Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Misstänkt handgranat exploderade i Borås

Vad som troligen är en handgranat sprängdes i natt mitt i ett bostadsområde i Borås. Flera boende i området ringde till polisen och vittnade om en smäll. På fredagen är skräcken stor i grannskapet.

– Både vi och kommunen upplever att det finns en stor oro, säger Tomas Jansson, chef för Boråspolisen.

Det var klockan 02.06 under natten mot fredagen som polisen fick larmet om den kraftiga detonationen på Distansgatan. De boende hade en hört en kraftig smäll på utsidan fastigheten.

När flera polispatruller kom till platsen kunde de konstatera att ett flertal rutor hade krossats av den kraftiga smällen. En krater i en gräsmatta vittnade också om detonationen. Troligen rör det sig om en handgranat.

Polisen: Aldrig varit med om det förut

Platsen spärrades av för en teknisk undersökning.

– Vi har tittat på vilka som bor i fastigheten och kan inte se någon hotbild eller orsak till att det har exploderat just där, säger Christer Fuxborg, polisens presstalesman, till Borås tidning.

Eftersom polisen inte vet anledningen till smällen söker man nu vittnen som kan ha sett något under torsdagskvällen och under natten i området kring Distansgatan i Hässleholmen.

Tomas Jansson, chef för Boråspolisen, ansvarar för utredningen. Händelsen rubriceras som allmänfarlig ödeläggelse.

– Vi jobbar med förhör och dörrknack och har många poliser i tjänst för att skapa trygghet, säger han.

Har du varit med om att en handgranat sprängts i Borås förr?

– Nej, aldrig.

"Något man använder i krig"

Enligt Tomas Jansson finns inget som tyder på att dådet var riktat mot någon som bor i grannskapet. Men våldet i staden har trappats upp det senaste året och polisen har koll på vilka grupperingar som kan tänkas ha tillgång till handgranater.

– Men i nuläget vet vi inte vilka eller varför som ligger bakom det här dådet, säger han.

– Handgranater har spridit sig i landet under våren och sommaren. Det är något man använder i krig – det är inget som ska finnas i ett bostadsområde, säger han.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!