Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Misstänkt extremist på boende fick 400 000 kr

Obs, arkivbild tagen i ett annat sammanhang.
Foto: AP / AP

Ett statligt ungdomshem i Västsverige har anställt flera personer med kopplingar till antidemokratiska salafistiska rörelser, har DN berättat.

Enligt tidningen skrämdes de boende med onda andar.

Nu rapporterar Kungälvs-Posten att en tidigare anställd fick gå med ett avgångsvederlag på 400 000 kronor.

Enligt DN:s artikel som publicerades i november i fjol har hemmet alltså haft flera anställda som kan kopplas till salafistiska rörelser, vilket ungdomshemmets ledning också bekräftade.

Det rörde det sig om minst fem personer, som senare lämnat sina tjänster av olika anledningar.

Flera är kända av polis och en av männen som jobbat med pojkarna på hemmet stöttar terrorgruppen IS på Facebook. 

Skrämdes med onda andar

Flera pojkar på boendet hade vittnat om hur de anställda skrämt dem och varnat dem för att sjunga i duschen då detta skulle locka fram onda andar.

Enligt DN ska den övriga personalen ha larmat om salafisternas närvaro på hemmet, men kritiken ska ha avfärdats som islamobfobi och tystnade.

De fem personerna anställdes av en person som vid mitten av oktober i fjol fick gå hem från jobbet enligt överenskommelse med hemmets ledning, men som fortsatt avlönades trots att han var arbetsbefriad. Denna man var själv släkt med två av personerna han anställde.

Nu rapporterar Kungälvs-Posten att denne sjätte man fick 400 000 kronor i avgångsvederlag när tjänsten senare avslutades. Summan motsvarar tio månadslöner.

Fick gå med fallskärm

Det är Statens Institutionsstyrelse (Sis) som äger hemmet och står bakom överenskommelsen. Enligt Sis hamnade man i en situation där man ”tvingades” betala ut avgångsvederlaget för att anställningen skulle avslutas. Det gjorde man efter en förhandling med facket.

– Det här handlar om en person som är fast anställd, men där det har uppstått en förtroendeförlust, och som inte kan arbeta kvar. Men det finns ingen dömd person, och det finns inga klarlagda bevis. Det gör att det blir en väldigt svår process, säger Malin Östling, verksamhetsdirektör för Sis ungdomsvård, till Kungälvs-Posten.

Facket har dock en annorlunda bild av förhandlingen och menar att det var Sis och den anställde som kom överens om lösningen, medan facket stod utanför processen.

Enligt en ordförande i facket som uttalar sig i Kungälvs-Posten är lösningen med fallskärmar väldigt ovanlig – ”ett fall på hundra” – och brukar nästan alltid vara på chefsnivå.

Ytterligare tre tidigare anställda har fått gå från hemmet med avgångsvederlag mellan juni 2018 och november 2019.

SALAFISM

Salafism är en bokstavstrogen tolkning inom sunni-islam och har en strikt syn på odelbar gud och total underkastelse för guds lagar. Salafister följer de tre första generationer av profetens följeslagare. Det finns ett spektrum av olika schatteringar mellan salafism och salafistisk-jihadism. Salafism har i vissa fall visat sig utgöra grogrund för våldsbejakande jihadism. Alla salafister är inte jihadister, men alla jihadister är salafister.


Källa: Försvarshögskolan