Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mahad Ibrahim Ali mördade i Nordstan

Nu döms han till 16 års fängelse för mord.
Mahad Ibrahim Ali – här i samband med att han greps för stöld för några år sedan – döms nu till fängelse i 16 år för mord i köpcentrumet Nordstan i centrala Göteborg.Foto: Polisen
Mordet skedde i Nordstan i Göteborg.Foto: HENRIK JANSSON

Mahad Ibrahim Ali, 22, tog med sig en kökskniv hemifrån och åkte in till centrala Göteborg.

I Nordstan högg han ihjäl en 19-åring – sedan flydde han på en spårvagn.

– Jag gav honom vad han behövde, säger Mahad Ibrahim Ali i förhör.

Nu döms han till 16 års fängelse för mord.

Vid midnatt mellan fredagen den 19 och lördagen den 20 juli i år kom det in larm till SOS från resenärer på en av Göteborgs spårvagnar.

På vagnen satt Mahad Ibrahim Ali, nu 22 år. Han var skadad.

– Han sitter i en spårvagn vid Gamlestadstorget och blöder från armen, konstaterade polisens presstalesperson Thomas Fuxborg.

Bara några minuter tidigare hade Mahad Ibrahim Ali befunnit sig i köpcentrumet Nordstan – och också själv knivhuggit en man, en 19-åring. Han avled senare.

Kniven som Mahad Ibrahim Ali var beväpnad med hade han tagit med sig från sitt hem när han åkte in till centrum, förklarar han för polisen.

”Han hade en grytlapp som knivskydd”, står det i förundersökningen.

Utdelade sex hugg

Med kniven utdelade han, enligt åtalet, sex hugg mot sitt offer. De träffade i ansiktet, i bröstet och på ryggen. Samtidigt höll Mahad Ibrahim Alis vän fast offrets kompis när denne försökte avstyra det hela.

I förhör berättar 22-åringen:

– Det har hänt, det här att jag högg nån och att nån högg mig. Allt det där. Men att han dog är väl synd.

I ett annat förhör säger Mahad Ibrahim Ali att han ”gav honom vad han behövde”, men menar att det var han själv som blev angripen först och att han ”försvarade sitt eget liv”.

– Han förnekar brott, han har agerat i nödvärn. Han har blivit knivhuggen själv och bara försvarat sig själv. Det är hans uppfattning, säger advokaten Ulrik Smedberg.

Mordet begicks alldeles i närheten av tunneln mellan Nordstan och Centralstationen.Foto: Polisen
Brottsplatsen.Foto: Polisen

Döms till 16 års fängelse

Men åklagaren Stefan Lind har alltså varit av en helt annan uppfattning. Det finns övervakningsfilmer inifrån Nordstan från natten då knivdådet inträffade – en tidpunkt då entréerna till köpcentrumet är öppet men butikerna stängda – och polisen har också satt samman en digital rekonstruktionsfilm.

Till DN säger åklagaren:

– Vi tror att han hade som uppsåt att döda honom. Jag tycker att man ser på filmen att det finns en tydlig attack. Han springer fram och offret hinner inte göra något.

Och det är på hans linje som Göteborgs tingsrätt går.

På måndagsförmiddagen föll domen mot Mahad Ibrahim Ali: 16 års fängelse för mord.

”Det var ett intensivt händelseförlopp som varade ungefär 30 sekunder och började med att 22-åringen högg målsäganden i ansiktet med kniv. Målsäganden gick till motangrepp med en egen kniv och 22-åringen fick en skada i armen. 22-åringen gjorde därefter ett nytt utfall med kniven vilket träffade målsäganden i hjärtat. Målsäganden ramlade då till marken och ställde sig aldrig upp igen”, skriver Göteborgs tingsrätt i ett pressmeddelande, och fortsätter:

”I domen slår tingsrätten fast att även om målsäganden använde sin egen kniv mot 22-åringen efter det första angreppet så gav inte det 22-åringen rätt att fortsätta använda våld mot målsäganden”.

Yrkade på livstid

Åklagaren hade yrkat på livstids fängelse, men straffet blir alltså inte riktigt så hårt.

”Vid bestämmandet av straffets längd har viss hänsyn tagits till att Mahad Ibrahim Ali under den korta tidrymd som brottet blivit begånget även själv blivit utsatt för visst våld från NN (offret)”, skriver rätten i domen. 

Vid lunchtid på måndagen hade Mahad Ibrahim Alis advokat Ulrik Smedberg ännu inte hunnit prata med sin klient. Det han kan säga är:

– Utifrån hur jag fört talan är jag inte nöjd med tingsrättens resonemang. Jag tycker att påföljden är väldigt sträng.

Advokaten Ulrik Smedberg.Foto: HENRIK JANSSON

Var arbetslös

I en utredning från Frivården, som gjorts under utredningens gång, har Mahad Ibrahim Ali en ”antisocial historia” och ett drogberoende, men motivet till dådet är oklart.

Mahad Ibrahim Ali har dubbelt medborgarskap, i Somalia och Sverige. I en utredning som är en del av förundersökningen framgår det att han flydde till Sverige för tolv år sedan. Sedan flyttade han tillbaka till Somalia, för att därefter återvända till Sverige år 2011.

Enligt utredningen gick han delar av grundskolan i Sverige, men därefter har han varit arbetslös. Han har tidigare dömts för ett antal mindre brott, såsom flera olika narkotikabrott och stöld.

Efter dådet genomförde räddningstjänsten sökningar i kanalen utanför Nordstan för att försöka hitta mordvapnet, men utan framgång.Foto: Polisen

Motivet inte klarlagt

Enligt förundersökningen hade Mahad Ibrahim Ali och 19-åringen stött på varandra flera gånger förut i Göteborg. DN skriver att Mahad Ibrahim Ali i förhör säger att de båda bråkat vid Järntorget veckan före dådet, och att de drabbat samman på Gustav Adolfs torg bara dagen innan.

”Utredningen har inte gett något definitivt svar på motivet till mordet. Det har framkommit att 22-åringen och målsäganden har haft kontakt tidigare och att 22-åringen beväpnade sig med kniven inför en eventuell konfrontation med honom”, skriver tingsrätten i ett pressmeddelande.

Vännen som höll undan offrets kompis döms till åtta års fängelse för medhjälp till mord.

Åklagaren yrkade på att vännen skulle utvisas, ett yrkande som avslogs av tingsrätten.

”Tingsrätten anser att det är bevisat att han visste om att 22-åringen bar kniv och att kniven användes mot målsäganden. 24-åringen måste därför ha förstått risken av att dra undan målsägandens vän när denna försökte stoppa angreppet”, skriver Göteborgs tingsrätt i pressmeddelandet.

Mördade i Nordstan – flydde på spårvagn:

22-åring döms till 16 års fängelse • GT:s Jonathan Berntsson om fallet.