Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Misstanken: Man blåste CSN på över nio miljoner

Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Genom att ha använt sig av över 90 olika identiteter misstänks mannen i 30-årsåldern ha lurat till sig över nio miljoner kronor från CSN, enligt GP.

Nu åtalas mannen i en stor ekobrottshärva, skriver tidningen.

Med hjälp av mellanhänder ska en man i 30-årsåldern i Göteborg ha övertalat flera unga personer att söka stora belopp från Centrala Studiestödsnämnden för studier utomlands, enligt GP

Brotten ska ha begåtts mellan hösten 2014 och våren 2017. Då greps och häktades mannen tillsammans med några misstänkta medbrottslingar.

”Enkelt sätt att snabbt få ut kontanter”

Nu åtalas mannen, som misstänks vara en av initiativtagarna till brottsupplägget och den som tjänat mest, skriver GP.

– Någon har kommit på att det här är ett ganska enkelt sätt att snabbt få ut kontanter, säger kammaråklagare Håkan Larsson till tidningen, och tillägger att tillvägagångssättet är känt i kriminella kretsar sedan länge.

Enligt GP har det i 30-åringens fall rört sig om 78 ansökningar som totalt gett en utbetalning på 9 299 185 kronor.

Enligt åtalet gäller anklagelserna även 26 liknande tillfälle som skulle kunna ha gett utbetalning på över 2 miljoner kronor om de inte hade stoppats av myndigheten.

Mannen nekar

Men mannens advokat, Erica Sommerfors, menar att 30-åringen inte alls haft så stor roll i brottsupplägget som åklagaren hävdar.

– Min klient nekar, helt och hållet. Han har inte haft det inflytande som påstås, han har inte heller haft något brottsligt uppsåt. Han har utfört vissa sysslor, men aldrig varit inblandad i några bedrägerier, säger hon till GP.

Mannen är tidigare dömd till skyddstillsyn och samhällstjänst för 30 fall av grovt bedrägeri, skriver tidningen.

Domstolsförhandlingen väntas starta efter sommaren.