Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Christer röjde i skogen – hittade handgranat

Christer Wallin vid Park&Natur-förvaltningen i Göteborg Stad hittade granaten när han och hans arbetsgrupp var ute och vårstädade i skogen. Foto: Christer Wallin
En handgranat har hittats i västra Göteborg under torsdagen. Lokaler utryms. Foto: Eva Rogsten

En misstänkt handgranat hittades i samband med att ett skogsparti städades vid Kungsstens industriområde i västra Göteborg.

– Vi var ute på den årliga vårstädningen. När jag gjorde en slutbesiktning såg jag att det låg en handgranat på backen i skogen, berättar Christer Wallén, arbetsledare vid Park & Natur i Göteborgs stad.

Den misstänkta handgranaten oskadliggjordes sedan av nationella bombskyddet på eftermiddagen.

Den misstänkta handgranaten hittades i västra Göteborg under torsdagsförmiddagen i ett skogsområde vid Kungsstens industriområde, vid Sandarna.

– Tydligen är det så att man har städat i skogsområdet och i samband med det hittat ett föremål som vi tror är en handgranat. Vi har en misstänkt skarp handgranat, sa Björn Mattsson, förundersökningsledare vid polisens utredningsjour i Göteborg, vid lunchtid.

Det var stora avspärrningar i industriområdet under arbetet.

– Nationella bombskyddet är på plats. Vi vill inte flytta föremålet, utan oskadliggöra det på plats, berättade Björn Mattsson inledningsvis.

Det var Christer Wallén, arbetsledare vid Park & Natur i Göteborgs Stad, som gjorde fyndet.

Christer Wallén är arbetsledare vid Park & Natur-förvaltningen och var ute i skogen för den årliga vårstädningen när han hittade en granat på marken. Foto: Privat

– Vi har varit ute på den årliga vårstädningen och jag skulle göra en slutbesiktning. Så jag knatade i väg ensam och såg då att det låg något på backen inne i skogen, säger Christer Wallén, som också pratat med P4 Göteborg, och fortsätter:

– När jag var ett par meter ifrån såg jag direkt att det var en handgranat. Men jag kunde inte avgöra om den var skarp eller om det var en leksak.

Christer Wallén fotograferade föremålet, märkte upp platsen med band och sopsäckar och drog sig tillbaka till en gångväg intill. 

– Jag ringde 112 och skickade bilden på handgranaten till polisen. De konstaterade att det här var luriga grejer och att det behövdes en insats, säger han.

Granaten oskadliggjordes

Han är inte särskilt skakad efter händelsen konstaterar han: 

– Nej, jag är förberedd på sådana här saker, att hitta hemska saker i naturen. Det händer då och då i och med att vi är ute i naturen hela tiden. Vi har tidigare bland annat hittat narkotika och en tom vapengömma.

Vid 14-tiden berättade polisens presstalesperson Hans Lippens att föremålet hade oskadliggjorts och insatsen hade avslutats.

Ett stort område är avspärrat. Foto: Eva Rogsten

Industriområde spärrades av

Ett vittne som jobbar i närheten berättade vid 12-tiden polisinsatsen i området hade ungefär en timme.

Då hade de precis uppmanats att lämna sina lokaler.

– Vi får utrymma vår lokal nu, för att ta oss en bit längre ifrån när de ska spränga föremålet, säger han.

Samtidigt rapporterade GT:s reporter på plats att många fått lämna området och trängdes utanför det avspärrade området.

– De adresserna som vetter mot platsen där det ska smälla har utrymts, säger Mats Jarlhede, vakthavande befäl vid polisen i region Väst.

Robin Johansson och Tony Andersson var på kundbesök på ett företag i området när den misstänkta granaten hittades.

– Vi blev först ombedda att hålla oss inomhus. Sedan hämtade de oss och bad oss gå utanför avspärrningarna, säger Tony Andersson och fortsätter:

– De sa att de hittat en granat som de skulle spränga. Men jag blev inte speciellt rädd. Det händer så mycket runtomkring i vardagen så man börjar vänja sig vid sånt här.

Vittnena Robin Johansson och Tony Andersson. Foto: Eva Rogsten

Ingen misstänkt

Polisinsatsen påverkade busslinjerna 50, 99, Lila Express samt Röd Express under en kortare period.

– Vi har haft störningar där, men informationen vi fått är att trafiken nu kan återta ordinarie vägar. Spårvagnstrafiken påverkades inte alls, säger Fanny Chass, störningskoordinator vid Västtrafik.

Händelsen rubriceras som brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. I nuläget finns ingen misstänkt.

Ingen uppges ha kommit till skada.