Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Misstänkt flydde – greps i Turkiet

En ung man greps på tisdagskvällen i Turkiet. Mannen var sedan tidigare anhållen i sin frånvaro misstänkt för delaktighet i bilbränningarna vid Frölunda torg.
Foto: LÄSARBILD
Polis jagar fortsatt fler misstänkta gärningsmän. ”Vi söker efter dem med ljus och lykta”, säger åklagaren Mats Ihlbom.
Foto: PRIVAT

Två unga män sitter anhållna efter bilbränderna i Frölunda – och nu uppger polisen att en tredje har gripits på en flygplats i Turkiet efter att han försökt fly landet.

Samtidigt är jakten på fler misstänkta gärningsmän intensiv.

– Vi söker efter dem med ljus och lykta, säger åklagaren Mats Ihlbom.

På måndagskvällen brann runt 80 bilar runtom i Västsverige och ytterligare 30-40 skadades.
Foto: HENRIK JANSSON

En ung man har varit anhållen i sin frånvaro misstänkt för delaktighet i de våldsamma bilbränderna i Frölunda i Göteborg på måndagskvällen. Sent på tisdagen stoppades han vid gränskontrollen i Turkiet.

– Vi fick reda på att han var på väg dit genom förhör med vittnen och släktingar. Sedan fick vi hjälp av gränspolis som konstaterade att han var på väg till Turkiet. Det utfärdades ett så kallat ”no entry”, så han blev efterlyst under flygresan, säger Dan Windt, chef över lokalpolisområde Göteborg syd.

Ulf Kristersson, partiledare för Moderaterna, tillsammans med lokalpolisområdeschefen Dan Windt.
Foto: ADAM IHSE/TT

Det var när planet landat på flygplatsen som mannen greps, uppger Dan Windt. Han är misstänkt för grov mordbrand samt våldsamt upplopp och kommer flygas tillbaka till Sverige under onsdagen.


LÄS MER: Yvonnes stora oro – efter brandkaoset


– Vi kommer att förhöra honom och sedan blir det upp till åklagare att bedöma om han fortsatt ska vara anhållen eller om han ska försättas på fri fot, säger Dan Windt.

Misstanken: Samordnat via sociala medier

Det var vid 21-tiden i måndags kväll som de första larmen om bilbränderna kom. Totalt brann ett 80-tal bilar och ytterligare 30-40 skadades på olika platser i Västsverige. Vid Frölunda Torg i Göteborg var det omkring 30 som brann.

Bilar brann också i Angered samt i Trollhättan, där blåljuspersonal även fick stenar kastade mot sig. Polisen misstänker att bränderna samordnades via sociala medier.

Utbrunna bilar vid Frölunda torg efter måndagens oroligheter.
Foto: LÄSARBILD

– Vi misstänker det i och med att de startade inom en väldigt kort tidsperiod, så det går inte att utesluta ett samband. Men vi kan inte fastställa det ännu, säger Hans Lippens, polisens presstalesperson.

Sedan tidigare sitter två män anhållna i Göteborg misstänkta för inblandning i bilbränderna Frölunda. De nekar till brott.

Polisen har tidigare uppgett med att en av dem är 16 år och en av dem 21, men nu säger åklagaren Mats Ihlbom att båda är i 20-årsåldern. Det är också den senast gripne.

Åklagare Mats Ihlbom.
Foto: HENRIK JANSSON

Att misstankarna riktades mot de tre männen har allmänheten i Göteborg del i.

– Det är olika anledningar, men allmänhetens vittnesmål är en del av det. Allmänheten ska ha en eloge, säger Mats Ihlbom.

"Söker med ljus och lykta"

Polis och åklagares bild är att det är 8-12 personer som var inblandade i bilbränningarna i Frölunda.

– Det är svårt att säga hur många som de facto tuttat på bilar, men det verkar vara samordnat. Att någon går före och tar sönder bakrutan och sedan kommer någon bakom och slänger in en Molotovcocktail. Samtliga får i nuläget betecknas som delaktiga i gärningarna, men sedan kan det ändras hur många gånger som helst under resans gång.


LÄS MER: Flera nya bilbränder under natten – ungdomar flydde


Mats Ihlbom säger att han räknar med fler gripanden inom en inte alltför avlägsen framtid.

– Vi söker med ljus och lykta efter fler gärningsmän och förhoppningen är att plocka in fler, säger åklagaren, som förklarar att "utredningen pågår med enorma ansträngningar".

Spaningsledaren Anders Lycke:

– Vi försöker använda så mycket resurser vi bara kan och håller på med dörrknackningar, hör vittnen och gör andra sammanställningar. Vi kommer gå ut med någonting till allmänheten, så att vi får möjlighet att få allt material insamlat på samma ställe.