Misstänkt knarkkurir – hade 15 kilo kokain

MISSTÄNKT KNARKKURIR. Kvinnan, som är i 35-årsåldern, misstänks vara kurir i en organiserad knarkverksamhet. Hon fångades av en övervakningskamera på centralstationen i Göteborg.
Foto: Henrik Jansson
75-PROCENTIGT. Det var uppemot 75-procentigt rent kokain i den väska som kvinnan hade i sin bil.
Foto: Henrik Jansson
BESLAGET. Kvinnan säger i förhör att hon trodde att det var kläder i väskan som hon skulle ta med sig till Stockholm.
Foto: Henrik Jansson
MEDÅTALAS. Hemma hos den medåtalade mannen från Varberg hittade polisen spår av kokain.
Foto: Henrik Jansson

GÖTEBORG. Kvinnan i 35-årsåldern misstänks vara kurir i en stor organiserad knarkverksamhet.

När polisen stoppade henne hittade de drygt 15 kilo 75-procentigt rent kokain i en väska i hennes bil.

Kokain vars värde på gatan kan uppgå till drygt 45 miljoner kronor.

Kvinnan misstänks vara kurir åt organiserad knarkliga

I mitten av mars stannade polisen en kvinnlig förare i 35-årsåldern i Alingsås. I bagaget på hennes bil hittade polisen en väska full med kokain. Vid en närmare kontroll visade det sig vara 15,2 kilo narkotika som dessutom hade en extra hög halt av kokainhydroklorid, det vill säga en ovanligt hög halt av den verksamma substansen.

Det handlar om en halt på runt 75 procent.

Renheten ökar värdet

- Då kan man ju blanda ut det ganska mycket, säger Anette Wiberg-Koffner, kammaråklagare vid internationella åklagarkammaren i Göteborg, om vad hon tror att syftet med kokainet kan ha varit.

- Normalt brukar det ligga på 25 procent på gatan så då kan man kanske tänka sig att när det väl har kommit ut på gatan så skulle det ha varit betydligt mer.

På gatan säljs kokain för mellan 800 och 1 000 kronor per gram. Det innebär att kokainet i kvinnans väska var värt närmare 15 miljoner kronor. Men i och med att det var så pass rent kan värdet kunnat uppgå till 45 miljoner kronor.

Pengar som åklagaren tror skulle ha gått till den organiserade liga som står bakom kvinnan i 35-årsåldern.

Hon åtalas nu för grovt narkotikabrott.

- Hon är någon form av kurir för att hon skulle se till att det här kom i väg, säger Anette Wiberg-Koffner.

"Någon har blåst henne"

I förhör berättar kvinnan att hon var på väg till Stockholm där hon skulle lämna av väskan hos en vän. Men hon förnekar brott.

- Hon visste inte att det var kokain. Hon hämtade en väska som hon inte visste skulle innehålla det, säger Magnus Johansson, kvinnans advokat.

Hon säger i ett förhör att hon trodde att det var kläder hon fraktade.

- Någon har blåst henne, det är helt uppenbart. Hon har blivit utnyttjad, säger Magnus Johansson och fortsätter.

- Hon vågar inte berätta vem hon fick det här uppdraget från. Hon fattar att det inte är klokt för henne att berätta. Hon vinner inget på det, sedan riskerar hon i stället en hel del.

Vem som är organisatör i den misstänkta knarkligan säger sig åklagaren inte veta.

- Vi har ingen mer misstänkt i det här målet, säger Anette Wiberg-Koffner.

Men hon är säkert på att en organiserad liga står bakom kvinnan.

- Hanterar man så stora mängder narkotika så måste det här vara en del i en organiserad verksamhet för vem som helst har inte möjlighet att hantera den här storlek på narkotikapartier. De är uppenbart att det ska spridas i en större krets.

Varbergsbo åtalas

Ytterligare en person åtalas i målet. En Varbergsbo i 45-årsåldern sågs tillsammans med kvinnan på centralstationen i Göteborg kort innan hon greps.

När polisen gjorde en husrannsakan hemma hos honom och hans mamma hittade de totalt 1,2 kilo kokain. Åklagaren åtalar honom för grovt narkotikabrott så hon anser att man hade avsikt att sälja det vidare.

Han är inte misstänkt för inblandning i den organiserade liga som kvinnan styrts av. Däremot finns det en koppling mellan fallen.

- I en liten del av beslaget finns det en likhet som gör att det kan tänkas vara från samma tillverkningssats, säger Anette Wiberg-Koffner.

KNARKETS VÄG TILL VÄSTSVERIGE

JANUARI 2008

En göteborgare grips med 12,3 kilo heroin i bilen i Kroatien. I bilen befann sig också hans hustru och fyra minderåriga barn. Familjen kommer fram till gränsövergången Bajakovo mellan Kroatien och Serbien torsdagen den tredje januari vid 19-tiden på kvällen. Familjen är på väg mot Sverige.

Den kroatiska tullen fattar genast misstankar mot bilen. Tullen hittar 12,3 kilo heroin i en tillbyggd del under bilen. Heroinet är uppdelat i 23 paket och varje paket är inslaget i plast.


MAJ 2013

Två smuggelbilar kör via Öresundsbron in i Sverige med 186,5 kilo cannabis, på gatan värt cirka 20 miljoner kronor. Knarket ligger i åtta sportbagar i en Ford Focus, i en Volvo sitter "övervakarna" med kopplingar till Bandidos mc. Storsmugglarna, tre danskar, grips vid midnatt på p-platsen vid vägkrogen RiksRasta i Brålanda.

Gripandet av de tre männen och rekordbeslaget skedde egentligen av en slump. En polispatrull reagerade instinktivt när de två danskregistrerade bilarna vid midnatt körde in på vägkrogens rastplats i Brålanda och parkerade bredvid varandra.

De tre männen döms senare till långa fängelsestraff.


AUGUSTI 2013

En dömd Landvetterrånare från Göteborg, med kopplingar till Bandidos, lastar över narkotika i en svensk hyrbil på en parkeringsplats utanför Köpenhamn, omedveten om att dansk polis fotograferar honom. Knarket, med ett marknadsvärde på 15 miljoner kronor, hade 44-åringen hämtat tillsammans med en norsk kompis i Amsterdam.

Några timmar senare grips de tre misstänka narkotikasmugglarna av piketpoliser med dragna vapen i Göteborg. Ur den svenska röda hyrbilen beslagtar narkotikapolisen 5 kilo kokain, 1975 gram MDMA (ecstasy) med 90 procents renhetsgrad, 44,8 kilo marijuana, 60,6 kilo hasch samt en 9 mm pistol av modell Sig Sauer.

Narkotikan har ett försäljningsvärde på gatan av drygt 15 miljoner kronor och är ett av de största beslagen Göteborgspolisen gör under 2013.


OKTOBER 2013

En gigantisk kokainsmuggling värd 700 miljoner kronor misstänktes vara organiserad av en kinesisk triad, den kinesiska maffian. Tullen i Göteborg lägger beslag på 200 kilo kokain och blåser maffian genom att fylla säckarna med makulerade EU-dokument.

Kokainet hade lastats i en container i Peru och skulle till Tyskland men hamnade av misstag i Göteborg. Den 53-årige svenske huvudmannen döms mot sitt nekande till tio års fängelse av hovrätten i Göteborg.


JANUARI 2014

Polska Interpol misstänker att tre beväpnade knarkkurirer planerar att ta sig från Polen till Norge, via Västra Götaland.

Målet är att till varje pris leverera tre större laster med amfetamin utan att bli tagna. Västra Götalandspolisen spanar efter knarkligan efter larmet från Warszawa.

När narkotika smugglas från Europa till Norge görs det oftast genom Bohuskusten, resonerar man.