Flera byggnader eldhärjades i Marks kommun. Foto: Joakim ErikssonFlera byggnader eldhärjades i Marks kommun. Foto: Joakim Eriksson
Flera byggnader eldhärjades i Marks kommun. Foto: Joakim Eriksson
Det brann även i Klippan natten till lördag. Foto: Foto:Jan Emanuelsson/Topnews.SeDet brann även i Klippan natten till lördag. Foto: Foto:Jan Emanuelsson/Topnews.Se
Det brann även i Klippan natten till lördag. Foto: Foto:Jan Emanuelsson/Topnews.Se

Misstänkt attentat mot tänkt asylboende

Publicerad

Först utsattes ett planerat boende för ensamkommande flyktingbarn i Klippan för ett brandattentat – och historien upprepade sig snabbt.

Ett 20-tal delar av tre byggnader har satts i brand i Sätila på lördagsmorgonen.

Det handlar om en anstalt som just nu byggs om till ett asylboende – polisen tror att bränderna är anlagda.

– En utredning om grov mordbrand alternativt mordbrand har inletts och allt tyder på att någon tänt eld på flera ställen, säger polisens presstalesperson Hans Lippens.

Det var vid klockan halv åtta på lördagsmorgonen som larmet kom om flera bränder på Smälterydsanstalten i Sätila utanför Borås. Tre styrkor från räddningstjänsten arbetade på platsen för att släcka de 20-talet eldhärdar som fanns – och misstanken är att det handlar om en anlagd brand.

– Det har brunnit på flera ställen i tre byggnader. Räddningstjänsten meddelar att allt tyder på att någon använt brännbar vätska och sedan tänt på, på flera ställen, säger polisen.

Anstalten sjunger på sista versen och kommer att läggas ner i början av april i år och sedan hösten pågår ett renoveringsarbete med att göra om anstalten till ett asylboende. Men än har inga asylsökande flyktingar flyttat in.

Enligt polisen ska ingen ha skadats i branden.

– Det har brunnit i flera ytterpaneler och vi skickade flera patruller till platsen, men ingen ska mig veterligen ha skadats. Räddningstjänsten jobbar fortfarande på platsen strax innan nio, säger polisens presstalesperson.

Rubriceras som grov mordbrand

Fredrik Iwanson, inre befäl vid Södra Älvsborgs räddningstjänst, berättar att det var över 20 brandhärdar på de tre byggnaderna.

– De flesta bränderna var ytliga men på vissa ställen hade elden gått in i panelen och upp i taket. Vi skickade tre styrkor till platsen och kommer att stanna kvar till klockan tio för att kontrollera att det inte börjar brinna igen.

Polisen har spärrat av området och en anmälan om grov mordbrand alternativt mordbrand har skrivits.

Och det misstänkta attentatet kom inte ensamt. Tidigare på lördagsmorgonen utsattes ett planerat boende för ensamkommande flyktingbarn i Klippan för ett brandattentat.

 

Maya Dahlén Persson
Maya Dahlén Persson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER