Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Misstanken: Kvinna svälte häst till döds

En kvinna, hemmahörande i Göteborg, åtalas misstänkt för djurplågeri.Foto: HENRIK JANSSON GT/EXPRESSEN

En kvinna misstänks ha vanvårdat två hästar och låtit en av hästarna svälta till döds.

Nu åtalas kvinnan, som är i 25-årsåldern, misstänkt för djurplågeri.

Hon erkänner brott, skriver Mölndal-Posten.

Situationen uppdagades i december 2018 efter att en kvinna larmat länsstyrelsen om en död häst i en hage i Mölndal. 

När länsstyrelsen och djurskyddskontrollanter senare besökte hagen för att genomföra en inspektion hittade de den döda häst.

I närheten hittade de även ett föl, en hingst, som var undernärd med synliga revben och som även hade drabbats av en hudinfektion. De hittade varken något vatten eller foder i närheten till hästen.

Ägaren till hästarna, en kvinna i 25-årsåldern hemmahörande i Göteborg, var inte på plats när länsstyrelsen genomförde sin inspektion. Hon har vid ett senare tillfälle berättat att hon visste att hästen var död.

Hon berättade även att några personer skulle komma och ta hand om den undernärda hingsten.

Erkänner brott

När hästen hittades död hade kvinnan inte varit i stallet på tre veckor. Hon hade då anlitat en person som skulle ta hand om hästarna.

Men under dessa tre veckor hade kvinnan ingen kontakt med personen, och det var kvinnans granne som berättade för henne att hennes häst hade dött.

Länsstyrelsen anser inte att kvinnan vidtagit alla åtgärder för att säkerställa att någon person tar hand om hästarna, trots att hon anlitat en person.

Nu åtalas hon misstänkt för djurplågeri. I åtalet har länsstyrelsen kommit fram till att kvinnan kraftigt försummat tillsynen av hästarna, skriver Mölndals-Posten.

Kvinnan erkänner brott och säger i förhör, som tidningen tagit del av, att hon tar på sig allt ansvar. Hon säger även att hon aldrig mer kommer att skaffa häst igen.