Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kvinnans sista meddelande innan hon hittades mördad

Den misstänkte mördaren fastnar på övervakningsfilm på Stockholms central. Han flydde landet och greps senare i Tyskland. Foto: Polisen
Det var en anhörig som larmade polisen om det misstänkta mordet. Foto: DAVID HÅRSETH

I ett meddelande till sin väninna berättar kvinnan hur den unge mannen, som hon träffat i en park bara några timmar tidigare, försöker ta på henne på ett sätt hon inte vill.

Sedan slår han, enligt polisen, ihjäl henne i lägenheten.

– Han gör närmanden som hon inte uppskattar. Det skulle kunna vara ett motiv, säger åklagaren Cecilia Aronsson, som nu åtalar mannen för mord.

Det var mitt i sommaren och det var fredag. Kvinnan i 25-årsåldern hade sett fram emot kvällen. På Messenger berättar hon för en väninna att hon och en annan kamrat skulle till en park och sätta sig och meddelandena är fulla av hjärtan och glada emojis.

Några timmar senare återupptas konversationen.

 

LÄS MER: Kvinna hittad död i lägenhet – misstänks ha blivit mördad

 

Kvinnan berättar då för väninnan att hon är hemma, tillsammans med en kille som hon beskriver som "helväck". Sedan skriver hon:

"Ibland försöker han ta på mig men då tar jag bort och säger till".

Åklagaren: "Det är tragiskt"

Väninnan ber henne skicka hem killen, men kvinnan tycker inte att hon kan göra det när han är i det skicket som han befinner sig i.

Det blir lördagsmorgon den 3 juni och väninnan hör av sig på nytt. Hon vill veta om allt har gått bra, men får ingen respons. Meddelandet står som oläst när hon skickar ett nytt vid lunchtid och på seneftermiddagen, vid sextiden, är väninnan riktigt orolig.

"Hoppas du bara sover länge", inleder hon det meddelande som avslutas med flera hjärtan.

I ett sms till väninnan berättade kvinnan att mannen gjorde närmanden. Foto: Polisen

Därefter går det bara en kort stund innan Värmlandspolisen rycker ut på vad som befaras vara ett mord. Det är kvinnan i 25-årsåldern som är offret.

– Det är tragiskt, säger åklagaren Cecilia Aronsson om fallet.

Flydde till Tyskland

Att kvinnan bragts om livet stod klart tidigt, men det dröjde innan den av polisen utpekade gärningsmannen kunde gripas. Anledningen var att han, mannen i 20-årsåldern, flytt landet.

I förhör uppger han själv hur han ska ha tagit sig ut i Europa:

"Han åkte till Stockholm, Köpenhamn, Hamburg, München och sedan har han till största delen varit i Frankrike. Han har plankat med tåg för att ta sig fram".

Den misstänkte mördaren fastnar på bild när han tar ut pengar vid en bankomat. Foto: Polisen

Under sin tid på flykt hade han telefonkontakt med anhöriga. En av dem berättar för polisen att denne försökte förmå honom att överlämna sig, men han förklarade att ingen skulle tro att han är oskyldig, vilket är vad han menar att han är.

"Han hade fått för sig att om han höll sig borta i fem år så skulle allt komma att läggas ner", står det i förundersökningen, om vad den anhörige vittnade om.

Planen var jobb på vingård

En person säger i förhör att mannens mål med framtiden var att bli yrkesmilitär, men nere på kontinenten ska han ha haft en annan plan:

Att få arbeta på en vingård.

Men något arbete på en sådan fick han aldrig.

För i juli greps den då efterlyste mannen – på ett tåg i Tyskland, när han gratisåkte.

– Han blev utsatt för en kontroll och hade inte betalat för sig, konstaterade förundersökningsledaren Anders Forsman då.

Mannen åtalas nu för mord. Foto: Polisen

Han utlämnades till Sverige och på fredagsförmiddagen åtalade Cecilia Aronsson honom vid Värmlands tingsrätt för mord. I åtalet står det att han ska ha slagit ihjäl kvinnan med trubbigt våld inne i lägenheten, en verklighetsbeskrivning han själv inte delar.

Tänkbart motiv: Mannens närmanden

Både han och kvinnans kamrat säger att trion träffades i parken. Då var mannen, enligt kamraten, kraftigt berusad. Kamraten gick åt ett håll och kvinnan och mannen tog bussen hem till henne.

Om närmandena som hon vittnade om svarar han att han visserligen var påverkad, men att han "inte uppfattade det så". Mannen säger att det de började tjafsa och att han slog till henne, men några grövre våldshandlingar än så ska han inte ha begått.

"Han säger att han är ingen mördare", står det i förundersökningen.

 

LÄS MER: Misstänkt mördare gripen på tåg i Tyskland

 

GT har utan framgång försökt nå hans advokat Leif Silbersky för en kommentar.

– Jag tycker att bevisläget mot mannen är gott, säger åklagaren Cecilia Aronsson.

– Han gör närmanden som hon inte uppskattar. Det skulle kunna vara ett motiv.

Mannen åtalas också för ett rån och ett rånförsök mot två andra personer som ska ha inträffat vid en annan tidpunkt, innan mordet. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!