Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Misstänkt kattplågare har erkänt kattmorden

Brottsmisstankarna mot den unge mannen gäller sammanlagt nio katter.

Polisen har hämtat in en 16-årig man som är på sannolika skäl misstänkt för djurplågeri.

Brottsmisstanken gäller sammanlagt nio katter.

DETTA HAR HÄNT

10 MARS: En svartvit katt hittas utanför en port på Julianas gård i Högsbo.

12 MARS: Boende i Högsbo hittar en gul och vit katt med uppskuren mage, täckt med en svart plastpåse. Ännu en katt hittas

21 MARS: En katt hittas uppskuren, denna gång utanför en port på Riksdalersgatan. På platsen finns inga blodspår, något som kan tyda på att kroppen flyttats från en annan plats.

31 MARS: En man i 30-årsål- dern anhålls på eftermiddagen, skäligen misstänkt för djurplå- geri. Samma kväll hittas en katt död.

2 APRIL: Någon sätter upp ett brev på en port i Högsbo: "Jag ville visa att ni gripit fel person så jag dödade ytterligare en katt" står det bland annat i brevet. Samma dag släpps den misstänkte mannen som anhölls några dagar tidigare.

8 APRIL: Ännu en katt hittas med upp-skuren mage på Riks- dalersgatan.

21 APRIL: En katt hittas död på Riksdalersgatan.

1 MAJ: En katt hittas död på Saxofongatan.

På torsdagen har polisen hämtat in en 16-årig ung man. Han är på sannolika skäl misstänkt för djurplågeri från november 2011 till 1 maj 2013. Den aktuella brottsmisstanken gäller sammanlagt nio katter, uppger polisen.
Mannen är hörd av polisen och sitter frihetsberövad.

Enligt uppgifter till GT ska mannen i förhör ha erkänt.

Vad är det som har lett fram till det här gripandet?

– Det kan vi inte gå in på nu. Det är klassiskt, traditionellt polisarbete. Det innebär inre spaning, att man tittar på folk som kan misstänktas för det som är på fri fot som kan bo i området, tips från allmänheten. Det är klassisk spaning med input från alla håll och kanter som har lett fram till det här, säger Björ Blixter, polisens presstalesman.

Lättade

Är det här en person ni har haft ögonen på en längre tid?

– Det vill jag inte kommentera, säger Björ Blixter.

Polisen vill i nuläget inte lämna ut några ytterligare uppgifter, bland annat på grund av mannens unga ålder.

Men hos polisen finns nu en viss lättnad över att utredningen lett fram till en misstänkt.

"Hoppas att det håller"

– Ja det är klart att det är, att vi kommit så här långt. Han är misstänkt på sannolika skäl för djurplågeri i nio fall, och det är klart att vi har gjort allt vi kunnat för att lösa det här så fort som möjligt. Det är viktigt för de boende, kattägare, barnfamiljer och alla som undrar varför någon gjort på det här sättet, säger Björ Blixter.

Enligt honom har det varit stor press på polisen i ärendet.

– Vi hoppas att det här är rätt och riktigt nu och att det håller hela vägen ut, och att det här får slut.

Ni har tagit in en misstänkt tidigare, har ni rätt person nu?

– Det ser bättre ut nu i utredningsläget, säger Björ Blixter.

Sju katter sedan mars

Sedan den 10 mars har sju katter hittats döda i Högsbo i Göteborg och händelserna har spridit stor oro i området. En katt har exempelvis hittats med uppsprättad mage, en annan upphängd i ett träd. För en månad sedan greps och anhölls en man i 30-årsåldern, men han släpptes snabbt och misstankarna mot honom sjönk snabbt. Förra veckan sa polisens förundersökningsledare att man hade ett gott hopp om att lösa fallet. Också efter att en sjunde katt hittats på valborgsnatten var polisen förhoppningsfull.

– För varje gång detta händer och för varje dag som går så känns det som att vi kommer närmare och närmare en gärningsman, sa Björ Blixter, polisens presstalesman, på onsdagen.