Misstänkt mutaffär växer i Göteborg

Personer i flera kommunala bostadsbolag i Göteborg misstänks för att tagit emot mutor från privata byggföretag. 

Det säger statsåklagare Nils-Erik Schultz på Riksenheten mot korruption till Sveriges Radio Göteborg.

Schultz håller sedan i vår på att utreda misstänkta mutaffärer inom dels idrotts- och föreningsförvaltningen och dels inom det kommunens bostadsbolag Familjebostäder.

 Nu har statsåklagaren funnit sådana uppgifter att han valt att inleda ytterligare tre förundersökningar mot andra kommunala bostadsbolag.

 Flera personer är inblandade, enligt Schultz, men han kan inte säga hur mycket pengar det rör sig om.

Polisanmälda nyligen

 De tre nya förundersökningarna statsåklagare Nils-Erik Schultz inlett bygger på polisanmälningar som folk har gjort relativt nyligen.

 - Det har dykt upp flera anmälningar de senaste dagarna som innehåller substans nog, som jag bedömer det. Och de beskriver ungefär samma förhållanden som togs upp i Uppdrag Granskning och som då ledde till att jag inledde förundersökning, säger Nils-Erik Schultz till TT.

Kommunala på ena sidan - privata på andra


 Han säger att det handlar om liknande misstänkt brottslighet, alltså om misstänkt mutbrott, trolöshet mot huvudman och bedrägerier.

 - Det är kommunala organ på ena sidan och privata byggföretag på den andra.

 Tidigare har Schultz satt bostadsbolaget familjebostäder under luppen. Nu gäller det ytterligare tre kommunala bostadsbolag där man misstänker att oegentligheter skett.

 Det finns ytterligare tre stora kommunala bolag, bland annat Bostadsbolaget, Poseidon och Egnahemsbolaget. Men Schultz vill inte gå in på vilka bostadsföretag som är misstänkta.

 - Det finns många bolag, säger han.