Ilber Iseni döms till 16 års fängelse. Foto: PolisenIlber Iseni döms till 16 års fängelse. Foto: Polisen
Ilber Iseni döms till 16 års fängelse.  Foto: Polisen
Ingångshål från två skott, på dörrens insida. Foto: PolisenIngångshål från två skott, på dörrens insida. Foto: Polisen
Ingångshål från två skott, på dörrens insida. Foto: Polisen
Revolvern. Foto: PolisenRevolvern. Foto: Polisen
Revolvern. Foto: Polisen

Ilber Iseni, 34, mördade – log sedan mot polisen

Publicerad
Uppdaterad

När offret stängt lägenhetsdörren blev han beskjuten.

En granne som kollade ut genom sitt titthål blev vittne till händelsen.

– Skytten stod i trapphuset och sköt genom dörren, säger åklagaren Johan Udén.

Nu döms 34-årige Ilber Iseni, som på polisens bilder ler in i kameran, till 16 års fängelse för bland annat mord.

Iförd häktets gröna tröja och gröna byxor står Ilber Iseni med händerna i byxfickorna och ler in i kameran.

Han har tidigare avtjänat flera längre straff för allvarliga brott och på torsdagen dömdes han för mord. Straffet: 16 års fängelse.

 

LÄS MER: Vansinnesdygnet i Västsverige: Rysk roulette – och mord

 

Det var den 19 augusti ifjol i det lilla samhället Limmared i Tranemo kommun söder om Borås som dådet inträffade, i ett flerfamiljshus med en granne som närmsta vittne. I förundersökningen framgår det att grannen genom sitt titthål såg hur Ilber Iseni och ytterligare en man samtalade med den nu döde mannen.

Offret stängde lägenhetsdörren.

 

När offret stängt lägenhetsdörren blev han beskjuten av Ilber Iseni.Foto: Polisen

 

Åklagaren: "Skytten stod i trapphuset"

Det blev det sista han gjorde i livet.

– Skytten stod i trapphuset och sköt genom lägenhetsdörren, som hade varit öppen och som precis stängdes innan skotten, säger Johan Udén, åklagare i fallet.

Det var Ilber Iseni som höll i revolvern och som avlossade de dödande skotten, enligt domen från Alingsås tingsrätt.

Det finns flera olika omständigheter som talar för att det var 34-åringen som begick mordet tycker Alingsås tingsrätt. I domen skriver de att grannens utpekande är tydligt och det ges stor vikt.

– Jag har pratat med Ilber och han är besviken över att bli fälld för mordet. Han tycker att domen är välformulerad, men tycker att tingsrätten felaktigt värderat bevisläget. I första hand det som grannen uppgett, säger Ilber Isenis advokat Ulrik Smedberg.

Advokaten Ulrik Smedberg.Foto: HENRIK JANSSON

Advokaten: "Han var på plats"

Alingsås tingsrätt anser inte att något klart motiv till mordet framgår av utredningen, utan att "omständigheterna tyder snarast på att dådet inte var planerat utan uppstått till följd av någon impuls hos Ilber Iseni som inte fått någon förklaring av den utredning som finns".

– Han var på plats, men uppger att det inte var han som sköt, säger Ulrik Smedberg.

Den andre mannen åtalades också han för mord, men för det frias han helt. Men han döms till åtta månaders fängelse för narkotikabrott, grovt bedrägeri och stöld.

En person sköts ihjäl i en lägenhet i Limmared öster om Borås. Foto: JOAKIM ERIKSSON / AGENA

Efter skottlossningen tog sig grannen och hans kamrat in i lägenheten genom att krossa en ruta i balkongdörren och hittade offret blödande och livlös.

Han fördes först till Södra Älvsborgs sjukhus i privat bil och sedan med ambulanshelikopter till Sahlgrenska i Göteborg, men dog av sina skador.

Frias från rysk roulette

Att ha begått ett mord var inte det enda som Ilber Iseni misstänktes att ha gjort. Han misstänktes också ha utsatt en ung kvinna för en dödslek samma dag.

– Hon har beskrivit det som rysk roulette, säger åklagaren Johan Udén.

Men tingsrätten friar mannen i den delen, för mordförsök och grovt olaga hot. Ilber Iseni erkänner att han slog kvinnan med en pistol, men nekar till att ha medverkat vid en rysk roulette.

Och för att en sådan ägt rum finns inte tillräckliga bevis, anser tingsrätten.

Åklagaren Johan Udén.Foto: JAN WIRIDEN

Man sköts i ljumsken

Dagen därpå befann sig den nu dömde mördaren i närliggande Herrljunga. Där sköts en man ner i ett lägenhetsområde. 

Först avlossades ett skott inne i en lägenhet som träffade mannens sko. Därefter sköts samme man i ljumsken utanför på en parkeringsplats. 

I båda fallen kommer tingsrätten fram till att det inte går att klart bedöma att det rört sig om medvetna skador. Ilber Iseni har uppgett att det varit tal om en dragkamp om vapnet där det andra skottet oavsiktligt gått av. Och då offret, en man som även han rör sig i kriminella kretsar, inte bidragit i någon större omfattning till utredningen så bedöms bevisläget som svagt.

– Han är väldigt nöjd över att ha blivit frikänd för två mordförsök och grov misshandel, säger advokaten Ulrik Smedberg.

 

LÄS MER: Två män åtalas för dödsskjutning i Limmared

 

Efter att skotten avlossats inne i Herrljunga körde 34-åringen och en kamrat av vägen och voltade ned i ett dike. 

Ilber Iseni döms nu för en serie andra brott till 16 års fängelse: förutom mord också för grovt vapenbrott, grovt olaga hot, misshandel, stöld, rattfylleri och dopningsbrott. Det han frias för är två fall av mordförsök, försök till grov misshandel och grov olaga hot.

Kort efter skottlossningen voltade en bil av vägen rakt ut i ett skogsparti, i utkanten av Herrljunga och polisen kallades till platsen.Foto: LÄSARBILD

Allt utspelade sig under 42 timmar.

– 16 års fängelse är en så lång tid att den är svår att ta till sig. Dessutom förverkas den   villkorliga frigivning han hade, så i praktiken är det 18,5 års fängelse. Det är en väldigt lång tid. Han är bedrövad över det, säger Ulrik Smedberg.

Kan överklagas

En några år äldre man man som befann sig i samma voltade bil frias på avgörande punkter, såsom grovt skyddande av brottsling och grovt vapenbrott. 

Åklagaren Johan Udén hade yrkat på livstids fängelse för Ilber Iseni. 

På frågan om ett eventuellt överklagande av domen säger Johan Udén vid lunchtid på torsdagen att det är för tidigt att uttala sig om:

– Det är för tidigt att ta ställning till nu. Vi ska nu sätta oss ner nu och analysera domen, säger han.

Mordvapnet.Foto: Polisen

Det är ännu oklart också om Ilber Iseni ska överklaga.

– Det vet jag inte. Han vill smälta det här och först läsa domen en gång till. Men är man dömd för ett mord som man säger att man inte har gjort ligger det nära till hands att man ska överklaga, säger Ulrik Smedberg.

I målet döms också en kvinna till skyddstillsyn.   

Jonathan Berntsson
Jonathan Berntsson
Gustav Sandström
Gustav Sandström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER