Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nya dådet: Granat placerades under bil

Ett misstänkt föremål hittades på Hisingen på tisdagsmorgonen. Foto: HENRIK JANSSON
Platsen spärrades snabbt på morgonen. Foto: HENRIK JANSSON
Nationella bombskyddets tekniker har kallats till det misstänkta föremålet. Foto: HENRIK JANSSON
Ambulans och räddningstjänst kallades fram till platsen vid niotiden. Foto: HENRIK JANSSON

Ett misstänkt föremål hittades på Hisingen på tisdagsmorgonen – en handgranat som upptäcktes i anslutning till en bil.

Polisen utesluter inte det kan höra samman med flera andra dåd som inträffat i Göteborg de senaste dagarna.

– Vi har naturligtvis med i beräkningarna att det kan ha ett samband med tidigare händelser, svarar polisens presstalesperson Peter Adlersson på frågan om gängstriderna på Hisingen blossat upp igen.

Larm om ett misstänkt farligt föremål på Hisingen kom in klockan 06.24 på tisdagen.

– Det är personer som upptäckt föremålet och ringt in och larmat, men jag kan inte säga något om vilken typ av föremål det gäller säger Peter Adlersson, polisens presstalesman i region väst.

Enligt uppgifter till GT ska det ha handlat om en handgranat som hittades i anslutning till en parkerad bil. Personer med nära anknytning till den tidigare gängkonflikten i Göteborgs undre värld kan knytas till närområdet.

– Efter att det här misstänkta föremålet upptäckts har vi gått upp i en så kallad särskild händelse där vi har tillgång till alla resurser. Den pågår så länge vi tycker att vi behöver ha de här resurserna, sa Peter Adlersson på morgonen.

Stort område avspärrat

Ett stort område spärrades av från Jägaregatan, Hisingsgatan och ner mot Herkulesgatan.

– Vi har vår brytpunkt vid moskén, det är därifrån vi utgår och styr insatsen, men föremålet har absolut ingenting med moskén att göra. Räddningstjänsten är där för att det är en bra parkering att stå på, sa Peter Adlersson.

Polisen har inlett en förundersökning om försök till allmänfarlig ödeläggelse. Foto: HENRIK JANSSON

Polisen har inlett en förundersökning med brottsrubriceringen försök till allmänfarlig ödeläggelse och vid niotiden på tisdagsförmiddagen meddelade polisen att bombteknikerna har påbörjat sitt arbete på platsen.

Boende ska hålla sig borta från fönster

– Vi har inte behövt utrymma någon fastighet utan har pratat med dem som bor i närheten att de ska hålla sig borta från fönster som är mot platsen där föremålet finns, sa Peter Adlersson.

Boende uppmanades också att inte lämna sina bostäder, enligt uppgift. GT:s fotograf Henrik Jansson konstaterade att det var en väldigt stor avspärrning runt området och att ett stort antal poliser var utspridda på vägarna omkring platsen.

– Det ser också ut som att polisen ställer upp sina bilar som någon form av skydd. Brandmännen står med slangar framdragna redo att rycka in, säger han.

Polisen hade stora avspärrningar på platsen. Foto: HENRIK JANSSON

Händelsen påverkade trafiken i Brämaregården. Två hållplatser på busslinje 99 påverkas: Madängsgatan i båda riktningar och Vågmästareplatsen i riktning mot Frölunda och polisens nationella bombskyddet kallades till platsen.

 

LÄS MER: Polischefens oro för nytt gängkrig

 

Vid tiotiden på förmiddagen meddelade Peter Adlersson:

– Bombteknikerna är klara på plats och de har omhändertagit och åtgärdat föremålet. Det enda som är kvar är avspärrningen runt själva platsen där föremålet hittades. Nu ska kriminalteknikerna göra sina undersökningar. Det är ingen fara på platsen.

Peter Adlersson tillägger att man betraktar föremålet som en misstänkt handgranat.

Gängkonstellation utsatt för attacker

Den misstänkt utplacerade granaten är en i raden av händelser i Göteborg de senaste dagarna som enligt polisen kan höra ihop.

– Det tittar vi naturligtvis på och vi kan absolut inte utesluta ett samband, säger Peter Adlersson.

Har gängstriderna på Hisingen blossat upp igen?

– Det är väl för tidigt att säga att det har gjort. Det har bara gått ett par dagar, men vi har naturligtvis med i beräkningarna att det kan ha ett samband med tidigare händelser.

Polischefen i Storgöteborg, Erik Nord:

– Ofta är det så att man inte har hela bilden och man får vara försiktig innan man drar alltför snabba slutsatser, men det skulle kunna vara på väg in i en situation där våldsamheterna kan eskalera.

 

LÄS MER: Skottlossning i Göteborg – flera patruller på plats

 

Vid 20-tiden i fredags kväll larmades polisen till en skottlossning i Kvillebäcken i vad som rubriceras som ett mordförsök och ett vittne uppgav att gärningsmannen avlossade ett vapen för att sedan lämna platsen i en Volvo.

Tomhylsor hittades på platsen, men ingen person påträffades skadad.

– Jag vet inte om någonting kopplats till det som inträffat i dag än, men vi hade en skottlossning i fredags och vi hade en explosion vid ett flerfamiljshus på Hisingen på lördagen, säger Peter Adlersson.

 

LÄS MER: Explosion vid flerfamiljshus

 

Den, detonationen vid flerfamiljshuset, inträffade vid sjutiden på lördagsmorgonen och det som exploderade var en handgranat som orsakade en hel del skador på den aktuella fastigheten. Även det rubriceras som mord- eller dråpförsök och en av lägenheterna har kopplingar till en person inom gängkriminaliteten i Göteborg.

Däremellan, vid femtiden på natten, brann det i en bostad på Hisingen och GP skriver att det i samband med det hittades patronhylsor och en stor sten. Den misstänkta mordbranden skulle också kunna vara en händelse som hör samman med övriga. Likaså, enligt GP, en misstänkt mordbrand i centrala Göteborg bara några minuter tidigare där brännbar vätska hälldes genom brevinkastet och någon försökte tända på brevinkastet.

– Det pratas om skottlossningen, detonationen och två misstänkta bränder, men kopplingen där känner inte jag till, säger Peter Adlersson.

I helgen inträffade en explosion vid ett flerfamiljshus på Hisingen. Foto: HENRIK JANSSON

Gängkonflikterna i Biskopsgården går många år tillbaka och kulminerade i och med restaurangmorden på Vår krog och bar på Vårväderstorget i mars år 2015, där en framträdande person inom det södra nätverket i området sköts ihjäl, precis som ytterligare en man som inte hade någonting med konflikten att göra. De fem huvudmännen bakom skottlossningen har dömts till långa fängelsestraff.

 

LÄS MER: De döms för brutala morden på Vår krog och bar

 

Polis och åklagare har därefter vittnat om att splittringar uppstått inom det södra gänget, samtidigt hade våldsamheterna på senare tid minskat på Hisingen.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!