Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Misstänks ha fört sin dotter ur landet – åtalas

Foto: HENRIK JANSSON GT/EXPRESSEN

En man i 45-årsåldern åtalas nu misstänkt för att ha fört sin dotter ur landet för att gifta bort henne.

– Det rör sig om en flicka som vid 14-årsåldern blev omhändertagen enligt LVU (Lagen om vård av unga), säger kammaråklagare Peter Larsson.

Mannen i 45-årsåldern har suttit häktad i Göteborg sedan slutet av juni misstänkt för att ha fört sin dotter ur landet för att sedan gifta bort henne. Nu åtalas mannen misstänkt för grov egenmäktighet med barn, som GP tidigare rapporterat.

– Det rör sig om en flicka som vid 14-årsåldern blev omhändertagen enligt LVU (Lagen om vård av unga). Man var orolig för att hon eventuellt skulle föras bort från landet och giftas bort, sa kammaråklagare Peter Larsson vid häktningen.

Mamman medmisstänkt

Det har tidigare förekommit tvister i kammarrätten kring omhändertagandet av flickan. Föräldrarna har vid tillfällen ansökt om att få veta sin dotters vistelseort som under en period hölls hemlig för föräldrarna.

– Man har senare omprövat omhändertagandet och i samråd med föräldrarna har flickan fått flytta hem till dem igen. Då har föräldrarna passat på att föra ut henne ur landet och där har hon befunnit sig sedan dess, har Peter Larsson tidigare berättat för GT.

Brottet ska ha begåtts någon gång mellan augusti och november 2017, enligt stämningsansökan.

Flickans mamma är medmisstänkt, men eftersom kvinnan inte har kunnat hittas så är det bara pappan som åtalas, skriver GP.

Enligt stämningsansökan misstänks flickan befinna sig utomlands.

Brottet anses vara grovt eftersom flickan förts utomlands för längre tid, enligt stämningsansökan.

Utrikesdepartementet är inkopplade i ärendet men vill inte ge några kommentarer utan hänvisar till ”individens säkerhet och den konsulära sekretess som finns för att skydda individen” , skriver SVT Nyheter Väst.