Misstänksam granne förhindrade ett inbrott

Klassiska inbrottsverktyg, såsom brytverktyg, påträffades i den stoppade bilen. Bildern är fotograferad vid ett tidigare tillfälle.
Foto: Shutterstock

Polisen kunde gripa fyra inbrottstjuvar innan de ens hunnit skrida till verket – allt tack vare en misstänksam granne.

– Helt rätt att larma, det kan ha förhindrat flera inbrott, säger Maria Lavesson, vakthavande befäl vid polisen i Jönköping.

Det var under fredagsmorgonen som boende i området Hisingsängen anade oråd när en okänd bil som rörde sig i området.

– En bil med fyra personer sågs köra sakta på olika gator i området. Personen som larmade oss misstänkte att de kontrollerade om folk var hemma eller inte, säger Maria Lavesson vid polisen i Jönköping.

Brytverktyg i bilen

Polisen åkte till platsen och stoppade bilen. Klassiska inbrottsverktyg såsom brytverktyg hittades i bilen – vilket ledde till att de fyra männen kunde gripas för förberedelse till grov stöld.

– Verktygen gjorde att vi misstänkte att de var ute efter att begå de här brotten, säger Maria Lavesson.

Uppmaning: Kontrollera era bostäder

Däremot påträffades inget misstänkt stöldgods i bilen, men polisen uppmanar ändå boende i området att kontrollera sina bostäder.

– Inbrott leder inte alltid till sönderslagna fönsterrutor, utan brytspåren kan vara väldigt små. Det kan innebära att det tar några dagar innan man upptäcker att någon har varit inne i huset. Därför vill vi att människor som bor i området ska kontrollera sina bostäder lite extra.

Maria Lavesson säger att brottsrubriceringen kan komma att ändras när utredningen fortskrider.

– Vi kommer utreda vidare både i dag och under helgen. Det kan ju innebära att vi hittar stöldgods vid husrannsakan eller liknande. Men det leds av en åklagare nu, säger hon.

"Förhindrat flera inbrott"

Polisen understryker ofta vikten av att larma om man upptäcker misstänkt aktivitet i sitt bostadsområde. Jönköpingspolisen hyllar nu personerna som valde att handla när de fattade misstankar om bilen i Hisingsängen.

– Det var helt rätt att larma, det kan ha förhindrat flera inbrott. Om man ser en bil som man inte känner igen som beter sig på ett sätt som avviker från det normala – kanske genom att köra långsamt eller visar mycket intresse för fastigheter – så ska man ringa oss. Vi är beroende av allmänheten i sådana lägen, säger Maria Lavesson.

Så skyddar du dig mot inbrottstjuvar

■ Lås alltid ytterdörren när du lämnar bostaden.

■ Brott i bostadsmiljön förebyggs bäst med hjälp av en väl fungerande grannsamverkan.

■ Var försiktig med att släppa in någon okänd person i bostaden. Många äldre personer får besök av falska myndighetsrepresentanter eller andra personer som hittar på anledningar att få komma in i bostaden med det enda syftet att stjäla. Var gärna kritisk. Begär legitimation och försök att kontrollera den. Alla tjänstelegitimationer är försedda med telefonnummer för kontroll.

■ Det är bra att ”tänka som en tjuv” då man vill förstärka inbrottsskyddet i bostaden. Tjuvens favoritväg att ta sig in är genom ett fönster i bottenplanet. Förstärkning av inbrottsskyddet bör därför i första hand inriktas mot fönster och i andra hand mot altan- och balkongdörrar. Ytterdörren används sällan som inbrottsväg i villor och radhus.

■ Tänk också på att risken för inbrott är större på insynsskyddade tomter. Förstärk gärna belysningen runt huset. Ha inga skymmande växter nära altandörrar och fönster.

■ Kontrollera gärna att du har lås av god kvalitet. Hos bland annat auktoriserade låssmeder finns produkter för både fönster och dörrar som försvårar inbrott.

■ Att installera ett larm kan vara den yttersta åtgärden. Tänk på att ett larm talar om att tjuven redan är inne i bostaden.

■ Kontakta gärna ditt försäkringsbolag och ta reda på om er bostad kräver särskilda insatser för att hemförsäkringen ska gälla vid ett inbrott, till exempel särskilda fönsterlås eller larm.

■ Fotografera och märk gärna dina värdefulla föremål. Förvara om möjligt fotografierna i bankfack.

■ Meddela dina närmaste grannar att du kommer vara bortrest

■ Be någon ta hand om din post så inte brevlådan blir överfull och signalerar att ingen är hemma.

■ Ha timer på några olika lampor som tänds och släcks vid olika tidpunkter.

■ Ha timer på radion så den går i gång med oregelbundna mellanrum.

■ Undvik att tala in på telefonsvararen att du är bortrest.

■ Undvik att skriva på sociala medier som Facebook, Twitter eller i din blogg att du är bortrest.

■ Vidarekoppla eventuellt telefonen.

Källa: Polisen