Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Misstänkt Blocket-bedragare åtalas

Mannen misstänks för tre fall av bedrägeri.
Foto: GETTY IMAGES / INGRAM PUBLISHING
ms från köparen som inte fått tillbaka sin handpenning.
Foto: POLISEN
Sms från en annan köpare till säljaren.
Foto: POLISEN

Mannen ska ha lagt ut två husvagnar och en bil till försäljning på annonssidan Blocket och fick då personer att betala handpenning.

När fordonen skulle hämtas fanns de inte kvar enligt säljaren – och den misstänkte ska då ha gjort sig oanträffbar.

Handpenningen behöll han - och skyller i förhör på köparna.

Nu åtalas mannen vid Skaraborgs tingsrätt misstänkt för tre fall av bedrägeri.

En av de målsägande berättar i förhör att han kom i kontakt med mannen efter att denne lagt ut en bil till försäljning på Blocket i mars i år.

De bestämde att köparen skulle föra över 2000 kronor i handpenning för att det var många som var intresserade av bilen.

När köparen bokade en tågbiljett för att komma och hämta bilen ska han ha fått till svar att bilen redan var såld. Då ville han ha sin handpenning tillbaka - något han inte fick då säljaren ska ha gjort sig oanträffbar.

LÄS MER: Bedragarnas fräcka knep mot båtägarna

Medger omständigheterna

En liknande historia berättar en annan av de målsägande, den gången gällde det en husvagn, där annonsen också fanns på Blocket. Summan som fördes över var 4000 kronor.  Tillvägagångssättet var liknande, husvagnen skulle redan ha varit såld och säljaren slutade att svara i telefon.

I förhör medger den misstänkte de faktiska omständigheterna men nekar till brott.

Den misstänkte själv menar i fallet med bilen att det är köparen som inte hållit sin del av avtalet och kommit på den tiden de var överens om och det är då hans rätt som säljare att behålla handpenningen.

Köparen opålitlig

I förhör så frågar förhörsledaren hur köparen gjort fel då köpet bestämdes via sms, köparen skickade en bild på sin tågbiljett då han skulle hämta bilen dagen efter.

Då svarar mannen att köparen varit opålitlig, ringt flera gånger i telefon och att han inte hade förtroende för köparen.

Också i fallet med husvagnen menar den misstänkte att det är köparen som gjort fel, men säger att han kan tänka sig att betala tillbaka halva handpenningen.

Där går berättelserna om vad som hänt isär.

Åtalas för tre fall av bedrägeri

Den målsägande säger att parterna bara talats vid via telefon och den misstänkte säger att det inte stämmer och att den målsägande var och kollade på husvagnen. Han menar att köparen ändrade sig om priset varpå han avbröt affären och behöll handpenningen.

I det tredje fallet, i maj i år, var det en handpenning på 2000 kronor som ska ha betalats in utan att husvagnen levererades eller att handpenningen betalades tillbaka.

Där säger den misstänkte mannen att det var en av hans vänner som sålde husvagnen.

Den misstänkte åtalas nu vid Skaraborgs tingsrätt misstänkt för tre fall av bedrägeri.

Följ GT på Facebook och Twitter för de senaste västsvenska nyheterna.