Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Misstanken: Man försökte mörda kvinna på parkering

Kvinna knivskars utomhus i Lilla Edet i slutet av sommaren.Foto: ROBERT BETZEHAG/RESCUE PHOTO

En kvinna knivskars svårt i Lilla Edet i somras.

En man i 45-årsåldern, som vid flera tillfällen brutit mot det kontaktförbud han hade mot kvinnan, är misstänkt för attacken – och nu åtalas han för mordförsök, uppger P4 Väst.

Det var socialtjänsten som informerat mannen om var kvinnan befann sig vid tidpunkten.

Det var på morgonen den 29 augusti som polis larmades till de centrala delarna av Lilla Edet, till en parkering utanför familjerättens lokaler. En kvinna hade där attackerats och knivskurits utomhus och hon fick föras till sjukhus i ambulanshelikopter med allvarliga skador.

Senare på dagen greps och häktades en man i kvinnans närhet. Han är i 45-årsåldern och misstänks för att ha försökt mörda henne.

Nu har mannen åtalats för det misstänkta mordförsöket, uppger P4 Väst.

Ingen ingrep trots kvinnans larm

Några dagar efter händelsen kunde samma radiokanal avslöja att kvinnan polisanmält mannen vid tre tillfällen månaden innan attacken. Anledningen bakom kvinnans anmälningar var att mannen hade brutit mot det kontaktförbud han hade mot henne, genom att kontakta henne.

Men trots att kvinnan vid flera tillfällen anmält överträdelserna så var det ingen som ingrep.

Åklagaren Daniel Edsbagge förklarade att polisen står maktlös att agera på anmälningarna om överträdelsen inte håller för ett anhållande.

– Det handlar i första hand om att personen varit fysisk eller att det finns en lång serie av överträdelser, har han förklarat för P4. 

Informerades av socialtjänsten

Sten-Rune Timmersjö, kriminalkommissarie och chef för polisens avdelning för grova brott i Fyrbodal, menade att hanteringen av kontaktförbud har brister och att det finns en poäng i att se över den. 

– Jag tror att vi ibland inte tar de här anmälningarna på tillräckligt stort allvar. Det skulle vara en poäng i om vi kunde anhålla personer i ett tidigare skede, säger han till P4 Väst. 

Sten-Rune Timmersjö, kriminalkommissarie och chef för polisens avdelning för grova brott i Fyrbodal.Foto: JONATHAN BERNTSSON

Enligt P4 Väst var det socialtjänsten som informerade mannen om var kvinnan befann sig den dagen då attacken ägde rum. Detta trots att man alltså var förbjuden att kontakta henne.

Lotte Mossud, socialchef i Lilla Edets kommun, beskriver det hela som en miss.

– Vi har brustit, säger Mossud till P4.

Ttela skriver att kvinnan JO-anmält Lilla Edets kommun och socialtjänsten för brott mot tystnadsplikten alternativt tjänstefel. Kommunen har också lex Sarah-anmält sig själva.