Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Misstänkt attentat mot tänkt asylboende

Flera byggnader eldhärjades i Marks kommun.
Foto: Joakim Eriksson
Det brann även i Klippan natten till lördag.
Foto: Foto:Jan Emanuelsson/Topnews.Se

Först utsattes ett planerat boende för ensamkommande flyktingbarn i Klippan för ett brandattentat – och historien upprepade sig snabbt. 

Ett 20-tal delar av tre byggnader har satts i brand i Sätila på lördagsmorgonen. 

Det handlar om en anstalt som just nu byggs om till ett asylboende – polisen tror att bränderna är anlagda. 

– En utredning om grov mordbrand alternativt mordbrand har inletts och allt tyder på att någon tänt eld på flera ställen, säger polisens presstalesperson Hans Lippens. 

Det var vid klockan halv åtta på lördagsmorgonen som larmet kom om flera bränder på Smälterydsanstalten i Sätila utanför Borås. Tre styrkor från räddningstjänsten arbetade på platsen för att släcka de 20-talet eldhärdar som fanns – och misstanken är att det handlar om en anlagd brand. 

– Det har brunnit på flera ställen i tre byggnader. Räddningstjänsten meddelar att allt tyder på att någon använt brännbar vätska och sedan tänt på, på flera ställen, säger polisen.

Anstalten sjunger på sista versen och kommer att läggas ner i början av april i år och sedan hösten pågår ett renoveringsarbete med att göra om anstalten till ett asylboende. Men än har inga asylsökande flyktingar flyttat in. 

Enligt polisen ska ingen ha skadats i branden. 

– Det har brunnit i flera ytterpaneler och vi skickade flera patruller till platsen, men ingen ska mig veterligen ha skadats. Räddningstjänsten jobbar fortfarande på platsen strax innan nio, säger polisens presstalesperson. 

Rubriceras som grov mordbrand

Fredrik Iwanson, inre befäl vid Södra Älvsborgs räddningstjänst, berättar att det var över 20 brandhärdar på de tre byggnaderna. 

– De flesta bränderna var ytliga men på vissa ställen hade elden gått in i panelen och upp i taket. Vi skickade tre styrkor till platsen och kommer att stanna kvar till klockan tio för att kontrollera att det inte börjar brinna igen. 

Polisen har spärrat av området och en anmälan om grov mordbrand alternativt mordbrand har skrivits. 

Och det misstänkta attentatet kom inte ensamt. Tidigare på lördagsmorgonen utsattes ett planerat boende för ensamkommande flyktingbarn i Klippan för ett brandattentat.