Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Misstänkt mördade äldre man med en stekpanna

Polisen tror att Magnus Natschki, 36, har mördats. Foto: PRIVAT
I helgen, efter 52 dagars ovisshet, hittades Magnus Natschki i ett skogsområde i Uddevalla kommun. Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

Efter att ha varit försvunnen i 52 dagar hittades Magnus Natschki, 36, död i skogen i Uddevalla och polisen tror att han blivit mördad.

En av dem som sitter häktad i fallet har tidigare dömts för mord – efter att ha slagit ihjäl en äldre man med en stekpanna.

– Det jag minns mest från fallet är att det var så otäckt, säger åklagaren Anne Sjöblom.

Magnus Natschki, 36, försvann i början av december och polisen misstänkte tidigt att han hade blivit mördad. I helgen, efter 52 dagars ovisshet, hittades han i ett skogsområde i Uddevalla kommun.

– Det betyder att de uppgifter som vi lutat oss mot och som kom från en av de häktade visade sig stämma. Det är klart att det är ett genombrott nu, att vi har hittat kroppen efter Magnus, säger åklagaren Mats Sällström.

Åklagare Mats Sällström. Foto: HENRIK JANSSON

Fem män sitter häktade i mordutredningen. Två misstänks för mord, en för grov misshandel av Magnus och två för grovt skyddande av brottsling.

 

LÄS MER: Försvunne Magnus Natschki, 36, hittad död i skogen

 

En av de sistnämnda är en man i 35-årsåldern – som i början av 2000-talet begick dödligt våld. Efter att ha blivit dömd för dråp i tingsrätten ändrade hovrätten rubriceringen till mord.

Åklagaren: "Det var så otäckt"

Straffet: fem års fängelse.

Mordvapnet: En stekpanna.

– Det stämmer. Det jag minns mest från fallet var att det var så otäckt och framför allt att gärningsmannen var en så ung pojke. Jag har för mig att offret var en äldre man, säger Anne Sjöblom.

Åklagare Anne Sjöblom. Foto: OLLE SPORRONG

Hon var åklagare i fallet och har flera dokument sparade, trots att många år passerat. Och hon läser innantill:

– Gärningsmannen erkände att han slagit offret i huvudet med fyra-fem slag. Två-tre gånger med knuten näve och två gånger med en stekpanna. Jag ser också att försvaret förde bevisning om hans bristande impulskontroll. Han säger själv att han blir som blind och att det slår slint.

Använde stekpanna

I tingsrättsdomen står det att mannen erkände att han berövade sitt offer livet på det sätt som åklagaren påstod, men att han inte haft uppsåt att döda. Stekpannan hittades i två delar i en låda i en sekretär och på den fanns offrets blod. Med all sannolikhet var det, enligt hovrätten, det föremålet som användes.

Av tingsrättsdomen framgår det att upprinnelsen till dådet var en bilaffär.

Magnus Natschki har hittats död. Foto: PRIVAT

I domen står det att mördaren säger att han trodde att offret skulle överleva och att han var rädd för att i så fall bli anmäld. Han tvättade bland annat händerna, drog ned persiennerna för fönstren och drog ur telefonjacken innan han lämnade brottsplatsen.

"I situationer när han blir upprörd kan han inte hejda sig och ångrar sig efteråt", står det i tingsrättsdomen.

Slogs ihjäl i hemmet

Hovrätten slår i sin tur fast sin i dom att:

"Våldet har riktats mot en äldre man i hans eget hem. Det har inte ens enligt NN:s (gärningsmannens, reds. anm.) egna uppgifter föregåtts av något som kan betecknas som en provokation".

 

LÄS MER: Flykten efter mordet på försvunne Magnus Natschki

 

Hovrätten skriver att offret bad mördaren att sluta slå och i stället ta bilen, men trots det fortsatte dödsattacken. Mannen fick sitt straff reducerat på grund av sin låga ålder.

GT har utan framgång försökt nå både dåvarande advokat Leif Ericksson, nuvarande försvarare samt chefen över polisens rotel för grova brott, Sten-Rune Timmersjö.

Till P4 Väst säger Leif Ericksson:

– De kom inte överens och under grälet som uppstod fick min huvudman tag i en stekpanna och slog i huvudet på den här mannen som avled.

Mammans tack på Facebook

Exakt hur mordet på Magnus Natschki gick till är inget som polisen gått ut med och kroppen ska obduceras. Hans mamma Fia Spännare har på Facebook riktat ett tack till alla som deltagit i sökandet efter hennes son.

"Jag vill bara säga, tusen tack till alla ni som har hjälp till att dela alla länkar som jag har skickat ut samt för alla visade sympatier under den här tiden. Ett stort tack till alla som har ställt upp och lämnat tips till polisen samt hjälpt till att leta efter Magnus", skriver Fia Spännare i inlägget som hon givit GT tillåtelse att publicera.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!