Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Misstanken: Han högg ihjäl sin exfru – för att återställa hedern

GT:s reporter Lovisa Waldeck rapporterade från brottsplatsen efter händelsen i december 2018.
Den åtalade mannen.Foto: POLISEN

Kvinnan kände sig kontrollerad av sin tidigare make och anmälde honom för misshandel.

Nu står mannen inför rätta, misstänkt för att ha knivmördat kvinnan vid en återvinningscentral i Mölnlycke.

Vid den första rättegångsdagen grät anhöriga öppet i salen, skriver GP.

Det var strax före jul, den 21 december 2018, som en kvinna i 40-årsåldern hittades svårt knivskadad vid en återvinningscentral på en parkeringsplats i Mölnlycke. 

Kvinnan fördes med ambulans till sjukhus, men avled av sina skador.

Hennes tidigare man kunde snart gripas. Enligt förundersökningen ringde han själv SOS Alarm och sa att han hade knivattackerat kvinnan.

Polisen jobbar vid brottsplatsen.Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Enligt åklagaren är mordet hedersrelaterat.

– De har varit gifta med varandra och sedan har kvinnan gift om sig med en ny man. Jag påstår att motivet för den här gärningen har varit att återställa den hedern som då ska ha gått förlorad i och med att de skilde sig och sedan gifte om sig med en svensk man. Det är mitt påstående, sen får vi se om jag lyckas styrka det eller inte, har kammaråklagare Lotte Nielsen tidigare sagt.

Försvaret kritiska

Det är dock en bild som försvaret inte delar. Under torsdagen, den första dagen i rätten, vände sig försvarsadvokaten starkt mot påståendet, rapporterar GP.

– Det här har ingen som helst anknytning till något hedersrelaterat. Det vill jag betona, sa försvarsadvokaten Anders Lindstrand, enligt tidningen.

Under förhandlingen spelades samtal från vittnen till SOS Alarm upp – två män försökte rädda kvinnan, men förgäves. 

Anhöriga reagerade starkt och många i salen grät öppet, enligt GP.

Den dumpade pistolen hittades i soporna.Foto: POLISEN
Kniven.Foto: POLISEN

Mannen har vidgått vissa omständigheter, men under utredningens gång nekat till mordmisstankarna. I dag säger advokaten att mannen varken kan förneka eller erkänna brott. Mannen säger sig sakna minnesbilder från tillfället.

Brottsoffret och den åtalade mannen var tidigare gifta men skilde sig 2015.  Kvinnan gifte senare om sig. Något som åklagaren menar har varit motivet bakom mordet.

Blev kontrollerad

Hon hade tidigare anmält mannen för misshandel och olaga hot och ansökt om kontaktförbud. I anteckningar som kvinnan lämnade efter sig framträder också en bild av att mannen försökte kontrollera hennes nya liv. Kvinnans nya make har också vittnat om kvinnans rädsla.

Mannen står utöver mordet åtalad för grovt vapenbrott eftersom han hade med sig en pistol vid mordtillfället. Kvinnan ska ha blivit slagen med pistolen, som dock aldrig avfyrades. Pistolen och kniven dumpades, men kunde senare hittas.