Misstänkt gängledare gav Löfven utskällning

Här skäller 22-åringen som pekas ut som gängledare i Biskopsgården ut statsminister Stefan Löfven – efter restaurangmorden på Vårväderstorget den 18 mars.

– Stefan! Stefan! Vad heter personerna som är döda? Vad heter dom? Vad heter dom? skrek 22-åringen som förlorade en nära vän i dådet.

Fyra dagar senare misstänks han ha skaffat sig vapen och explosiva ämnen.

22-åringen greps under torsdagskvällen då maskerade poliser med automatvapen stormade hans familjs lägenhet på Hisingen.

På söndagen häktades mannen vid Göteborgs tingsrätt.

Samma dag som 22-åringen kom hem från Libanon, där han varit på begravningen för den 25-årige mannen som mördades på Vårväderstorget, stormade polisen hans familjs lägenhet på Hisingen.

I samband med polisinsatsen greps även två släktingar till mannen. En av männen misstänks för att ha försökt knivhugga en av poliserna och den andra för att ha hotat och angripit polisen.

I söndags häktades 22-åringen på sannolika skäl misstänkt för grovt vapenbrott och grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

Arg på Löfven

Misstanken är att han fyra dagar efter Stefan Löfvens tal på Vårväderstorget den 20 mars skaffade sig vapen och explosiva varor. Under Stefan Löfvens tal på Vårväderstorget fick 22-åringen applåder på torget av en uppretad publik.

– Stefan! Stefan!  Vad heter personerna som är döda? Vad heter dom? skrek 22-åringen till statsministern.

Enligt släktingar till 22-åringen såg han den 25-årige mannen som mördades på Vårväderstorget som sin egen bror.

Släktingarna släppta

Medan den 22-årige mannen i söndags häktades släpptes hans släktingar på fri fot, fortsatt misstänkta för brotten de anklagas för i samband med gripandet sent i torsdagskväll.

Släktingen som misstänks för att ha försökt knivhugga en av poliserna är i 50-årsåldern. Både han och de andra släktingarna som befann sig i lägenheten förnekar knivattacken.

– Jag låg och sov och det som de säger är inte sant, säger släktingen.

Trodde familjen skulle mördas

Mannen berättar fortsatt att han hade gått och lagt sig tidigt för att han skulle upp och jobba tidigt på fredagsmorgonen. När han såg de maskerade poliserna, som han menar slog och sparkade honom, trodde han att hela hans familj skulle mördas.

– Jag trodde inte det var riktiga poliser. Riktiga poliser beter sig inte så i ett demokratiskt land. Jag trodde att det var samma personer som hade på sig polisvästar vid skottlossningen på Vårväderstorget, säger mannen.

Mannen berättar att han skadades allvarligt av polisens övervåld och berättar att han har försökt att göra en anmälan mot polisens agerande.

Bakgrunden till att polisen stormade lägenheten är att 22-åringen varit anhållen i sin frånvaro.

Dömdes till fängelse

2011 dömdes 22-åringen till fem års fängelse för ett mordförsök då han med ett hagelgevär besköt flera personer och deras hundar under 2010. 22-åringen nekade till brottsmisstankarna. Motivet till mordförsöket ska ha varit att de beskjutna männen hade misshandlat en nära vän till 22-åringen och bussat sina hundar mot vännen.

Under rättegången berättade en av männen som utsattes för hagelskotten att han inte kände igen 22-åringen. Mannen som 22-åringen dömdes för mordförsöket på pekade dock ut honom med bestämdhet.

Enligt Göteborgs tingsrätts dom fanns det ingen anledning att misstro mannen som pekade 22-åringen.

Det för att han visste att 22-åringen hade starka kopplingar till grova kriminella och våldsbenägna personer och att ett falskt utpekande skulle kunna medföra risker för hämndaktioner.

Utsattes för mordförsök

Åklagaren Mats Sällström beskriver 22-åringen som en frontperson i ett av de kriminella gängen i Biskopsgården i Göteborg.

Mats Sällström, var förra året förundersökningsledare i ett fall där en yngre släkting till 22-åringen misstänktes för ett mordförsök på Friskväderstorget i juni 2014. Sällströms påstådda motiv till mordförsöket var att 22-åringens släkting försökte hämnas en händelse på Vårväderstorget två dagar tidigare.

En händelse då två personer på mopeder stannande till på Vårväderstorget framför tre personer. En av personerna på mopeden ska då ha tagit fram en pistol som han riktade mot 22-åringen som befann sig på torget.

– Sedan går uppgifterna isär, någon säger att vapnet klickade och så vidare. Men av min utredning framgår det att 22-åringen ringde till hans släkting och sa att "dom försökte plocka mig", säger Mats Sällström.

Frontfigur

I utredningen framkom det också att släktingen som misstänktes för mordförsöket både ringde 22-åringen och kände den 25-årige mannen som mördades på Vårdväderstorget den 18 mars i år. 22-åringens släkting friades senare från misstankarna om skottlossningen på Friskväderstorget av både tingsrätten och hovrätten.

Av Mats Sällströms utredning framkom det enligt åklagaren att 22-åringen är en av frontfigurerna i det kriminella gäng som håller till i södra Biskopsgården.

– Det som kom fram i min utredning är att han är en figur i ledarskiktet i gänget i södra Biskopsgården som är i konflikt med gänget i norra Biskopsgården, säger Mats Sällström.

22-åringen nekar till de senaste brottsmisstankarna som riktats mot honom gällande grovt vapenbrott och grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

Restaurangmorden - Detta har hänt

18 mars: Två personer 20 och 25 år mördas och åtta personer skadas när två maskerade gärningsmän öppnar eld med automatvapen på en krog på Vårväderstorget i Götborg. Den mördade 25-åringen uppges ha kopplingar till gängkriminaliteten i Göteborg och pekas ut som den troliga måltavlan för attacken.

19 mars: Tre personer grips i en bil i Majorna i Göteborg misstänkta för synnerligen grovt vapenbrott. Enligt en poliskälla ska man ha hittat två automatvapen i bilen av den ryska modellen kalasjnikov. Polisen undersöker om männen har något att göra med skottlossningen på Vårväderstorget dagen innan att göra.

20 mars: Statsminister Stefan Löfven flyger direkt efter ett EU-toppmöte i Bryssel till Göteborg och besöker Vårväderstorget. När han ger sig ut i den stora folkmassan blir det oroligt. En stor mängd människor trycker sig närmare och närmare för att få svar på sina frågor och stämningen är upprörd.

– Men det är klart människor är upprörda. Det handlar ju om deras egen säkerhet, säger statsministern.

22 mars: De tre männen som greps i Majorna häktas på sannolika skäl misstänkta för synnerligen grovt vapenbrott.

23 mars: Statsminister Stefan Löfven besöker pappan till den mördade 25-åringen.

– Jag kan bekräfta att han träffade pappan i familjen och lite andra familjemedlemmar. Han fick höra pappans berättelse, vad han känner och hur han upplever det som har hänt, berättar Löfvens pressekreterare Dan Lundqvist Dahlin.

24 mars: Kriminologiprofessorn Leif GW Persson säger i SVT:s Veckans Brott att han inte tror att morden kommer att klara upp. Professorn menar att morden hade haft högre prioritet om offren hade varit vita göteborgare utanför kriminella kretsar.

30 mars: Länspolismästaren i Västra Götalands län, Klas Friberg, rasar mot kritiken från Leif GW Persson.

– Det är en beklaglig och okunnig beskrivning, som fått min personal att känna sig kränkt och nedtrampad, säger Klas Friberg till gp.se.

2 april: De tre männen som misstänks för synnerligen grovt vapenbrott omhäktas av Göteborgs tingsrätt.