Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Misstänkta bilbrännarna kopplas till gängnätverk

En arbetshypotes som diskuteras är att motivet bland annat ska vara att rikta polisens fokus från annat i staden.
Foto: PRIVAT
”Det här är iscensatt av (nätverket)”, säger en uppgiftslämnare med insyn i utredningen.
Foto: LÄSARBILD

Under tisdagen flydde en av de huvudmisstänkta för veckans samordnade bilbränder landet.

Tillsammans med honom på flyget till Turkiet fanns en släkting och två män knutna till ett av Göteborgs mest inflytelserika kriminella nätverk.

Och det resesällskapet var ingen slump.

Vi kan nu berätta att polisens misstankar riktas mot en grupp unga kriminella i Västra Frölunda som beskrivs som springpojkar till ett inflytelserikt kriminellt nätverk i staden.

Både 18-åringen, som greps vid ankomsten till Turkiet, och den 20-åring som under torsdagen begärdes häktad för mordbrand och våldsamt upplopp förs, av polisen, till den unga gruppen av lokala kriminella springpojkar. 

– Det här är iscensatt av (nätverket), säger en uppgiftslämnare med insyn i utredningen. 


LÄS MER: Maskerade mannen i video till Expressen och GT: Hämnd mot polisen 

Just medlemmar i det nu aktuella kriminella nätverket har under en längre tid varit i konflikt med sociala myndigheter i Göteborgs kommun.
Foto: HENRIK JANSSON

100 kilo kokain

En arbetshypotes som diskuteras är att motivet bland annat ska vara att rikta polisens fokus från annat i staden. Samtidigt ska nätverket, enligt samma uppgiftslämnare, nyligen drabbats av ett bakslag då ett stort parti om 100 kilo kokain togs av tullen i Göteborgs hamn. Det tillslaget beskrivs som en eventuell "trigger", en händelse som kan ha satt i gång aktionen just nu. 

GT kunde under torsdagen publicera ett filmklipp som skickades till tidningens fotograf Niclas Hammarström, en dryg timme före bränderna blossade upp, samordnat på fyra platser i Västsverige: I Västra Frölunda, Hjällbo, Trollhättan och Lysekil.  

Inom utredningen och poliser som utreder gängmiljön i Göteborg har en passus i det korta filmklippet väckt visst intresse.


LÄS MER: Polisen om filmen: ”Ett tafatt försök” 

Bilder och filmer från måndagskvällen visar bilbränderna.
Foto: LÄSARBILD

Omhändertaganden av barn

Bland mer traditionella anklagelser mot polisen för övervåld, trakasserier och mot makthavarna för hårdare tag genom bland annat kameraövervakning i förorten nämns särskilt socialtjänstens omhändertaganden av små barn.  

– Socialen och polisen rycker bort barn, ett år eller yngre, bort från sina mödrar och familjer. Det här måste få ett slut, säger den maskerade mannen på det korta filmklippet.

Vid ett möte i Slottsskogen med en representant för de som skickade filmen upprepades flera gånger samma krav på att socialtjänsten ska sluta omhänderta små barn och ”splittra familjer”.

Just medlemmar i det nu aktuella kriminella nätverket har under en längre tid varit i konflikt med sociala myndigheter i Göteborgs kommun. Det har bland annat rört sig om ett stort antal omhändertaganden av barn som växt upp i dysfunktionella och kriminella miljöer runt nätverket.


LÄS MER: Ministern om bilbränderna: ”De hör hemma i fängelse” 

Utbrunna bilar på parkeringen vid Frölunda torg.
Foto: ADAM IHSE / TT NYHETSBYRÅN

”No comments”

Det fick oss tidigare i veckan att ställa en sista rak fråga till ”budbäraren” i Slottsskogen om inte det handlar om det aktuella nätverket.

Jag har en sista fråga om barnen. Har det med (nätverket) att göra?

– No comments. Du vet och polisen vet. Det du sa nu, vet de också. Och mer, sa ”budbäraren” och lämnade mötesplatsen. 

Uppgiftslämnaren med insyn i utredningen beskriver omhändertagandena som en pågående konflikt mellan samhället och nätverket: 

– Detta med omhändertagande av barn. Det är deras mantra, säger uppgiftslämnaren.

Åklagaren Mats Ihlbom har tidigare sagt att en av utredningens hypoteser är att bränderna skulle kunna vara en reaktion på samhället i stort, särskilt rättsväsendet.

Åklagare Mats Ihlbom kan inte kommentera de nya uppgifterna.
Foto: HENRIK JANSSON

”Man reagerar på rättsväsendet”

– Att det här är en reaktion mot polisens arbete mot kriminell verksamhet, det är en av hypoteserna vi har. Man reagerar på rättsväsendet, sa Mats Ihlbom tidigare i veckan.

Ställd inför våra nya uppgifter säger Mats Ihlbom: 

– Jag kan naturligtvis inte kommentera, varken bekräfta eller dementera detta. 

De tre männen som åkte till Turkiet tillsammans med den misstänkte 18-åringen misstänks inte för brott, enligt åklagaren. De stoppades också vid gränsen och fick vända hem igen.