Försvarsmakten misstänker att svenska farvatten har kränkts av vad som kan vara en ubåt och är nu på plats i området för att undersöka uppgifterna. Foto: Jan Wiridén
Försvarsmakten misstänker att svenska farvatten har kränkts av vad som kan vara en ubåt och är nu på plats i området för att undersöka uppgifterna. Foto: Jan Wiridén

Misstänkt ubåt utanför Göteborg

Publicerad
Uppdaterad
Försvarsmakten misstänker att svenska farvatten har kränkts av vad som kan vara en ubåt.
Händelsen inträffade väster om Göteborgs hamn och ett stort antal av marinens fartyg har skickats till området.
- Informationen kommer från en trovärdig person, säger marininspektör Jan Thörnqvist till Expressen.se.
Informationen om den misstänkta ubåtskränkningen publicerades på försvarets hemsida klockan 12.48.
Marinen är återhållsam med uppgifter om vad som pågår. Man säger att man fått uppgifter från vad som beskrivs som en "trovärdig uppgiftslämnare" om något "som kan vara främmande undervattensverksamhet väster om Göteborgs hamn".
När iakttagelsen gjordes vill man inte berätta.
– Den är färsk, säger marininspektör Jan Thörnqvist till Expressen.se.
Enligt försvarets informationsstab har fartyg och personal från Tredje sjöstridsflottiljen i Karlskrona, Fjärde sjöstridsflottiljen och Amfibieregementet på Berga utanför Stockholm deltar i arbetet.

Tittar optiskt

Jan Thörnqvist vill inte berätta när de inledde arbetet i området, och exakt var de letar.
Marinens båtar har enligt vittnen på plats siktats i bland annat Björköfjorden.
Insatsens uppgift är att analysera om uppgifterna är trovärdiga.
– Det är en del i ett analysarbete för att utröna vad informatören rapporterat om till försvarsmakten, säger Jan Thörnqvist.
– Man är där och tittar optiskt och med de sensorer som vi förfogar över med våra fartyg,

Utesluter inget

Mer exakt vad uppgiftslämnare såg, och vad som gör denne trovärdig vill Jan Thörnqvist inte gå in på.
– Vi utesluter ingenting, vi utesluter inte att det är frågan om en naturlig företeelse.
Jan Thörnqvist säger att man går ut med information om vad som pågår i området för att underrätta annan sjöfart.

Fyra militärfartyg

GT:s Jacob Wennerberg var uppe med en helikopter och fick en överblick över området i eftermiddag. Han säger att fartygen huvudsakligen spanar i farlederna mellan Hönö, Öckerö, Björkö och Lilla Varholmen på Hisingen.
– Där går det en stridsbåt 90 och två mindre militärbåtar fram och tillbaka och uppenbarligen söker efter något. De vänder och kör fram och tillbaka, ibland i högre fart, ibland i lägre fart. Ute på den stora fjärden mot Hisingen ligger ett större stridsfartyg av obestämd art, säger han.
Hur många fartyg rör det sig om?
– Som man kan upptäcka från luften är det fyra militärfartyg – den stora båten ute på fjärden, stridsbåt 90 plus de två andra mindre fartygen inne i sökområdet. Dessutom ser man en myndighetsbåt, kanske en kustbevakningsbåt.
Jacob Wennerberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER