Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Misstanken: Han våldtog flicka – höll henne gömd

En misstänkt barnvåldtäktsman ställs snart inför rätta i Göteborgs tingsrätt. För ett antal år sedan dömdes han för att bland annat ha kidnappat en annan flicka. Foto: Anders Ylander
Det är i Göteborgs tingsrätt som mannen kommer åtalas. Foto: LENNART REHNMAN

Han kontaktade flickan, som är i unga tonåren, på nätet, reste ner till Tyskland för att träffa henne – och flög tillbaka till Västsverige tillsammans med henne.

När polisen senare knackade på hans dörr satt flickan gömd bakom tvättmaskinen.

Snart väntar rättegången mot den misstänkte barnvåldtäktsmannen – som för nio år sedan dömdes för att ha kidnappat en annan flicka som han låste in och hotade sälja som sexslav.

I början av april i år tog sig polisen till en bostad i en kranskommun till Göteborg. När mannen i 30-årsåldern öppnade förnekade han att det var någon annan där inne.

Det var det visst.

– Flickan satt gömd bakom tvättmaskinen, säger åklagaren Mats Ihlbom.

Flickan är i yngre tonåren och från Tyskland. Hon hade först blivit kontaktad av mannen på sociala medier.

– De chattade och han flög ner till Tyskland. Han hade köpt en flygbiljett tillbaka till henne och han plockade med henne hit, säger Mats Ihlbom.

Åklagaren Mats Ihlbom. Foto: HENRIK JANSSON

Flickans föräldrar larmade

När flickans föräldrar förstod att deras dotter var borta kontaktade de den tyska polisen som tog sig in i hennes dator, berättar åklagaren:

– I datorn hittades adressen hem till honom och tysk polis gjorde en begäran om rättshjälp.

Mannen, som medger omständigheterna men förnekar brott, misstänks för våldtäkt mot barn och grov egenmäktighet med barn – och det här är inte första gången han är aktuell i utredningar som gäller just sexbrott mot barn.

För ett antal år sedan höll mannen en annan flicka fången i ett rum i sitt föräldrahem, inte långt från platsen där hon då bodde. Foto: Polisen

”Skårmannen” kidnappade flicka

Han är samma person som den så kallade ”Skårmannen”, som år 2012 kidnappade en flicka som var på väg till skolan i Örgryte.

Drygt 16 timmar senare hittades flickan – som blivit utklädd till pojke – när mannen och hon var ute och gick på gatan mitt i natten. Mannen hade, framkom det i förundersökningen, stängt in flickan i en källarvåning i sitt föräldrahem, visat henne knivar och berättat att hon skulle säljas som sexslav.

En teckning som flickan ritade när hon hölls fången. Foto: Polisen

För det dömde hovrätten honom till tre och ett halvt års fängelse. År 2015 blev han villkorligt frigiven.

För den nya misstänkta brottsligheten kommer han ställas till svars inom kort. Åklagare Mats Ihlboms förhoppning är att kunna lämna in åtalet till tingsrätten inom några veckor. Dessförinnan väntar bland annat ett nytt förhör med flickan.

Mannens advokat Lars-Göran Fredrikson säger att han i nuläget inte kan ge några kommentarer.