Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Misstanken: Trio förde bort kvinna – våldtog henne i bil

Mannen som står åtalad för flera grova våldtäkter och människorov. Foto: POLISEN
Man som står åtalad för delaktighet i människorov och grov våldtäkt på hotellrummet i Göteborg. Foto: POLISEN

Tre män misstänks ha kidnappat en kvinna och våldtagit henne i en bil.

Under övergreppet höll en av gärningsmännen en kniv mot kvinnans hals, enligt åtalet.

En av männen står samtidigt åtalad för att stängt in och våldtagit två kvinnor på ett hotellrum.

Den brutala gruppvåldtäkten ägde enligt åtalet rum i Jönköping förra våren.

Misstankarna rör människorov, grov våldtäkt, och rån.

”(De tre männen) har tillsammans och i samförstånd bemäktigat sig och spärrat in målsäganden NN 17 i en bil i syfte att våldta och råna henne.”, kan man läsa i åklagarens stämningsansökan som lämnats in till Göteborgs tingsrätt.

Männen puttade in kvinnan i bilen och körde henne till en annan plats. Hon blev där fasthållen i baksätet och fick en kniv mot sin hals medan männen förgrep sig på henne. Efter övergreppet blev hon rånad på 10 000 kronor för att sedan bli utslängd ur bilen.

Allt ovan enligt åtalet. 

”Särskild hänsynslöshet”

”Gärningen är att bedöma som grov med hänsyn till att våldet och hotet varit av särskilt allvarlig art, att fler än en förgripit sig på offret eller på annat sätt deltagit i övergreppet och att gärningsmännen med hänsyn till tillvägagångssättet eller annars visat särskild hänsynslöshet och råhet.”

I bevisningen ingår bland annat förhör med vittnen som tog hand om den våldtagna kvinnan efter dådet, telefontrafik och övervakningsbilder.

Åtal har väckts vid Göteborgs tingsrätt. Foto: HENRIK JANSSON

Två av männen misstänks också för utstuderade, brutala rån mot andra kvinnor. 

”Hora, ge mig pengarna, annars kommer jag att döda dig”, ska en av männen ha sagt till ett av offren, som blev slagna och sparkade. Vid ett tillfälle användes kniv som hot. Rånen har dels inträffat i Jönköping, dels i Göteborg.

– När det gäller de här kvinnorna så är de i en särskilt utsatt situation eftersom de arbetar som prostituerade, sa åklagaren Thomas Willén till Aftonbladet i samband med att männen häktades.

En av de misstänkta gärningsmännen står samtidigt åtalad i ett annat mål som rör samma sorts brottslighet – grov våldtäkt och människorov. Enligt det åtalet, som väcktes tidigare denna månad, blev två kvinnor inspärrade på ett hotellrum i centrala Göteborg förra våren där de blev våldtagna och rånade. Totalt står tre personer åtalade för olika slags delaktighet i brotten. En av männen ska ha hållit vakt utanför medan de två andra genomförde övergreppen.

Kniv- och dödshot

Också i det fallet finns inslag av kniv- och dödshot. 

Kontakten med kvinnorna ska ha upprättats via internet.

De tilltalade är, med undantag för en man, utländska medborgare. Åklagarna i respektive mål yrkar på att de ska utvisas ur Sverige på livstid. Männen är i olika åldrar, mellan 20-40 år.

Trion förnekar alla anklagelser, framgår av stämningsansökan. GT har sökt männens försvarsadvokater.

– Han förnekar brott, säger advokat Mats Svanberg som företräder en av männen.

– Han förnekar brott. De närmare omständigheterna kommer jag redogöra för i domstolen, säger advokat Stefan Fredin som företräder en av männen.