Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Misstänkt rånmördare överlämnad till Sverige

Det misstänkta rånmordet inträffade på Tjörn 2013.
Foto: MIKAEL BERGLUND / NYHETER STO
Fallet handläggs vid Göteborgs tingsrätt.
Foto: HENRIK JANSSON

I en utbränd lastbilshytt på Tjörn hittades en man död 2013.

I höstas kunde en 27-årig man, som avtjänar ett straff i rumänskt fängelse, häktas i sin frånvaro misstänkt för mordet.

Nu har mannen lämnats ut till Sverige för att kunna ställas inför rätta.

– Han förnekar brotten, säger chefsåklagare Daniel Edsbagge.

Det var i februari 2013 som en man hittades död i en utbränd lastbilshytt på Tjörn. Polisen har sedan dess bedrivit en mordutredning men inte förrän i höstas fick utredningen ett genombrott.

Polisens kalla fall-grupp kunde då med hjälp av internationell rättshjälp koppla avtryck från det över sju år gamla mordet till en 27-årig man.

27-åringen misstänks för att, tillsammans med en eller flera personer, ha överfallit chauffören som ströps till döds och för att ha stulit lasten som då var värd 200 000 kronor.

Fängslad i Rumänien

Mannen har varit häktad i sin frånvaro sedan i höstas, men avtjänar redan ett fängelsestraff i Rumänien. Rumänsk domstol godkände i december att mannen lånas ut till Sverige för att ställas inför rätta. 

– Han anlände hit onsdag kväll förra veckan. Sen var det häktningsförhandling vid Göteborgs tingsrätt i torsdags, säger chefsåklagare Daniel Edsbagge, som nu har fyra veckor på sig att väcka åtal.

Enligt Edsbagge nekar mannen till brotten.

Åklagare Daniel Edsbagge.
Foto: ANDERS YLANDER

Hur ser bevisläget ut?

– Om jag som åklagare har bestämt sig att han ska hit för att lagföras så bedömer jag att bevis som sådant att det finns skäl framgent att väcka åtal mot honom, annars hade jag inte begärt hit honom, säger Edsbagge.

Straffet som mannen avtjänar i Rumänien pausas under tiden han utreds i Sverige. När en eventuell rättegång är avklarad i Sverige kommer han att lämnas tillbaka till Rumänien.

Om mannen skulle dömas för brotten så kommer de avtjänas efter att mannen släpps ut från fängelset i Rumänien.

Rättelse: I GT:s pushnotis uppgavs att mannen är misstänkt för att ha mördat en busschaufför. Rätt är att offret var lastbilschaufför.


Se också:

En man i 70-årsåldern döms till 16 års fängelse för mord efter att ha slagit ihjäl sin fru med en landhockeyklubba i bostaden på Hisingen i maj i år.