Misstänkt mutaffär växer i Göteborg

Publicerad
Uppdaterad
Personer i flera kommunala bostadsbolag i Göteborg misstänks för att tagit emot mutor från privata byggföretag.
Det säger statsåklagare Nils-Erik Schultz på Riksenheten mot korruption till Sveriges Radio Göteborg.
Schultz håller sedan i vår på att utreda misstänkta mutaffärer inom dels idrotts- och föreningsförvaltningen och dels inom det kommunens bostadsbolag Familjebostäder.
Nu har statsåklagaren funnit sådana uppgifter att han valt att inleda ytterligare tre förundersökningar mot andra kommunala bostadsbolag.
Flera personer är inblandade, enligt Schultz, men han kan inte säga hur mycket pengar det rör sig om.

Polisanmälda nyligen

De tre nya förundersökningarna statsåklagare Nils-Erik Schultz inlett bygger på polisanmälningar som folk har gjort relativt nyligen.
- Det har dykt upp flera anmälningar de senaste dagarna som innehåller substans nog, som jag bedömer det. Och de beskriver ungefär samma förhållanden som togs upp i Uppdrag Granskning och som då ledde till att jag inledde förundersökning, säger Nils-Erik Schultz till TT.

Kommunala på ena sidan - privata på andra


Han säger att det handlar om liknande misstänkt brottslighet, alltså om misstänkt mutbrott, trolöshet mot huvudman och bedrägerier.
- Det är kommunala organ på ena sidan och privata byggföretag på den andra.
Tidigare har Schultz satt bostadsbolaget familjebostäder under luppen. Nu gäller det ytterligare tre kommunala bostadsbolag där man misstänker att oegentligheter skett.
Det finns ytterligare tre stora kommunala bolag, bland annat Bostadsbolaget, Poseidon och Egnahemsbolaget. Men Schultz vill inte gå in på vilka bostadsföretag som är misstänkta.
- Det finns många bolag, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER