24-åringen vid häktningsförhandlingen i Göteborgs tingsrätt. Foto: Anders Ylander
24-åringen vid häktningsförhandlingen i Göteborgs tingsrätt. Foto: Anders Ylander

Misstänkt försvann med flicka för sex år sedan

Publicerad

GÖTEBORG. Den 24-årige man som sitter häktad för att ha hållit en nioårig flicka fången har gjort en liknande sak förut. När han var 18 övertalade han en 13-årig flicka att rymma med honom och de höll sig undan i sex dagar, uppger Aftonbladet.

I dag kommer kanske också svar på frågan om varför ingen på Skårsskolan i Göteborg slog larm förra veckan om att flickan inte varit där på hela dagen. Kritiken mot skolan har varit stark. Den internutredning som stadsdelsförvaltningen startade efter flickans försvinnande förra veckan ska nu presenteras.

Den då 13-åriga flickan berättar för tidningen att hon hade en relation med 18-åringen och att han förmådde henne att rymma när hennes föräldrar var missnöjda med hans intresse för dottern.

– Han var bra på att prata. Han fick saker som inte var rätt att låta okej, säger flickan till Aftonbladet.

Övertalade 13-åringen

Paret gömde sig på ett vandrarhem. Flickan säger att hon var med på det, att han övertalade henne.

Hon var aldrig rädd för 18-åringen.

Att mannen för sex år sedan ska ha haft en relation med en fem år yngre flicka var redan det ett tecken på att något inte stod rätt till, enligt Ulf Åsgård, expert på gärningsmannaprofiler.

– Hon hade just kommit in i tonåren och han var på väg ut. Sådana personer ska inte hänga ihop under normala omständigheter.

När det gäller bortförandet av nioåringen tyder det mesta på att 24-åringen faktiskt inte hade ont uppsåt och att det var en impulshandling, precis som hans försvarare säger, enligt Ulf Åsgård.

– Innerst inne så vet ju gärningsmannen att man inte får göra så där men lusten att få vara med någon på sin egen nivå är ganska stor. Och plötsligt har han möjligheten att göra det som han ofta tänkt.

Hade mannen haft ont uppsåt hade han fört flickan långt bort så att hon inte skulle kunna hittas. I stället blev de kvar i området.

– Offren i sådana här situationer blir naturligtvis rädda men märker så småningom att de är med en person som bara vill leka och vara vän, säger Åsgård.

Försvararen ovetande

24-åringens försvarare, Claes Östlund, kände inte till uppgifterna om mannens rymning med en 13-åring för sex år sedan förrän TT ringde och högläste Aftonbladet.

– Nej, det här visste jag inte och det har aldrig diskuterats, varken mellan mig och honom eller med polisen.

Har han ett rent brottsregister?

– Han har väl något id-kort som han använt felaktigt. Det är någon bagatell han har. Han har aldrig dömts för våldsbrott eller liknande.

Och inte misstänkts för heller?

– Nej, inte vad jag vet.

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER