Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Misstänkt för mord på Alexandra psykutreds

Den man som misstänksm för mordet på Alexandra Mezher ska genomgå en stor psykundersökningen
Foto: Robin Aron / ROBIN ARON
Alexandra Mezher, 22, arbetade ensam på hemmet när en av pojkarna som bodde där gick till attack och dödade henne med kniv.
Foto: Privat
HVB-hemmet för flyktingbarn i Mölndal.
Foto: Robin Aron / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN

BROTT. Den unge mannen som åtalats för att ha mördat Alexandra Mezher, 22, på ett HVB-hem för flyktingbarn i Mölndal ska genomgå en stor rättspsykiatrisk undersökning, enligt ett beslut av tingsrätten. En mindre undersökning har visat att han kan ha en allvarlig psykisk störning.

Mordet skedde i januari. Alexandra Mezher arbetade ensam på hemmet när en av pojkarna som bodde där gick till attack och dödade henne med kniv. Han övermannades sedan av andra boende på hemmet.

Den åtalade uppger själv att han är 15 år, men enligt expertis som anlitats av åklagaren är han en vuxen man. Göteborgs tingsrätt kommer att ta ställning till detta i sitt avgörande av målet.

Svårt att avgöra ålder

Den mordmisstänktes advokat Claes Kennedy har själv inte tagit del av de medicinska utredningarna men betonar att åldersbestämningar är svåra.

– Det är oerhört svårt att avgöra ålder när man är runt 18 år. Hon får väl argumentera för sin sak, men min ståndpunkt är fortfarande den att han ska bedömas som underårig, det finns inget skäl att ändra det och det har även tingsrätten bedömt i den enda juridiska bedömningen som finns i frågan, har han tidigare sagt.

En höjning av den mordmisstänktes ålder har inte bara betydelse för en eventuell straffpåföljd. Samtidigt har en första rättspsykiatrisk undersökning visat att den mordmisstänkte troligen lider av en allvarlig psykisk störning och det kan leda till att han överlämnas till rättspsykiatrisk vård vid en eventuell fällande dom.

Mamman: "Vad har du gjort med min dotter?"

Rättegången mot mannen avslutades under torsdagen och Alexandras mamma vände sig då till direkt till honom:

– Den 25 januari dog Alexandra. Du har mördat Alexandra. Hon skulle ha kommit hem till sin mamma. Vad har du gjort med min dotter?

Mamman fick kämpa för att hålla tillbaka tårarna.

– Du har inte bara mördat henne, du har mördat mig och alla andra i familjen. Om du ville skada dig själv, varför skadade du henne? Du är en vuxen människa, inget barn. Hon var där för att hjälpa dig. Hur kan du leva efter det här?, sade mamman till den mordmisstänkte, enligt Mölndals-Posten.