Det som rubriceras som ett mordförsök inträffade på Vegby camping i Ulricehamn i mars ifjol. Foto: POLISENDet som rubriceras som ett mordförsök inträffade på Vegby camping i Ulricehamn i mars ifjol. Foto: POLISEN
Det som rubriceras som ett mordförsök inträffade på Vegby camping i Ulricehamn i mars ifjol. Foto: POLISEN
I vassen hittades en machete, ute på isen hittades en annan. Foto: PolisenI vassen hittades en machete, ute på isen hittades en annan. Foto: Polisen
I vassen hittades en machete, ute på isen hittades en annan. Foto: Polisen
Macheten som låg ute på isen. Foto: POLISENMacheten som låg ute på isen. Foto: POLISEN
Macheten som låg ute på isen. Foto: POLISEN

Misstanken: Asfaltsläggarna gick till attack med machete

Publicerad

Tillsammans med sin pappa misstänks tonåringen ha försökt mörda på en västsvensk camping.

I ett års tid har han varit spårlöst försvunnen och åklagaren Martin Svensson hade i princip gett upp hoppet om att han skulle hittats.

Men nu, av en slump, har den efterlysta ynglingen gripits i England.

– Det har gått så lång tid att man nästan trodde det skulle rinna ut i sanden, säger Martin Svensson.

Vegby Camping i Ulricehamn förvandlades en söndagskväll i mars i fjol till en brottsplats då en pappa och hans tonårige son, enligt polisen, försökte mörda en tredje man.

Pappan och sonen beskrivs som så kallade asfaltsläggare, som vid tidpunkten uppehöll sig vid den västsvenska campingen.

– De misstänkta och målsägande tillhör samma större grupp med brittiska medborgare som bor på campingen. De försöker skaffa sig lite ströjobb. Jag har inte hört från någon förhörsperson att de beskriver sig själva som asfaltsläggare, men vad jag vet är att pappan tillfrågades vad han gjorde för jobb och då sa han "jobb i trä". Något slags snickerijobb tolkar jag det som. Hantverkare, har åklagaren Martin Svensson sagt.

 

LÄS MER: Polisen misstänker: Asfaltsläggare försökte mörda på campingen

 

En machete ska ha använts som vapen och på platsen hittades också flera knivar. Åklagaren har uppgett att det var "en jäkla tur" att offret överlevde.

– Han hade flera ordentliga knivskador. Ett snitt på kinden, inte så långt från ögat, som jag tror mätte sju centimeter och ett i bakhuvudet. Sedan hade han ett i handen. Av rättsintyget så verkar det vara så att han fått ett benbrott genom något hugg, sa Martin Svensson.

Polisens bild över isen där macheten hittades.Foto: POLISEN

Friades för mordförsök

Pappan greps kort efteråt, men sonen var försvunnen.

– Han drog innan polisen hann fram till campingen där gärningen skedde. Det gjorde hela familjen, men polisen fick stopp på pappan och resten av familjen. I den bilen fanns inte sonen, säger Martin Svensson.

 

GRATIS! Ladda ner GT:s nyhetsapp i Iphone & Android.

 

Pappan åtalades för mordförsök och under rättegången yrkade åklagaren på ett långt fängelsestraff – men mannen friades. Tingsrätten ansåg inte att det var ställt utom rimligt tvivel att han var delaktig i utövandet av våldet mot den skadade mannen.

Macheten som hittades i vassen.Foto: POLISEN

Åklagaren överklagade och hovrätten skulle ha tagit upp fallet tidigare i år, men rättegången fick skjutas upp.

– Det blev inställt för att pappan inte kunde ta sig hit. Försvaren uppgav att han varit med om någon olycka och inte kunde ta sig till rättegången.

Greps av en slump

Den nya förhandlingen ska i stället hållas i maj – och då kan polisen ha nya bevis mot honom.

För nu, efter att han varit på flykt undan rättvisan i ett år, har hans son gripits.

Av en slump.

– Han häktades ganska snart i sin utevaro och det utfärdades en europeisk arresteringsorder. För några veckor sedan greps han. Jag förstod det som att polisen i England hade kontrollerat honom av en tillfällighet, av andra skäl, säger Martin Svensson.

 

LÄS MER: Man höggs i ansiktet - asfaltsläggare jagas

 

Han fortsätter:

– Jag tror han försökte smita från polisen och då upptäckte de att han var efterlyst. Han är kvar i England, men som jag förstår det ska han snart vara på väg hit.

Rinna ut i sanden

Själv hade åklagaren inga större förhoppningar om att sonen skulle hittas.

– Jag hade nästan släppt det, kan jag säga. Det har gått så lång tid att man nästan trodde det skulle rinna ut i sanden. Men ur min utgångspunkt är det väldigt positivt att man kommer få honom på plats i Sverige och förhoppningsvis kan avgöra hans mål i tingsrätten innan pappans hovrättsförhandling. Det kan påverka den andra processen. Det vet man inte, säger Martin Svensson.

Vegby camping var platsen för attacken.Foto: POLISEN

Letade man efter honom i hela Europa?

– Man kan skriva på olika sätt i en internationell efterlysning. Jag vill minnas att jag skrev att han är brittisk medborgare, att han kommer därifrån och något mer specifikt om att han förväntades finnas i England. 

Mannen som blev huggen på campingen är liksom pappan och sonen brittisk medborgare. Han har i förhör uppgett att han stannade till på campingen i Ulricehamn på sin väg till Finland, där han hade släkt.

"Asfaltsläggarna"

Reser runt i husvagnar 

■ De "irländska asfaltsläggarna" anländer från en rad europeiska länder och reser runt med husvagnar. De kommer till Västsverige varje år, de anländer till södra Sverige i början av våren och arbetar sig uppåt i landet fram till oktober.

 

Blir avhysta 

■ Asfaltsläggarna slår sig ner på tomter och parkeringsplatser och brukar inom kort bli avhysta av kommunen, Kronofogden och polisen. Då flyttar de vidare. Ibland bor de även på campingplatser. 

 

Erbjuder arbete till låga priser 

■ De erbjuder villaägare anläggningsarbeten till låga priser. Men polisen har varnat för att anlita dem. Enligt uppgifter har de lämnat högar med asfalt på garageuppgången, asfalterat över golvbrunnar eller helt enkelt slutat jobba så fort de fått pengar. Dessutom kan arbetsgivaren tvingas betala sociala avgifter och försäkringar i efterhand. 

 

Svårstoppade för polisen 

■ Polisen uppger att det förekommit hot i samband med asfaltsläggarnas besök. Enligt polisen är asfaltsläggarna ofta kopplade till kriminell verksamhet. EU-medborgare har rätt att vistas i landet i 90 dagar och brukar uppge för polisen att de nyligen har anlänt, vilket gör att polisen inte kan stoppa verksamheten. 

Relaterade ämnen
Jonathan Berntsson
Jonathan Berntsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER