Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Två ertappades – med misstänkt sprängmedel

Två misstänkta föremål hittade i Göteborg.
Räddningstjänst, ambulans och polis finns på Landala torg.
Foto: Läsarbild / Läsarbild
Området runt parkeringshuset är avspärrat.
Foto: David Törnebäck

Farliga föremål hittades i Landala och på Smålandsgatan, inte långt ifrån polishuset, i Göteborg.

Två män har gripits – efter en spaningsinsats av polisen.

– De blir i princip ertappade med det misstänkta sprängmedlet, säger Stefan Gustafsson, polisens presstalesperson. 

Exakt vad föremålen är måste säkerställas genom en teknisk undersökning men det misstänks vara explosivt. 

Larmet om det första föremålet kom vid 20-tiden på måndagskvällen när polis och räddningstjänst kallades till ett parkeringshus under Landalagången i Landala. 

Senare under kvällen meddelade polis att man hittat ytterligare ett föremål – denna gång på Smålandsgatan, inte långt ifrån polishuset.

– Vi sätter de här två misstänkta föremålen i samband med varandra. Det finns ett samband, mer än så kan jag inte säga just nu, sa Peter Adlersson, talesperson vid polisen, under måndagskvällen. 

Fynden i parkeringsgaraget

Under natten mot tisdagen undersökte nationella bombgruppen de båda föremålen. Göteborgs-Posten skriver att det också hittades stora mängder narkotika i en bil som stod i parkeringsgaraget.

– Vi har en tanke om vad det är men en teknisk undersökning måste säkerställa det. Vi utgår från att det är skarpa föremål, säger polisens presstalesperson Stefan Gustafsson.

Fynden har föregåtts av en spaningsinsats, uppger Stefan Gustafsson.

– Vi går inte in exakt på vad vi gör, men det är en spaningsinsats som gör att vi överhuvudtaget upptäcker den här situationen. De blir i princip ertappade med det misstänkta sprängmedlet. Gripandet sker i samband med detta, säger han.

Polisen: ”Är offensiva i grovt kriminella miljön”

Robert Karlsson är biträdande regionpolischef i region Väst. Han säger att man gripit personerna inom ramen för sin satsning mot den grova organiserade brottsligheten i Västsverige.

 – Den satsning som vi gör mot skjutningar och den grovt kriminella miljön, det är inom ramen för den som vi har tagit dessa individer, säger han, och fortsätter:

– Vi är offensiva i den grovt kriminella miljön och går mot vapen, narkotika, sprängmedel och skjutningar. Det här är bara ett ytterligare ett tecken på att vi sätter tryck i den kriminella miljön, när det gäller bland annat sprängmedel. Så det hänger i högsta grad ihop med det.

Robert Karlsson, biträdande regionpolischef i region Väst
Foto: Polisen

Polischefen i Storgöteborg, Erik Nord, säger att bedömningen är att det hela inte är riktat mot polisen.

– För oss naturligt at vi ibland träffar på farliga föremål och alla blir inte kända för allmänheten. Det finns nog skäl att inte dra för förhastade slutsatser utifrån ett summariskt underlag. Den kan framstå som en upptrappning i något avseende som kanske inte har fäste i vår bild av verkligen, säger Erik Nord.

Erik Nord, chef över polisområde Storgöteborg.
Foto: HENRIK JANSSON

Två personer anhållna 

Utanför parkeringsgaraget finns skyltar om att platsen är kameraövervakad. Om polisen tagit filmer i beslag är ingenting man på tisdagsförmiddagen vill kommentera. 

Två män i 35–40-årsåldern kunde senare under natten gripas, och senare anhållas, men polisen kan i nuläget inte säga exakt vad de två personerna misstänks för. 

– Det är ju bland annat förberedelser till allmänfarlig ödeläggelse och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Men exakt vad de är anhållna för kan jag inte säga, säger Andreas Odén. 

Man vill hos polisen heller inte berätta exakt vilken typ av föremål som efter bombgruppens undersökning nu har omhändertagits av polis. Polisen vill heller inte gå in på vad det kan handla om för motiv till händelsen. Också en bil har tagits i beslag av polisen. 

Larmnummer att ha koll på.