Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Misstänks för dödsolycka – är ute på vägarna igen

38-åringen fångades på övervakningskamera i samband med ett rån han misstänks ha begått kort innan dödsolyckan utanför Hjo. Foto: Polisen
Morgonen den 18 april frontalkrockade två bilar på en smal landsväg i närheten av Hjo. En ung kvinna omkom i kraschen. Foto: POLISEN
Kvinnans bil blev demolerad i kraschen – en 38-årig man ska i nästa vecka upp i rätten misstänkt för att ha vållat hennes död. Foto: POLISEN

Han är en ökänd trafikbrottsling som enligt polisen lever utanför samhällets gränser och regler.

I väntan på att han skulle avtjäna ett fängelsestraff misstänks den drogpåverkade 38-åringen ha kört ihjäl en ung kvinna på en landsväg i Hjo i fjol.

Bara veckor innan rättegången startar har han nu kört utan körkort igen.

– Man blir livrädd, säger Tony Johansson, förundersökningsledare vid polisen i Östra Skaraborg.

Den 10 mars i år stoppade polisen en bil utanför Töreboda och när patrullen förstod vem det var som var föraren uppstod ingen större förvåning.

"Identitetskontroll: Känd av polisman", står det i polisens beslagsprotokoll.

Den 38-årige bilisten förekommer vid inte mindre än 39 avsnitt i belastningsregistret och det handlar till den allra största delen av trafikbrott som rattfylleri, grov olovlig körning och förseelser mot fordonsförordningen. I mitten av nästa vecka ska han upp i rätten på nytt - åtalad för ha orsakat en 22-årig kvinnas död i trafiken.

Kvinnan skulle till jobbet

Hon hade pausat sina arkitektstudier i Riga för att se sig om i världen. Kvinnan hade fått jobb på ett mejeri i Hjo och det var dit hon var på väg när hon frontalkrockade med 38-åringen. Hon störtade ner i en ravin och avled omedelbart.

–  Alltså jag minns inte det här. Det är hemskt! Det är det värsta jag har varit med om i hela mitt liv... Var det jag som kom över på fel sida vägen eller hon? säger 38-åringen i förhör.

 

LÄS MER: Ung kvinna ihjälkörd av drogad biltjuv

 

Han ska ha varit påverkad av narkotika och enligt polisens förundersökning är det mycket som talar för att han kom över på fel sida vägen. Vittnen som blev omkörda av 38-åringen strax innan olyckan har berättat för polisen att han körde fort, mycket fort.

Några månader innan dödsolyckan hade han dömts till fyra månaders fängelse för bland annat fem fall av rattfylleri och lika många fall av grov olovlig körning. Straffet hade han vid tidpunkten inte börjat avtjäna.

– Det finns sådana i samhället som inte på något sätt blir avskräckta av domar eller böter, utan de fortsätter sitt liv. Han är en sådan kille, säger Tony Johansson vid polisen i Östra Skaraborg.

Den 22-åriga kvinnan störtade ner i en ravin och omkom omedelbart. Foto: POLISEN

"Lever utanför gränserna"

Han har många gånger stött på 38-åringen.

– Det är en person som lever utanför samhällets gränser eller regler. Han jobbar inte, utan håller på med småbrott och är påverkad. Det är ett missbruk i botten som gör att han ständigt blir utsatt för att göra brottsliga saker och att han utsätter sig och andra för faror väldigt ofta, säger Tony Johansson.

38-åringen har ett antal gånger dömts till fängelse, men det är i de fallen oftast tal om några månader innanför murarna innan han är ute i det fria igen. Annars är det strafförelägganden och skyddstillsyn som varit aktuellt som påföljder.

Det är ett mönster som Tony Johansson känner igen, och beklagar sig över.

– Systemet är inte riktigt byggt för de här. Oftast är det inga häktningsskäl vid trafikbrotten. Begår du ett allvarligare brott blir du oftast anhållen och sedan häktad. Domen kommer medan du är häktad och det är det bästa. Då får man straffet och man kan inte vara ute och göra mer brott, säger Tony Johansson.

Gäckar polisen

Ständiga återfallsförbrytare som 38-åringen gäckar polisen.

– Till slut kommer man in i en förundersökningsbegränsning, att mycket av det man gör tas bort och man döms inte för det. Döms man i dag och gör massa brott i morgon eller i övermorgon är frågan om det kommer påverka den dom han hade. Nej, och då lägger man ner de ärendena, säger Tony Johansson.

Hur känns det för er?

– Jag vet att de som jobbar ute är väldigt frustrerande. De ser att de som är väldigt notoriska inte får så stora straff och att mycket försvinner. De tappar suget, tyvärr är det så ibland. Så är systemet, men vi hade önskat att man på något sätt kunde ha en annan lagstiftning eller påbyggnad. För på något sätt vill man skydda samhället från farorna som de utsätter så många människor för.

 

LÄS MER: Knarkpåverkad förare åtalas för dödsolycka

 

Åtalet mot 38-åringen efter dödsolyckan i Hjo lämnades in till Skaraborgs tingsrätt i oktober, men rättegången äger rum först i nästa vecka. Förutom grovt vållande till annans död misstänks han bland annat för rån och rattfylleri. I samma mål står ytterligare en man åtalad.

Polisen: "Blir livrädd"

GT har utan framgång sökt 38-åringens advokat Tore Brandtler. Inger Rönnbäck, som företräder den 22-åriga kvinnans familj, vill inte uttala sig om det faktum att mannen kört utan körkort – och erkänner brott – igen.

Bilen han körde den senaste gången uppskattas vara värd 500 kronor.

– Nu pratar jag generellt och inte bara om honom, men de här personerna är farliga. Är du i gång med droger sover du inte mycket. Du är i ett vakuum och är reflektionsmässigt jättesen mot normalt. Tänk dig själv att du lever i en sirapsburk och så kommer det en boll mot dig. Hur snabb är du mot bollen? Det här är samma sak. De är i en sirapsburk och så har de helt plötsligt levande människor omkring sig. Tänker man på det blir man livrädd, säger Tony Johansson.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!