Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Misstanken: Polis läckte till HA-man

AVSLÖJADES EFTER KNARKFYND. Misstankarna mot polismannen uppstod under en utredning om en knarkgömma i Västmanland. Foto: Polisen

Polismannen avslöjades i hemliga telefonavlyssningar.

Han misstänks ha läckt känsliga uppgifter till en kriminell man nära Hells Angels.

Enligt uppgift till GT ska han bland annat ha lämnat uppgifter om utredningen kring HA-mordet i Karlstad.

– Jag förnekar det där, så det är inget att diskutera, säger polismannen som nu åtalats för brott mot tystnadsplikten.

Hela utredningen mot polismannen i Värmland har hemligstämplats och åklagaren är mycket fåordig.

GT avslöjade dock misstankarna mot polismannen redan i mars förra året. 

Ärendet tog sin början sommaren 2017 då 34 kilo amfetamin hittades nedgrävt i en grushög i Hallstahammar i Västmanland.

Polisen skrev i en händelserapport att det var ”en kvinna med en hund” som larmat polisen sedan hon sett märkliga händelser på platsen. 

I flera medier kablades nyheten ut om hur en ”skarpsynt hundägare” upptäckt en knarkgömma efter att ha sett något ”konstigt” på platsen. 

I rättsprocessen om narkotikagömman avslöjades dock helt andra omständigheter.

KNARKGÖMMAN. I Västmanland hittades flera kilo amfetamin efter ett tips från ”en hundägare”. En uppgift som visade sig vara påhittad. Foto: POLISEN

Svea hovrätt konstaterade i en senare dom att ”kvinnan med hunden” sannolikt var påhittad av polisen. 

I stället var det en polisman i Värmland och en tungt kriminellt belastad man – i rollen som informatör och hanterare – som hade tipsat polisen om narkotikagömman. 

Kopplas till Hells Angels

I rättsprocessen avslöjades att den kriminelle mannen i medelåldern, med nära band till Hells Angels, varit polismannens hemliga uppgiftslämnare. Polismannen har haft en nyckelposition inom Värmlandspolisen och den kriminella mannen har enligt uppgift haft starka band till Hells Angels och dess undergrupperingar. 

Avlyssnade samtal mellan de båda visade att polismannen, enligt misstankarna, läckte känsliga uppgifter till HA-mannen.

KOPPLAD TILL HA. Informatören har enligt uppgift starka band till Hells Angels och dess undergrupperingar. Foto: ARKIVBILD

Polismannen har nu åtalats för brott mot tystnadsplikten sedan han, enligt åklagaren, röjt hemliga uppgifter. Enligt stämningsansökan ska det röra sig om att polismannen avslöjat för en person att en telefon var avlyssnad samt röjt att en person stod under dold övervakning av polisen. 

Tingsrätten har sekretessbelagt hela förundersökningen men enligt uppgift till GT ska polismannen bland annat ha lämnat uppgifter om den då pågående mordutredningen kring HA-mordet i Karlstad i november 2018. Enligt uppgift ska polismannen bland annat ha avslöjat för HA-mannen vilka personer som polisen intresserade sig för.

Mordutredningen är sedan en tid avslutad och Hells Angels-männen Casper van Doorn Kristiansen, 34, och Runar Spjötvold, 35, dömdes för mordet. De har dock, i mitten av april, överklagat sina livstidsdomar till Högsta domstolen.

LIVSTIDSDÖMDA. Casper van Doorn Kristiansen och Runar Spjötvold har dömts till livstids fängelse för mord.Foto: POLISEN

GT har sedan tidigare också tagit del av utskrifter av avlyssnade samtal, mellan HA-mannen och polismannen, som fick polisen att inleda sin utredning om brott mot tystnadsplikten.

I samtalet framgår den frispråkiga kontakten mellan den kriminelle mannen och polismannen när de diskuterar domen mot de två män, båda i 60-årsåldern, som dömdes efter deras tips om narkotikagömman i Västmanland. 

Sågar domstolen i avlyssnat samtal

Männen i 60-årsåldern dömdes för bland annat grovt narkotikabrott och försök till synnerligen grovt narkotikabrott, men polismannen uttrycker starkt missnöje kring domen i samtal med HA-mannen:

– Jag har aldrig i hela min polisiära karriär varit med om nå fruktansvärt dålig dom som det här. 

– Vi är fruktansvärt besvikna det kan jag säga. Och de har faktiskt lagt ner en hel del jobb å försökt att få te det här så jävla bra som möjligt.  

– Fanskapet fick bara två år plus ett år i del, ja.

HA-GÅRDEN. Platsen för mordet förra året: Hells Angels-huset i Karlstad. Foto: JONATHAN BERNTSSON

När GT när polismannen på telefon vill han inte kommentera ärendet närmare men säger:

– Jag förnekar det där, så det är inget att diskutera.

– Jag uttalar mig inte mer, så det är det som gäller.

Jobbar kvar som polis

Enligt åklagarens stämningsansökan medger han dock att han ”oaktsamt röjt sekretessbelagda uppgifter, men anser att fallet är ringa och därmed kan han inte dömas till ansvar...”

Polismannen uppger att han fortfarande är i tjänst som polis.

– Jag har ju inte fått sparken och kommer inte att få det heller. Så det är klart jag jobbar.

Men hur blir det om du döms?

– Vet inte. Jag uttalar mig inte mer utan du får nöja dig med det där.

Åklagaren Marianne Nordström vill inte uttala sig om fallet med hänvisning till att det finns ”risk för skada eller men för en enskild”. Hon vill inte uttala sig om vem detta gäller, men klart är att HA-mannen som varit polismannens informatör har skyddade personuppgifter. 

– Det är en risk för en person, det är en avvägning vi gjort mellan öppenheten och sekretessen. 

Rättegången i fallet dröjer och är planerad till september i Värmlands tingsrätt.