Mannen rymde från Migrationsverkets förvar i Kållered. Foto: LENNART REHNMAN
Mannen rymde från Migrationsverkets förvar i Kållered. Foto: LENNART REHNMAN

Misstänkt mördare på rymmen från förvaret

Publicerad

Tillsammans med sin kumpan hotade en misstänkt mördare personalen på Migrationsverkets förvar i Kållered – och flydde därifrån.

För polisen har han själv berättat att han inte kommer återvända till hemlandet Georgien.

Nu är han efterlyst.

– Hans sätt att rymma på tyder att han har viss farlighetsgrad, säger Lars Skoglund vid gränspolisen i Göteborg.

Natten till tisdag den 9 januari, alltså i förra veckan, skedde en rymning från Migrationsverkets stängda förvar i Kållered i Mölndals kommun. Två män tvingade av en ur personalen dennes mobil och larm och kunde ta sig därifrån.

Personalen fick sedan föras till sjukhus efter att, enligt uppgift till GT, ha blivit skuren med någon form av vasst föremål.

– De två som rymde hotade en ur personalen med ett vasst föremål och skar honom ytligt i halsen. Därefter tvingade de av honom passerkort och kod och kunde på så sätt rymma, säger en person med insyn i händelsen till GT.

Händelsen utreds som olaga tvång, men det är inte det enda som den ene av männen tros ha gjort sig skyldig till.

Enligt Lars Skoglund vid gränspolisen i Göteborg misstänks han också ha begått ett mord i hemlandet Georgien, något som SVT Nyheter Väst varit först med att rapportera om.

– Vi vet inte var han är, men troligtvis befinner han sig i Sverige, säger Lars Skoglund.

Två män rymde från förvaret i Kållered.Foto: LEIF JACOBSSON

Sökte asyl under falsk identitet

Mannen hade enligt SVT sökt asyl i Sverige under falsk identitet. Han fick avslag.

I en dom från migrationsdomstolens står det att polismyndigheten den 30 november i fjol beslutade att ta mannen i förvar då det finns en risk för att han avviker eller håller sig undan, så att utvisningen inte kunde verkställas.

Han hade innan det lämnat Sverige för Danmark, men blivit skickad tillbaka.

"Han har till polisen uttalat att han inte kommer att återvända till Georgien", skriver migrationsdomstolen i sin dom.

Misstänkt för mord

Men det var först i januari i år, blott några dagar innan rymningen ägde rum, som den svenska polisen fick veta att mannen var mordmisstänkt. Det säger Lars Skoglund vid gränspolisen.

– Vi var inte säkra på hans identitet och därför ställde vi förfrågan till Interpol via hans fingeravtryck. På förkvällen den 5 januari kom svaren in till oss och till Migrationsverket, säger Lars Skoglund.

 

LÄS MER: Två rymde från förvaret – personal skars och hotades

 

Efter det satt mannen fortsatt kvar i förvaret i Kållered.

– Hade han varit internationellt efterlyst hade vi gripit honom och han hade blivit anhållen och häktad. Nu var han bara nationellt efterlyst och då kunde vi inte agera, så han blev kvar på förvaret. Men då borde man från Migrationsverkets sida ha förflyttat honom, säger Lars Skoglund.

Men chefen över Migrationsverkets förvar, Torbjörn Nyberg, är av en annan åsikt.

– Polis och åklagare får ju ta ställning till om en person ska häktas, om det är en sådan grund för misstanke. Vi är ingen brottsutredande myndighet, det är inte vårt uppdrag, säger Torbjörn Nyberg till SVT Nyheter Väst.

Mannen är efterlyst

Mannen är nu efterlyst också i Sverige.

– Nu får vi hoppas att georgierna efterlyser honom internationellt. Det är inte bra att sådant här faller mellan stolarna, säger Lars Skoglund.

Är han farlig?

– Hans sätt att rymma på tyder att han har viss farlighetsgrad. Att han är misstänkt för mord tyder också på det. Men jag tycker inte att man ska vara orolig så.

Ann-Christin Skoglund är förundersökningsledare vid polisen i Mölndal och har viss information om ärendet:

– Han är efterlyst och vi söker efter honom på det sätt som vi kan göras, säger hon.

Den andre rymlingen är enligt SVT en marockansk man som dömts till fem månaders fängelse och utvisning för narkotikabrott. Han ska ha suttit på förvaret i väntan på att utvisningen skulle verkställas.

Relaterade ämnen
Jonathan Berntsson
Jonathan Berntsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

Mest delat just nu
VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER