Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Misstänkt mördare på rymmen från förvaret

Mannen rymde från Migrationsverkets förvar i Kållered. Foto: LENNART REHNMAN

Tillsammans med sin kumpan hotade en misstänkt mördare personalen på Migrationsverkets förvar i Kållered – och flydde därifrån.

För polisen har han själv berättat att han inte kommer återvända till hemlandet Georgien.

Nu är han efterlyst.

– Hans sätt att rymma på tyder att han har viss farlighetsgrad, säger Lars Skoglund vid gränspolisen i Göteborg.

Natten till tisdag den 9 januari, alltså i förra veckan, skedde en rymning från Migrationsverkets stängda förvar i Kållered i Mölndals kommun. Två män tvingade av en ur personalen dennes mobil och larm och kunde ta sig därifrån.

Personalen fick sedan föras till sjukhus efter att, enligt uppgift till GT, ha blivit skuren med någon form av vasst föremål.

– De två som rymde hotade en ur personalen med ett vasst föremål och skar honom ytligt i halsen. Därefter tvingade de av honom passerkort och kod och kunde på så sätt rymma, säger en person med insyn i händelsen till GT.

Händelsen utreds som olaga tvång, men det är inte det enda som den ene av männen tros ha gjort sig skyldig till.

Enligt Lars Skoglund vid gränspolisen i Göteborg misstänks han också ha begått ett mord i hemlandet Georgien, något som SVT Nyheter Väst varit först med att rapportera om.

– Vi vet inte var han är, men troligtvis befinner han sig i Sverige, säger Lars Skoglund.

Två män rymde från förvaret i Kållered. Foto: LEIF JACOBSSON

Sökte asyl under falsk identitet

Mannen hade enligt SVT sökt asyl i Sverige under falsk identitet. Han fick avslag.

I en dom från migrationsdomstolens står det att polismyndigheten den 30 november i fjol beslutade att ta mannen i förvar då det finns en risk för att han avviker eller håller sig undan, så att utvisningen inte kunde verkställas.

Han hade innan det lämnat Sverige för Danmark, men blivit skickad tillbaka.

"Han har till polisen uttalat att han inte kommer att återvända till Georgien", skriver migrationsdomstolen i sin dom.

Misstänkt för mord

Men det var först i januari i år, blott några dagar innan rymningen ägde rum, som den svenska polisen fick veta att mannen var mordmisstänkt. Det säger Lars Skoglund vid gränspolisen.

– Vi var inte säkra på hans identitet och därför ställde vi förfrågan till Interpol via hans fingeravtryck. På förkvällen den 5 januari kom svaren in till oss och till Migrationsverket, säger Lars Skoglund.

 

LÄS MER: Två rymde från förvaret – personal skars och hotades

 

Efter det satt mannen fortsatt kvar i förvaret i Kållered.

– Hade han varit internationellt efterlyst hade vi gripit honom och han hade blivit anhållen och häktad. Nu var han bara nationellt efterlyst och då kunde vi inte agera, så han blev kvar på förvaret. Men då borde man från Migrationsverkets sida ha förflyttat honom, säger Lars Skoglund.

Men chefen över Migrationsverkets förvar, Torbjörn Nyberg, är av en annan åsikt.

– Polis och åklagare får ju ta ställning till om en person ska häktas, om det är en sådan grund för misstanke. Vi är ingen brottsutredande myndighet, det är inte vårt uppdrag, säger Torbjörn Nyberg till SVT Nyheter Väst.

Mannen är efterlyst

Mannen är nu efterlyst också i Sverige.

– Nu får vi hoppas att georgierna efterlyser honom internationellt. Det är inte bra att sådant här faller mellan stolarna, säger Lars Skoglund.

Är han farlig?

– Hans sätt att rymma på tyder att han har viss farlighetsgrad. Att han är misstänkt för mord tyder också på det. Men jag tycker inte att man ska vara orolig så.

Ann-Christin Skoglund är förundersökningsledare vid polisen i Mölndal och har viss information om ärendet:

– Han är efterlyst och vi söker efter honom på det sätt som vi kan göras, säger hon.

Den andre rymlingen är enligt SVT en marockansk man som dömts till fem månaders fängelse och utvisning för narkotikabrott. Han ska ha suttit på förvaret i väntan på att utvisningen skulle verkställas.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!