Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Misstänkt för attacken mot synagogan släppt

En 18-årig man som tidigare suttit häktad misstänkt för brandbombsattacken mot Synagogan i Göteborg har släpps.
Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
Brandbomsattacken skedde medan en grupp judiska ungdomar hade fest i lokalerna.
Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
Synagogan attackerades under kvällen den 9 december.
Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

En av dem som häktades misstänkt för brandbombsattacken mot synagogan i Göteborg, en 18-årig man, har släppts, skriver åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

– Bevisningen mot honom har försvagats och det finns inte längre tillräckliga skäl för häktning, säger kammaråklagare Stina Lundqvist.

Den andre mannen har begärt att också han ska släppas på fri fot - men hovrätten beslutade under tisdagseftermiddagen at han ska sitta kvar.

Under tisdagen meddelade åklagarmyndigheten via ett pressmeddelande ett en av de två personer som suttit häktade misstänkta för brandbombsattacken mot synagogan i Göteborg den nionde december har släppts.

Den som har släppts är en 18-årig man.

– Bevisningen mot honom har försvagats och det finns inte längre tillräckliga skäl för häktning, säger kammaråklagare Stina Lundqvist i ett pressmeddelande.

Bevisningen mot männen består till stor del av bilder från övervakningskameror, enligt vad GT erfar.

Åklagaren om motivet

Mannen är nu skäligen misstänkt, den lägre misstankegraden, för grov mordbrand och förundersökningen mot honom fortsätter.


LÄS MER: Synagogan i Göteborg utsatt för brandbombsattack


18-åringen är medborgare i Syrien och ska i sociala medier vid upprepade tillfällen uttryckt stöd för palestiniernas kamp för en egen stat.

–  Det mesta pekar på att motivet är att kränka en folkgrupp och en religion, alltså judendomen, har åklagaren Stina Lundqvist tidigare sagt.

Åklagaren Stina Lundqvist.
Foto: THOMAS JOHANSSON/TT

Tre misstänks

En 21-årig man sitter fortfarande häktad på sannolika skäl, som är den starkare misstankegraden. Det häktningsbeslutet bekräftades av hovrätten under tisdagseftermiddagen.

Hans företrädare Stefan Fredin har tidigare uttalat sig om sin klients eventuella inblandning i attentatet:

– Han nekar till all inblandning, jag kan och vill inte kommentera utredningen i övrigt.

Det innebär att två av de tre som misstänks för att ha kastat molotovcocktails mot synagogan i Göteborg har försatts på fri fot.