Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Misstänkt korttjuv ur "kartligan" har gripits

Först iakttar gärningsmännen när offret slår in sin pinkod, sedan slår de till och stjäl bankomatkortet.
Foto: Anna Hållams
Victoria Engdahl säger att polisen har sett ett tydligt mönster i männens tillvägagångssätt. En av gärningsmännen visar en karta och frågar om vägen medan den andra gärningsmannen tar offrets plånbok. Bilden är fotograferad vid ett tidigare tillfälle.
Foto: Jan Wiriden
Vakten kände igen en av männen på Ica Maxi på Grafiska vägen.
Foto: Leif Jacobsson

En misstänkt ficktjuv ur den så kallade "kartligan" kunde gripas på måndagen. Ligan brukar slå till mot äldre personer och har gäckat polisen en längre tid.

– Jag kände igen honom i kassalinjen på Ica Maxi i Göteborg. Han stod bakom en dam som skulle slå in en pinkod. En annan man i samma sällskap väntade utanför, berättar väktaren på Västsvensk butikskontroll som larmade polisen.

Den misstänkta ficktjuven ska systematiskt ha åkt från butik till butik i sällskap med andra misstänkta medbrottslingar och i butikerna ska de ha kommit över pengar och kontokort. Tillvägagångssättet har varit detsamma och offren alltid äldre personer. Väktaren beskriver hur han har sett hur de misstänkta ficktjuvarna brukar arbeta:

– De siktar in sig på äldre personer, ställer sig bakom dem i kassakön i en matvarubutik och ser när de slår in sin pinkod på bankomatkortet. När de kommer ut från butiken distraherar tjuvarna sina offer och kommer över deras plånböcker med kortet, och kan sedan tömma deras konton.

Där för att avslöja tjuvar

På måndagen befann sig väktaren på Ica Maxi på Grafiska vägen i Göteborg. Han jobbar som civilklädd butiksväktare och är ofta flera timmar i en butik för att avslöja snattare och tjuvar, men råkar även på fall som stölder från äldre.

– Jag såg den misstänkta mannen i kassalinjen. Han stod och tittade på en dam som skulle slå in en pinkod. Jag har stött på honom tidigare och sett honom på övervakningsfilm från flera butiker. I detta fall stod en annan person utanför. Men mannen lyckades inte notera någon pinkod. Han försökte fyra gånger. Sedan körde de från platsen, berättar väktaren.

När männen lämnade Ica Maxis parkering på måndagen följde väktaren efter i bil, samtidigt som han larmade polisen.

– Jag förklarade vad som hänt och polisen skickade en civil bil som följde dem hela vägen till Willys i Kungsbacka.

Tydligt tillvägagångssätt

Victoria Engdahl jobbar på polisens Circagrupp i Vårgårda. De jobbar med bedrägerier mot äldre och hon bekräftar att polisen grep en av männen på plats, den andra mannen var okänd av polisen.

– Mannen är en av flera som ingår i det som vi kallar för "kartligan". Det är män i 30-årsåldern som alltid är minst två stycken när de utför brotten.

Victoria Engdahl säger att polisen har sett ett tydligt mönster i männens tillvägagångssätt.

– Det är alltid kvinnor med handväska och bil som de ger sig på. Kvinnorna är i 45-årsåldern och uppåt och en av männen går fram till kvinnans bil och ber henne att visa vägen på en karta medan den andra mannen tar hennes plånbok.

Varnar allmänheten

Den gripna mannen och hans medbrottslingar har sedan en tid tillbaka varit anhållna i sin frånvaro och efter gripandet av den ena mannen i går fortsätter nu arbetet med att få fast de andra.

– Vi jobbar naturligtvis vidare på alla spår. Det är klart att man vill få ett slut på det här och få tag på dem.

Hon varnar allmänheten och ber dem vara uppmärksam på sina väskor, när någon frågar om vägen eller vill växla pengar.

– Det är tråkigt då man så gärna vill tro gott om folk och hjälpa till när någon frågar om vägen, men det gäller att hålla koll på sina grejer.

GT har tidigare skrivit om en kortliga som begår brott via så kallad "shoulder surfing".