Misstänkt mordbrand i Medeltidens värld

I LJUSAN LÅGOR. En våldsam brand drabbade i går Medeltidens värld i Götene. En av byggnaderna ligger i ruiner och i dag eller i morgon kommer en teknisk undersökning att genomföras.

GÖTEBORG/GÖTENE. Storbråk, ilska och rena hot. Det har stormat kring Medeltidens värld i Götene - och i går kväll stod parken i lågor.

Bara några timmar innan branden bröt ut hade Medeltidens värld styrelsemöte.

- Vi diskuterade vilken verksamhet vi skulle kunna ha där i sommar. Och så händer det här, säger ordförande Kenth Selmosson, S, som var på plats när brandmännen kämpade mot elden.

Medeltidens värld har under flera år väckt stor ilska bland Göteneborna. Besökarna har uteblivit, och i höstas avslöjade Uppdrag Granskning att projektet kostat skattebetalarna över 100 miljoner kronor - i stället för de sju miljoner som först var tänkta.

Sabotageförsök har genomförts, politiker som tagit beslut om parken har hotats - och vid halv åtta-tiden i går kväll fick räddningstjänsten larm om en brand i Medeltidens värld.

Under eftermiddagen, bara några timmar innan parken stod i ljusan låga, hade styrelsen för anläggningen ett möte.

- Vi hade diskussioner om en mängd saker, bland annat vilken verksamhet som skulle kunna vara i parken i år. Vi pratade även om att vi ska avyttra vissa saker som arbetsbodar, ett tält, piratlekplatsen och lite olika saker, säger kommunalrådet Kenth Selmosson, S, som varit ordförande för Medeltidens värld sedan 2011.

- Och så händer det här! Det är klart att det inte är roligt. Det är sånt som kan inträffa och jag vill inte spekulera om det handlar om ett el-fel eller har börjat brinna av någon annan anledning. Det får polisens utredning visa, säger han.

Räddningstjänsten fick kämpa i flera timmar för att släcka branden som härjade i entrébyggnaden.

Kan branden vara anlagd?

– Det håller jag inte för otroligt. Jag ser ingen annan möjlig brandorsak, sa Tomas Vänerfors, inre befäl i Lidköping, i går kväll.

En förundersökning om mordbrand har inletts och en teknisk undersökning är beställd. Så fort brandhärden svalnat av kommer den att genomföras med bland annat brandhärdshund. Detta kommer förmodligen att ske i eftermiddag eller under morgondagen.

"Det har gått så snett alltihop"

En av de som upprörs över branden är Bert Karlsson, som 2010 tog över rodret och gjorde om Medeltidens värld till Äventyrslandet Kinnekulle.

– Entrébyggnaden har de ju försök tända eld på tidigare. Det är klart att det här är anlagt, säger han.

Bert Karlsson förstod mycket tidigt att Medeltidens värld var ett projekt med hård motvind, och är inte längre delaktig i projektet.

Särskilt förvånad över den senaste händelseutvecklingen är han inte.

– Det har gått så snett alltihop. Det har varit en sån hets hela tiden. Jag tycker synd om de stackars politikerna, säger Bert Karlsson.

Götene kommun har försökt få parken såld - utan resultat.

Detta har hänt

  • Efter succén med Jan Guillous Arn-böcker och de framgångsrika filmatiseringarna köpte Götene kommun 17 byggnader från filmrekvisitan. I oktober 2007 sjösattes det kommunala bolaget Medeltidens värld AB. Kommunen bidrog med sju miljoner till projektet. Det var en stor politisk majoritet som sade ja till Medeltidens värld.
  • Redan 2008 hamnade bolaget i en likviditetssvacka och kommunen gick in som borgen för ett lån på tio miljoner. I maj 2008 invigdes Medeltidens värld men redan första sommaren gick projektet med en förlust på drygt två miljoner kronor. Dessutom kom det fram uppgifter om byggfusk.
  • I september blev det tal om att sälja Medeltidens värld. Men i stället fortsatte kommunen att skjuta till miljoner, samtidigt som turisterna fortsatte att svika.
  • 2010 kom Bert Karlsson in i projektet och kommunen beslutade att gå på hans linje - att göra om parken till en nöjesstad. På hösten tog Bert Karlsson över parken genom att ingå ett arrendeavtal på tio år.
  • 2011 slog portarna upp till ett förändrat Medeltidens värld, nu med namnet Äventyrslandet Kinnekulle. Samma år började Götenebornas tålamod att ta slut och de slöt upp i kraftiga protester i samband med att musikskolan i kommunen hotades av nedläggning.
  • I november 2012 sände SVT:s Uppdrag Granskning ett program om Medeltidens värld där man avslöjade att parken har kostat skattebetalarna i Götene minst 100 miljoner kronor, i stället för de sju miljoner som först var tänkta.
  • I december 2012 avslöjade GT att flera högt uppsatta kommunpolitiker i Götene hotats och till och med mordhotats på grund av Medeltidens värld. Flera personer fick skyddas av vaktbolag efter påhoppen.
  • Att sälja Medeltidens värld/Äventyrslandet Kinnekulle visade sig vara svårare än tänkt. I januari 2013 drog sig en av huvudintressenterna ur.
  • Parken skulle ha varit såld eller utarrenderad senast februari 2013 - men det enda beslut som då hade fattats var att ett stängsel ska säljas.