Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Misstänks för bedrägeri – efter falska annonser

Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL

En 65-årig man från Majorna i Göteborg misstänkt för bedrägerier och penningtvätt. 

Han anklagas för att ha sålt både båtar och valpar som sen inte funnits, skriver Göteborgs-Posten.  

Under lite mer än en månads tid förra året annonserade mannen ut små hundvalpar och fritidsbåtar till försäljning. Men efter han fått förskottsbetalningar försvann han. Totalt blåstes ett tiotal personer. 

Åklagaren uppskattar att mannen tjänat över 100 000 kronor på att låtsas sälja totalt fyra valpar och fem fritidsbåtar. 

En kvinna i utredningen berättar att hon och hennes make var intresserade av en fritidsbåt som mannen sålde för 285 000 kronor. Men den misstänkta hade sagt att han hade fler spekulanter. Men skickade paret 10 procent i förskottsbetalning var båten deras. Sagt och gjort swishade paret 28 000 kronor. När väl affären skulle ske fanns inte mannen någonstans, skriver Göteborgs-Posten. 

– Vi fortsatte att ringa till honom. En gång svarade han, troligen av misstag, och lade sen på ganska omgående. Det lät som att han satt på krogen, berättar kvinnan under utredningen.

Förnekar brott 

När det gällde hundvalparna ska köparna haft kontakt med en yngre kvinna dock har pengarna hamnat på 65-åringens konto. En av de drabbade berättade för polisen att man betalade en avgift på 4 000 kronor och då skulle kvinnan ringa tillbaka, något som hon aldrig gjorde. 

Mannen identitet är kopplad till swish-numret men han förnekar brott utan menar att det är tvärtom det är han som blivit utsatt, skriver Göteborgs-Posten. 

– Det var ju ett gäng som var på mig och det utreddes. De pressade mig och använde mitt bankkonto. De förde in pengar och tog ut dem. Nu är de på mig igen. Men om jag tjallar så får jag en kula i skallen, ska han ha sagt till polisen. 

65-åringen åtalas för penningtvätt, eftersom drygt en halv miljon kronor förvarats och delvis strömmat genom hans konton under januari och februari 2019.