Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Misstanken: Asfaltsläggarna gick till attack med machete

Det som rubriceras som ett mordförsök inträffade på Vegby camping i Ulricehamn i mars ifjol. Foto: POLISEN
I vassen hittades en machete, ute på isen hittades en annan. Foto: Polisen
Macheten som låg ute på isen. Foto: POLISEN

Tillsammans med sin pappa misstänks tonåringen ha försökt mörda på en västsvensk camping.

I ett års tid har han varit spårlöst försvunnen och åklagaren Martin Svensson hade i princip gett upp hoppet om att han skulle hittats.

Men nu, av en slump, har den efterlysta ynglingen gripits i England.

– Det har gått så lång tid att man nästan trodde det skulle rinna ut i sanden, säger Martin Svensson.

Vegby Camping i Ulricehamn förvandlades en söndagskväll i mars i fjol till en brottsplats då en pappa och hans tonårige son, enligt polisen, försökte mörda en tredje man.

Pappan och sonen beskrivs som så kallade asfaltsläggare, som vid tidpunkten uppehöll sig vid den västsvenska campingen.

– De misstänkta och målsägande tillhör samma större grupp med brittiska medborgare som bor på campingen. De försöker skaffa sig lite ströjobb. Jag har inte hört från någon förhörsperson att de beskriver sig själva som asfaltsläggare, men vad jag vet är att pappan tillfrågades vad han gjorde för jobb och då sa han "jobb i trä". Något slags snickerijobb tolkar jag det som. Hantverkare, har åklagaren Martin Svensson sagt.

 

LÄS MER: Polisen misstänker: Asfaltsläggare försökte mörda på campingen

 

En machete ska ha använts som vapen och på platsen hittades också flera knivar. Åklagaren har uppgett att det var "en jäkla tur" att offret överlevde.

– Han hade flera ordentliga knivskador. Ett snitt på kinden, inte så långt från ögat, som jag tror mätte sju centimeter och ett i bakhuvudet. Sedan hade han ett i handen. Av rättsintyget så verkar det vara så att han fått ett benbrott genom något hugg, sa Martin Svensson.

Polisens bild över isen där macheten hittades. Foto: POLISEN

Friades för mordförsök

Pappan greps kort efteråt, men sonen var försvunnen.

– Han drog innan polisen hann fram till campingen där gärningen skedde. Det gjorde hela familjen, men polisen fick stopp på pappan och resten av familjen. I den bilen fanns inte sonen, säger Martin Svensson.

 

GRATIS! Ladda ner GT:s nyhetsapp i Iphone & Android.

 

Pappan åtalades för mordförsök och under rättegången yrkade åklagaren på ett långt fängelsestraff – men mannen friades. Tingsrätten ansåg inte att det var ställt utom rimligt tvivel att han var delaktig i utövandet av våldet mot den skadade mannen.

Macheten som hittades i vassen. Foto: POLISEN

Åklagaren överklagade och hovrätten skulle ha tagit upp fallet tidigare i år, men rättegången fick skjutas upp.

– Det blev inställt för att pappan inte kunde ta sig hit. Försvaren uppgav att han varit med om någon olycka och inte kunde ta sig till rättegången.

Greps av en slump

Den nya förhandlingen ska i stället hållas i maj – och då kan polisen ha nya bevis mot honom.

För nu, efter att han varit på flykt undan rättvisan i ett år, har hans son gripits.

Av en slump.

– Han häktades ganska snart i sin utevaro och det utfärdades en europeisk arresteringsorder. För några veckor sedan greps han. Jag förstod det som att polisen i England hade kontrollerat honom av en tillfällighet, av andra skäl, säger Martin Svensson.

 

LÄS MER: Man höggs i ansiktet - asfaltsläggare jagas

 

Han fortsätter:

– Jag tror han försökte smita från polisen och då upptäckte de att han var efterlyst. Han är kvar i England, men som jag förstår det ska han snart vara på väg hit.

Rinna ut i sanden

Själv hade åklagaren inga större förhoppningar om att sonen skulle hittas.

– Jag hade nästan släppt det, kan jag säga. Det har gått så lång tid att man nästan trodde det skulle rinna ut i sanden. Men ur min utgångspunkt är det väldigt positivt att man kommer få honom på plats i Sverige och förhoppningsvis kan avgöra hans mål i tingsrätten innan pappans hovrättsförhandling. Det kan påverka den andra processen. Det vet man inte, säger Martin Svensson.

Vegby camping var platsen för attacken. Foto: POLISEN

Letade man efter honom i hela Europa?

– Man kan skriva på olika sätt i en internationell efterlysning. Jag vill minnas att jag skrev att han är brittisk medborgare, att han kommer därifrån och något mer specifikt om att han förväntades finnas i England. 

Mannen som blev huggen på campingen är liksom pappan och sonen brittisk medborgare. Han har i förhör uppgett att han stannade till på campingen i Ulricehamn på sin väg till Finland, där han hade släkt.

"Asfaltsläggarna"

Reser runt i husvagnar 

■ De "irländska asfaltsläggarna" anländer från en rad europeiska länder och reser runt med husvagnar. De kommer till Västsverige varje år, de anländer till södra Sverige i början av våren och arbetar sig uppåt i landet fram till oktober.

 

Blir avhysta 

■ Asfaltsläggarna slår sig ner på tomter och parkeringsplatser och brukar inom kort bli avhysta av kommunen, Kronofogden och polisen. Då flyttar de vidare. Ibland bor de även på campingplatser. 

 

Erbjuder arbete till låga priser 

■ De erbjuder villaägare anläggningsarbeten till låga priser. Men polisen har varnat för att anlita dem. Enligt uppgifter har de lämnat högar med asfalt på garageuppgången, asfalterat över golvbrunnar eller helt enkelt slutat jobba så fort de fått pengar. Dessutom kan arbetsgivaren tvingas betala sociala avgifter och försäkringar i efterhand. 

 

Svårstoppade för polisen 

■ Polisen uppger att det förekommit hot i samband med asfaltsläggarnas besök. Enligt polisen är asfaltsläggarna ofta kopplade till kriminell verksamhet. EU-medborgare har rätt att vistas i landet i 90 dagar och brukar uppge för polisen att de nyligen har anlänt, vilket gör att polisen inte kan stoppa verksamheten. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!