Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Misstänks för polismord – vill till behandlingshem

Andreas Danman blev 33 år gammal.
Foto: Hilda Frankki / SMÅLANDSPOSTEN
Det var den 30 juni som polismordet skedde.
Foto: HENRIK JANSSON

17-åringen som misstänks för mordet på polisen Andreas Danman, 33, tvångsplaceras enligt LVU, efter domstolsbeslut. 

Under måndagen omhäktades han dock vilket innebär att han får sitta kvar i häktet. 

– Så fort åklagaren begär att restriktionerna ska upphöra så kan han föras direkt till ett behandlingshem så att han slipper vara kvar i häktet, säger advokaten Hans Palm till Nyhetsbyrån Siren.

Polisen Andreas Danman sköts ihjäl i Biskopsgården natten till den första juli. En 17-åring sitter häktad misstänkt för mordet och så sent som under måndagen omhäktades han till den första november. 

Enligt ett nytt domsstolsbeslut ska 17-åringen tvångsplaceras enligt LVU (Lagen om vård av unga). Men på grund av omhäktningen ligger beslutet nu väntande, det skriver Nyhetsbyrån Siren. 

Nu hoppas 17-åringens advokat att hans klient kan föras till behandlingshem så fort som möjligt för att slippa häktet. För att det ska gå måste åklagaren begära att restriktionerna upphävs. 

17-åringen vill slippa sitta frihetsberövad 

– Men jag gissar att åklagaren kommer känna ett behov av fortsatta restriktioner fram till att rättegången är avklarad i och med att ny bevisning kan tillkomma, säger Hans Palm vidare.

Den mordmisstänkte 17-åringen har själv gett sitt samtyckte till LVU-beslutet. Han vill hellre ha vård och följa behandlingsplanen än att vara frihetsberövad i häktet. Så står det i beslutet. 

Han ska även ha motsatt sig gårdagens omhäktningsbeslut. Han nekar till misstankarna mot honom gällande mord och mordförsök. 

Polisen har tidigare sagt att deras teori är att 17-åringen egentligen var ute efter att skjuta någon annan, men att det var Andreas Danman som hamnade i skottlinjen. 

Se också: