Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Misstänks ha köpt tårtor efter våldtäkt

SEXUALRIT. Mannen i 70–årsåldern misstänks för grov våldtäkt och grovt vållande till annans död. Enligt åtalet, som lämnades in till Göteborgs tingsrätt på måndagen, utsatte han kvinnan för en brutal sexritual.Foto: Per Wissing
NEKAR. Mannen i 70–årsåldern nekar till brott. "Jag har inte skadat henne på något sätt", säger han i polisförhör.Foto: Lennart Rehnman
– Alla personer med ett sunt sinne har inte något intresse av tårtor efter något sådant här. Det kräver att den psykiska statusen för den misstänkta bör utredas djupare, säger rättsexperten Sven-Erik Alhem.Foto: Mikael Sjöberg

Mannen i 70–årsåldern misstänks ha våldtagit kvinnan i 80–årsåldern så våldsamt att hon senare avled av sina skador.

Sedan åkte han och köpte tårtor.

– De står på balkongen hemma, säger mannen i polisförhör.

Mannen i 70–årsåldern åtalades på måndagen, misstänkt för grov våldtäkt och grovt vållande till annans död. Han utsatte, enligt åtalet, kvinnan för en brutal sexritual i flera steg – handlingar som han ska ha fantiserat om innan han förvandlade dem till verklighet.

En del av åklagarens bevisning består av pornografiska texter som mannen själv ska ha skrivit. Enligt stämningsansökan stämmer delar av innehållet i texterna överens med vad mannen ska ha gjort mot kvinnan.

"En gräddtårta och en smörgåstårta"

Först när anhöriga till kvinnan kom till lägenheten tillkallades ambulans och polis. Kvinnan fördes till sjukhus, men hennes liv gick inte att rädda.

Kvinnan hittades på golvet bredvid sin säng vid 17–tiden den 25 oktober. Enligt läkare bedöms hon ha legat där i mer än ett dygn. Bara timmar innan polis anlände till platsen bestämde sig den misstänkte mannen för att åka och hämta tårtor på ett konditori. Mannen åkte enligt egen utsago och hämtade tårtorna mellan klockan 13 och 14.

– Jag åkte ut för att hämta en gräddtårta och en smörgåstårta, säger mannen i polisförhör.

– Jag var rädd de skulle stänga klockan 14, säger mannen i 70–årsåldern.

Enligt rättsexperten Sven-Erik Alhem tyder det på någon form av psykisk funktionsnedsättning.

– Alla personer med ett sunt sinne har inte något intresse av tårtor efter något sådant här. Det kräver att den psykiska statusen för den misstänkta bör utredas djupare, säger Sven-Erik Alhem.

"Inte skadat henne på något sätt"

Mannen i 70-årsåldern nekar till brottet.

– Jag har inte skadat henne på något sätt, säger mannen i förhör.

Hans advokat Pia Liljeblad menar att mannen inte gjort sig skyldig till något av de brott han åtalas för.

– Det har definitivt inte rört sig om en våldtäkt och inget vållande till någon annans död heller, har Liljeblad tidigare sagt.

Enligt åklagaren valde mannen att inte ringa efter hjälp trots att kvinnans tillstånd var livshotande. Åklagaren skriver att hans agerande "således innefattat ett medvetet risktagande av allvarligt slag". Han anses därför, genom sin grova oaktsamhet, ha orsakat kvinnans död.