Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Misstänkt tarmbakterie – boende uppmanas koka sitt dricksvatten

Här är fler av dagens inrikes-toppnyheter.
I Årnäs och Östergäng i Götene Kommun misstänker man E-coli bakterier i dricksvattnet. Foto: OKÄND / DENNIS KUNKEL MICROSCOPY
Götene Vatten & Värme uppmanar boende att koka sitt dricksvatten. Foto: Hasse Holmberg / TT / FOTOGRAFERNA HOLMBERG

En provtagning av dricksvattnet från Årnäs vattenverk har gett indikationer på misstänkt E-coli bakterier i vattnet.

Boende i Årnäs och Österäng uppmanas nu att koka sitt dricksvatten, skriver Götene Vatten & Värme på sin hemsida.

I tisdags gjordes en provtagning av dricksvattnet från Årnäs vattenverk. Provresultaten visade på misstänkt E-coli bakterier i vattnet. Bakterierna kan bland annat orsaka diarré eller kräkningar.

Därför uppmanar nu Götene Vatten & Värme boende i Årnäs och Östergäng att koka allt vatten som används för matlagning och dryck i tre minuter. Detta beror även boende som är anslutna till det kommunala vattnet i området, skriver Götene Vatten & Värme på sin hemsida.

Vattnet går fortfarande bra att använda till att tvätta sig eller till att duscha.

Kör ut vattentankar

För att klargöra misstankarna och för att få bukt på problemet kommer fler prover av vattnet att göras under torsdagen. Efter det första provet är skickat till ett laboratorium och kokningsrekommendation kan först tas bort när de har fått tre godkända prover.

Under tiden kommer Götene Vatten & Värme att leverera dricksvatten i tankar i Årnäs och Östergäng under torsdagen. De lämnar ingen prognos på sin hemsida.

– Det kommer bli drickbart tidigast söndag. Ett prov är redan på väg in till labbet. Vi har inga indikationer på att något särskilt har hänt, och ingen har blivit sjuk utan det är vår egen provtagning som har gett det här utslaget, säger Stina Bergenheim, VD på Götene Vatten och Värme till SVT Väst.