Den rättpsykiatriska undersökningen av mannen som misstänks ha huggit ihjäl sin barndomsvän och sedan försökt döda ytterligare två grannar är klar. Foto: Henrik JanssonDen rättpsykiatriska undersökningen av mannen som misstänks ha huggit ihjäl sin barndomsvän och sedan försökt döda ytterligare två grannar är klar. Foto: Henrik Jansson
Den rättpsykiatriska undersökningen av mannen som misstänks ha huggit ihjäl sin barndomsvän och sedan försökt döda ytterligare två grannar är klar. Foto: Henrik Jansson
Rättsmedicinalverket slår fast att det kan misstänkas att mannen led av en allvarlig psykisk störning vid gärningstillfället. Foto: Henrik JanssonRättsmedicinalverket slår fast att det kan misstänkas att mannen led av en allvarlig psykisk störning vid gärningstillfället. Foto: Henrik Jansson
Rättsmedicinalverket slår fast att det kan misstänkas att mannen led av en allvarlig psykisk störning vid gärningstillfället. Foto: Henrik Jansson

Misstänks ha mördat vän – är psykiskt sjuk

Publicerad

Mannen misstänks ha huggit sin barndomsvän till döds och sedan försökt mörda ytterligare två grannar i Onsala.

Den rättpsykiatriska undersökningen av mannen är nu klar. Enligt den misstänks mannen ha lidit av en allvarlig psykisk störning vid tidpunkten för vansinnesdåden, rapporterar SVT Nyheter Halland.

I början av december misstänks den 39-årige mellanchefen ha knivhuggit sin barndomsvän till döds under en parmiddag i ett exklusivt bostadsområde utanför Onsala. Efter det misstänks han ha försökt mörda ytterligare två grannar. Enligt uppgifter till GT ska mannen ha attackerat grannarna med en yxa.

Den misstänkte mördaren har nu genomgått en rättpsykiatrisk undersökning, där Rättsmedicinalverket slår fast att det kan misstänkas att mannen led av en allvarlig psykisk störning både vid gärningstillfället såväl som under undersökningen, rapporterar SVT.

"Ingen klar minnesbild"

Med anledning av resultatet så föreslår Rättsmedicinalverket att mannen ska genomgå ytterligare en rättspsykiatrisk undersökning för att avgöra om 39-åringen ska dömas till fängelse eller få rättpsykiatrisk vård vid en fällande dom.

När den misstänkte 39-åringen häktades kunde han varken erkänna eller förneka misstankarna som riktades mot honom.

– Han kan varken erkänna eller förneka den här gärningen, för han har ingen klar minnesbild, sa mannens dåvarande advokat Anna Heurlin till GT då.

Försvaras av Silbersky

Heurlin sa också att det var uppenbart att den misstänkte mördaren inte mår bra över det inträffade.

Under utredningen har mannen bytt försvarsadvokat två gånger. Nu försvaras han av stjärnadvokaten Leif Silbersky som han själv önskat genom att lämna in en handskriven lapp till tingsrätten.

Sanna Wikström
Sanna Wikström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER