Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Misstänkt bomb vid polishus – stor insats

Misstänkt farligt föremål i Uddevalla • Stora avspärrningar.
Ett stort område i centrala Uddevalla är avspärrat efter att ett larm om en misstänkt rörbomb kommit in till polisen.
Foto: ROBERT BETZEHAG / RESCUE PHOTO
Foto: Robert Betzehag / Rescue Photo
En misstänkt rörbomb har hittats i centrala Uddevalla.
Foto: Google earth

Ett stort område i centrala Uddevalla spärrades av efter att en misstänkt rörbomb hittats vid polishuset i de centrala delarna av staden. 

Nationella bombskyddet kallades till platsen och eleverna på Kulturskolan som ligger i närheten inrymdes.

Strax efter halv två meddelade polisen att föremålet omhändertagits. 

– Man tar hand om föremålet och undersöker det, sen tillintetgör man det, säger polisens presstalesperson Thomas Fuxborg. 

På onsdagsförmiddagen upptäckes ett misstänkt farligt föremål vid polishuset i Uddevalla. Det pågår nu en stor insats på platsen.

– Det är någon som sagt att det finns någonting som ser ut som en rörbomb. Vi har fotograferat föremålet och skickat till Nationella bombskyddet i Stockholm för att de ska kunna göra en bedömning, sa polisens presstalesperson Thomas Fuxborg, i ett tidigt skede.

Kan vara skarp bomb 

Klockan 11.45 meddelade polisen att bombskyddet gjort bedömningen att det kan röra sig om en skarp bomb. Bombskyddet var vid 13-tiden på plats i Göteborg för att säkra föremålet. 

– Det är inte bekräftat att det är en bomb, men det liknar en. Vi agerar skarpt, sa Thomas Fuxborg.

Den misstänkta bomben ska ha lagts längs husfasaden till polishuset i Uddevalla, och ett område om flera hundra meter spärrades av. Även Kulturskolan ligger intill platsen. 

Polisen uppmanade allmänheten att hålla avstånd. 

– Det är ju mycket folk där och det är en del folk som gått ut på sina balkonger för att se vad som händer, men vi har bett dem gå in och stänga sina dörrar och fönster.

Föremålet omhändertaget

Inga personer evakuerades men elever och personal på Kulturskolan inrymdes, vilket innebär att man stängde in sig i klassrum eller andra skolsalar.

Vid 13.35 meddelade polisen att avspärrningarna hävts och och nationella bombskyddet tagit hand om föremålet. Polisen har inlett en förundersökning gällande försök till allmänfarlig ödeläggelse

– Man tar hand om föremålet och undersöker det, sen tillintetgör man det. Innan vi avslutar händelsen går bombskyddet genom parkeringar och så för att se om det finns andra föremål, men det finns inga indikationer på det.