Misstänkta mördaren satte området i skräck

En kvinna i 50–årsåldern hittades på tisdagskvällen död i sin lägenhet. En nära anhörig man greps och anhölls, misstänkt för mord alternativt dråp.
Foto: Anders Ylander
Flera grannar till kvinnan berättar att den mordmisstänkte under lång tid spridit skräck i området.
Foto: Anders Ylander

Kvinnan hittades död i Torslanda i Göteborg på tisdagskvällen – polisen tror att hon blivit mördad.

En nära anhörig man i 50–årsåldern sitter anhållen misstänkt för att ha dödat henne.

Nu berättar grannar om hur mannen under lång tid spridit skräck i området.

– Jag polisanmälde honom men sen drog jag tillbaka anmälan. Jag har barn och vågade inte ta striden, säger en kvinna.

Över bostadsområdet i Torslanda vilar strax efter lunch på julafton ett fridfullt men bedrägligt lugn. Det var här som kvinnan, som är i 50–årsåldern, hittades död klockan 17.46 på tisdagen. Detta efter att hennes misstänkta mördare, en nära anhörig, berättat för sjukvårdspersonal på Kungälvs sjukhus att han dödat henne.

– En kombination av hans psykiska instabilitet och att han enligt egen uppgift inte sovit på flera dygn gör att de tillkallar oss för att undersöka om det ligger något i det han säger. En patrull blir beordrad ut till själva bostaden och det är då vi upptäcker en död kvinna i lägenheten, säger Christer Fuxborg, presstalesman vid polisen i Västra Götaland.

"Hörde slag och att kvinnan skrek"

Mannen greps och anhölls, misstänkt för mord alternativt dråp. På onsdagen pratade GT med flera av kvinnans grannar som ger en nästan kusligt samstämmig bild av den mordmisstänkte. Under lång tid ska han ha spridit skräck i området.

– Polisen har varit här flera gånger i månaden den senaste tiden efter att grannar slagit larm, säger en boende.

– Jag polisanmälde honom i oktober. Då hörde jag slag och att kvinnan skrek. Jag är hundra procent säker på att det var slag, säger en man.

"Jagade henne runt lekplatsen med en golfklubba"

För några månader sedan ska den mordmisstänkte mannen ha jagat kvinnan runt en lekplats på innergården, svingande en golfklubba.

– Jag såg när han jagade henne runt lekplatsen med en golfklubba. Polisen larmades och de stormade in i lägenheten med sköldar och dragna batonger, säger en person.

Vid ett annat tillfälle ska mannen ha sprungit ut naken på gården i bostadsområdet, där det i huvudsak bor barnfamiljer.

– Jag polisanmälde honom men sen drog jag tillbaka anmälan. Jag har barn och vågade inte ta striden, säger en kvinna

Tros ha legat död i flera dagar

Enligt flera boende har en mycket illaluktande doft spridits från kvinnans lägenhet de senaste dagarna. Flera GT pratar med är övertygade om att hon legat död en längre tid. Även polisen misstänker att kvinnan kan ha dödats långt innan hon hittades.

– Hon har inte bragts om livet samma dag som hon hittades, det är jag nästan säker på. Men det är ju det vi undersöker nu och något som kommer att klarna under obduktionen. Man kan ofta se hur länge vederbörande varit död, säger Christer Fuxborg, presstalesman vid polisen i Västra Götaland.

Mannen har förhörts på nytt

Kvinnans grannar är chockade och bestörta över hennes död, men inte alla är förvånade.

– Nej, det är jag inte. Men jag är både förvånad och arg över att polisen inte tagit honom tidigare. Det här har hållit på så länge, säger en boende.

På onsdagseftermiddagen förhördes mannen i 50–årsåldern för andra gången.

– I går gjordes bedömningen att det inte gick att hålla något bra förhör med honom för att han var så osammanhängande. Det ska man försöka göra nu på eftermiddagen, säger Christer Fuxborg.

Polisen ville på onsdagseftermiddagen inte gå in på hur mannen, som tidigare dömts för flera andra brott, ställer sig till misstankarna.

– På grund av förundersökningssekretess vill jag inte säga det, säger Peter Kron, beredskapskommissarie vid polisen i Västra Götaland.

Utesluter ni att kvinnan begått självmord eller dött av andra orsaker?

– Vi har ingen anledning att tro att hon har begått självmord. Just nu jobbar vi helt och hållet med fokus på att hon har blivit mördad på ett eller annat vis, säger Kron.

Kvinnans anhöriga är underrättade om dödsfallet. Enligt polisen kommer resultatet av obduktionen först på måndag.