Misstanken: Man dog – när akupunktör satte nål i hjärtat

En akupunktör åtalas för att ha orsakat en av sina patienters död. OBS! Genrebild som inte har någonting med texten att göra.
Foto: JUPITER IMAGES
Mängder av nålar har tagits i beslag av polisen.
Foto: Polisen

En akupunktör åtalas för att ha orsakat en av sina patienters död. 

Akupunktören stack nålar genom mannens bröstkorg som, enligt åtalet, träffade mannens hjärta.

I förhör med polis berättar mannens hustru att akupunktören ”stack som i en potatis”.

Den avlidne mannen var svårt sjuk, men 2017 avsade han sig fortsatt behandling och satte i stället sitt hopp till traditionell kinesisk medicin. 

Mannen hade några år tidigare fått kontakt med en akupunktör i Västsverige. Det berättar hans fru i förhör med polis.

Enligt hustrun ska akupunktören redan 2015 avrått mannen från traditionell behandling, eftersom det skulle försvåra akupunkturbehandingen. Akupunktören uppges ha sagt att mannens dåliga mående berodde på ”skräp som skulle ut” och föreslog, förutom akupunktur, behandling med örter.

Mannen var borta för behandling långa perioder i sträck, säger hustrun i förhör, och betalade stora summor för detta. Exakt hur mycket kan hon inte svara på. 5 000 kronor i veckan är en siffra som nämns.

”Stack som i en potatis”

I slutet av mars förra året följde hustrun med sin man till akupunkturkliniken, där han skulle genomgå en serie behandlingar.

Av Socialstyrelsens yttrande framgår hur akupunktören satte nålar i mannens ljumskar, fötter och bröstkorg. Men efter en dryg timme avbröts behandlingen då mannen fick andningsbesvär.

När mannen förlorade medvetandet började akupunktören upprepande gånger sticka in nålar i hans hals och nacke, säger hustrun till polisen. Hennes upplevelse är att akupunktören ”stack som i en potatis”.

Hustrun larmade ambulans och mannen fördes akut till sjukhus. Hans liv gick inte att rädda.

Vid den efterföljande rättsmedicinska undersökningen hittade obducenten en skada på en pulsåder på hjärtats utsida och förändringar i hjärtmuskeln, som vid en stickskada. 

Akupunktören åtalas nu för grovt vållande till annans död.

Kände till riskerna

I Socialstyrelsen yttrande slår man fast att ”akupunktur i bröstregionen är behäftat med livsfarliga komplikationer” och enligt åtalet har akupunktören gjort sig skyldig till ”en försummelse av allvarligt slag.”

I förhör med polisen säger akupunktören att denna visserligen satte en nål i bröstbenet, men att den punkten var lokaliserad i bröstbenets mitt. Akupunktören säger sig vara medveten om riskerna att sätta nålar i bröstregionen, men att man omöjligen kan skada någon om man följer de regler som finns kring sådana behandlingar. 

Vidare förklarar akupunktören för polisen att denna aldrig har utgett sig för att behandla någon sjukdom, utan bara hjälpt mannen med hans yin och yang.

Akupunktören nekar till brott.