Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Misstanken: Chefens fräcka miljonkupp på äldreboendet

Flera av de äldre på boendet blev utsatta för stölder. OBS! Bilden har ingenting med texten att göra.Foto: TT NYHETSBYRÅN
Chefen misstänks ha stulit bankkort från flera av de boende. OBS! Bilden har ingenting med texten att göra.Foto: SHUTTERSTOCK

En chef på ett äldreboende i Göteborg misstänks ha stulit bankkort från flera av de boende – och tagit ut över en miljon kronor.

Enligt åtalet har chefen också beställt elektronikprylar för tusentals kronor till sig själv, men betalat med boendets pengar. 

– Det var en fullständig chock när det här upptäcktes, säger kommunikationschefen för äldreboendet.

Det var i vintras som flera av de anställda på äldreboendet rapporterade om att det försvunnit pengar från flera av de boendes bankkonton.

Kort därpå uppdagades att en chef misstänktes ha stulit bankkort från de boende, pengar ur kassaskåp och värdesaker från de boendes rum.

Sammanlagt tog chefen, enligt åtalet, ut pengar från de boendes konton över 400 gånger.

– Det är över en miljon kronor det handlar om, säger åklagaren Niklas Högdén.

Åklagaren Niklas Högdén.Foto: Privat

Chefen ska även beställt elektronikprylar för tusentals kronor till sig själv, bland annat två tv-apparater, och betalat med boendets pengar. 

– På boendet finns ingen ny tv-apparat hos någon boende eller i gemensamma utrymmen eller personalens utrymmen, säger en högre chef i förhör.

"En fullständig chock"

När stölderna upptäcktes och kartlades av bolaget bakom boendet fick chefen avsluta sin tjänst omedelbart.

I fredags åtalades chefen för trolöshet mot huvudman och grovt bedrägeri. 

– Det var en fullständig chock när det här upptäcktes. Det är fruktansvärt upprörande att man utnyttjar sin ställning och skaffar sig tillgång till de boendes privatekonomi, säger kommunikationschefen på boendet, och tillägger:

– Även om vi också drabbats av detta så är det värsta att de äldre drabbats. Men vi har valt att kompensera de utsatta personerna för den ekonomiska skadan.