Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Föräldrar till 13-åring döms – förberedde tvångsgifte

Flickan och den äldre mannen ska ha utbytt ringar vid en fest där också ett avtal skrevs under av flickans pappa och maken. Foto: POLISEN
Rättegången hölls i hovrätten för västra Sverige under tisdagen. Foto: SVEN LINDWALL

Föräldrarna till en 13-årig flicka dömdes i tingsrätten tidigare i år för att ha försökt gifta bort sin dotter till en man i 25-årsåldern.

Föräldrarna har hela tiden nekat till brott och överklagat domen till hovrätten.

I dag föll domen i hovrätten, som dömer föräldrarna för förberedelse till äktenskapstvång.

Det var under julen 2015 som en tonårsflicka flydde sitt hem i Värmland och slog larm i sitt fosterhem om att hennes föräldrar och en nära släkting försökt gifta bort henne.

Under 2016 häktades flickans föräldrar och släktingen. 

– Jag har påstått att de utnyttjar hennes utsatta belägenhet och att hon har förmåtts ingå en äktenskapsliknande förbindelse. Under utredningen har vi i en telefon hittat foto på ett papper och det är ett äktenskapskontrakt. Det är undertecknat av mannen som benämns av make och av flickans pappa, har åklagaren Pia Hammar tidigare berättat.

Dömdes i tingsrätten

Hammar berättade också att det handlar om sharialagar och när avtalet undertecknades ska flickan inte ha hunnit fylla 15 år.

Den 4 april i år gjorde tingsrätten i Värmland bedömningen att de båda föräldrarna hade utnyttjat flickans utsatthet och tvingat henne att mot sin vilja att påbörja processen mot en äktenskapsliknande förbindelse. De båda föräldrarna dömdes därför till villkorlig dom för försök till äktenskapstvång.

 

 

Även den man i 25-årsåldern, som var den tilltänkta maken till flickan stod åtalad, men friades från alla anklagelser, då rätten ansåg att mannen vid tillfället inte ska ha förstått att flickan inte var villig att gifta sig med honom. När det kom till hans kännedom ska han ha backat ur.

Enligt åtalet ansökte mannen om flickans hand i november 2015. Därefter ska en fest ha hållits där ett kontrakt upprättats. Vid det tillfället ska flickan och mannen också ha utbytt ringar.  

Klänningen och skorna som flickan bar på den fest som arrangerades. Foto: Polisen

Föräldrarna har hela tiden nekat till brott och hävdat att det inte handlat om äktenskap utan en förlovning.

Pappan ska ha pressats 

I tingsrättens dom framgår det också att åtminstone pappan till flickan ska ha pressats av den övriga familjen för att få äktenskapet att äga rum.

– Mer än tjugo gånger om dagen ringer mormor eller farmor till mamma och säger att "ni måste acceptera att er dotter är så pass stor och ni måste gifta bort henne" och sånt. "Ni måste acceptera", säger flickan i förhör.

Något som även pappan nämnde under rättegången:

"Han fick många samtal från äldre släktingar i Syrien, där det framfördes att de borde gifta sig. Han pratade igen med dottern och om deras traditioner. Han sa att hon fick gå med på förlovningen men att hon kunde avsluta den om det kändes fel. Även hans pappa ansåg att de skulle gå vidare", skriver Värmlands tingsrätt om vad pappan uppgav under rättegången.

 

LÄS MER: Så hetsade släkten: Gift bort 13-åringen 

 

Under tisdagen föll hovrättens dom:

Hovrätten för västra Sverige dömer även de föräldrarna, men i stället för försök till äktenskapstvång blir brottsrubriceringen förberedelse till äktenskapstvång.

”Hovrätten har under rubriken 'Försök till äktenskapstvång' bedömt att försökspunkten inte är uppnådd med hänsyn till att tidpunkten för brottets fullbordan sannolikt ligger en inte obetydlig bit fram i tiden”, står det i hovrättens dom.

Påföljden oförändrad

Påföljden är dock den samma:

”Eftersom äktenskapskontraktet är av central betydelse för att ingå en äktenskapsliknande förbindelse innebär föräldrarnas befattning med äktenskapskontraktet att de att de gjort sig skyldiga till förberedelse till äktenskapstvång. Påföljden för föräldrarna bestäms till villkorlig dom”, skriver hovrätten för västra Sverige i ett pressmeddelande.

Pappans förvarsadvokat, Lars Solvik, berättar att det är äktenskapskontraktet som gör att hans klient återigen blivit dömd, att rubriceringen ändrats från försök- till förberedelse av äktenskapstvång lägger han inte stor vikt vid.

Kommer ni att överklaga den här domen?

– Inte från vår sida, det finns ingen anledning som jag ser det, säger Solvik.

GT söker åklagaren och mammans försvarsadvokat.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!