Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Duniyo, 17, dödad på HVB-hem – kniven kan tillhöra boendet

Duniyo Faisal Hassan, 17, dödades på ett HVB-hem i TrollhättanFoto: Privat

För en vecka sedan knivdödades Duniyo Faisal Hassan, 17, på ett HVB-hem i Trollhättan. En 14-årig flicka misstänks för att ha utdelat de dödande huggen.

Enligt ungdomsboendets egna rutiner ska knivar förvaras inlåsta. Ändå är det inne på HVB-hemmet som 14-åringen kommit över kniven.

Det ska flickan själv ha uppgett i förhör, rapporterar Ekot

På onsdagseftermiddagen den 14 november fick polisen in ett larm om ett bråk mellan två flickor på ett HVB-hem i Trollhättan.

På platsen fann man Duniyo Faisal Hassan, 17, svårt knivskadad. Hon fördes till sjukhus, men hennes liv gick inte att rädda.

Händelsen rubriceras som mord. Misstänkt är en 14 år gammal flicka. 

Boendet har gjort en så kallad lex Sarah-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg och i den står det att attacken skedde inne i köket.

Varken åklagaren, 14-åringens advokat eller HVB-hemmet har dock offentliggjort om kniven som kom i flickans händer tillhörde HVB-hemmet.

Sektorchefen på företaget som driver ungdomsboendet har tidigare sagt till Ekot att man förvarar knivar i låsta lådor. Trots det har 14-årigen kommit över kniven, det misstänkta mordvapnet, inne på hemmet. Det ska flickan själv ha uppgett i förhör, rapporterar Ekot.

Två av varandra oberoende källor uppger för Ekot att flickan tagit kniven från ett låsbart utrymme eller en låsbar låda på hemmet.

– Det är inget jag kan eller vill bekräfta, säger 14-åringens advokat, Tommy Nilsson, till GT.

Advokaten kritisk

Kanalen uppger att de har sökt företaget som driver HVB-hemmet i Trollhättan upprepade gånger för att ställa frågor om de nya uppgifterna om händelseförloppet, men utan resultat.

I Sveriges Radios Ekot har Tommy Nilsson tidigare riktat kritik mot HVB-boendet. Enligt advokaten inträffade det incidenter mellan de båda flickorna tiden före det misstänkta mordet. Incidenter som han anser att hemmet inte redde ut.

– När jag hör min klients berättelse så tycker jag att de begått stora fel. Man kunde ha agerat på ett starkare och bättre sätt, och gripit in i det som egentligen var motivet till att det som hände, hände, sa Tommy Nilsson till Ekot.

Chefen för HVB-hemmet ville vid den tidpunkten inte kommentera kritiken från 14-åringens advokat.

– Jag kan inte kommentera någonting. Vi håller på och utreder och så får utredningen visa om det varit några brister och vad det var som föranledde händelsen, säger chefen.

LÄS MER: Duniyos pappa berättar om sorgen: ”Jag älskade min dotter så mycket”

Pappan: ”Vem bär ansvaret?”

Duniyo placerades på HVB-hemmet i Trollhättan i maj 2017 och hemkommunen Växjö upplevde att mycket gått åt rätt håll på senare tid. Samtidigt menar Duniyos pappa att dottern inte trivdes på hemmet och att det funnits problem där.

– Jag kan inte acceptera det som hänt. Jag älskade min dotter så mycket. Vem bär ansvaret? Vem har dödat min dotter? sa pappan i en intervju i fredags.

”Jag kan inte acceptera det som hänt”, säger Duniyos pappa.Foto: FOTO: HENRIK JANSSON

Den 14-åriga flickans advokat har inte velat säga något om sin klients inställning till mordmisstankarna. 

– Hon är ett barn och hon mår inte bra helt enkelt. Det är kaos för henne just nu, säger advokat Tommy Nilsson.

Den mordmisstänkta 14-åringen är omhändertagen av sociala myndigheter.