Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Misstänkta 12-åringens liv innan mordet på Anna-Lena

Vårdades på sjukhus i 12 dagar • Dottern Mari: ”Hon kämpade in i det sista”
Anna-Lena Lernhede mördades den 10 maj i Kungälv.
Foto: Privat / Privat
Anna-Lena kämpade i tolv dagar innan hon dog efter skadorna.
Foto: Privat / Privat

När Anna-Lena Lernhede, 56, var på väg hem i Kungälv knivhöggs hon så svårt att hon senare avled.

Den misstänkte: En tolvårig pojke.

Pojken var på obevakad permission från ett HVB-hem när dådet inträffade – och har flera gånger tidigare avvikit från sitt boende och även gripits drogpåverkad och knivbeväpnad.

– Det känns fruktansvärt att det är min mamma som råkade ut för det här, har dottern Mari Lernhede, 30, sagt till GT vid ett tidigare tillfälle. 

Det var natten mot den 10 maj som Anna-Lena Lernhede, 56, var på väg hem och gick över en gångbro i Kungälv. Då utsattes hon för ett rånförsök och när hon vägrade lämna över sin telefon knivhöggs hon i hjärtat.

Tolv dagar senare dog hon på sjukhus och dottern Mari har tidigare berättat i GT om känslorna. 

– Det känns fruktansvärt att det är min mamma som råkade ut för det här, har dottern Mari Lernhede, 30, sagt i en tidigare intervju. 

Bar kniv och tog droger

Drygt en vecka efter dådet greps en tolvårig pojke som senare skulle bli misstänkt för mord.

Pojken har varit omhändertagen på olika sätt sedan han var tio år gammal. I början av 2020 var han placerad på ett HVB-hem i sin hemkommun och utvecklade där ett allvarligare drogmissbruk.

”Efter en period om cirka en månad börjar han avvika från HVB-hemmet och utsätter sig för allvarliga risker genom att använda droger, bära kniv samt vistas i riskmiljöer”, skriver kommunen i en utredning som Aftonbladet tagit del av.

I förvaltningsrätten har socialtjänsten bekräftat att pojken lider av ett drogmissbruk. Han har också rymt ifrån HVB-hemmet ett flertal gånger. 

”Missbruket har blivit allvarligt snabbt”, uppger socialtjänsten i rätten, rapporterar Aftonbladet.

Anna-Lena Lernhede, 56, kom aldrig hem från sin vän den 10 maj.
Foto: Privat / Privat

Tvångsomhändertagen

I mitten av februari blev pojken omhändertagen sedan han gripits av polis på resecentrum i Kungälv. Vid gripandet bar pojken på en kniv och droger. Han testade även positivt för narkotika.

Han fick då åka tillbaka till HVB-hemmet i sin hemkommun innan förvaltningsrätten ett par veckor senare fastställde att pojken behövde tvångsvårdas enligt lagen om vård av unga. 

Efter ytterligare ett par veckor av tvångsvård misstänks pojken för att ha rånmördat Anna-Lena Lernhede under en obevakad permission från HVB-hemmet.

Just nu pågår en mordutredning inom ramen för lagen om unga lagöverträdare, LUL. 

– Det här är ett brott som skapar en otrygghet och oro förutom naturligtvis ett väldigt stort lidande för de anhöriga till offret. Vi har försökt möta upp det genom att jobba med trygghetsskapande insatser. Och jag känner mig trygg att den utredning som pågår går åt rätt håll, säger lokalpolisområdeschefen Christian Nylén i Kungälv, till Aftonbladet.