Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Misstankarna kostar Karin Åhström nya jobbet

Karin Åhström får inte påbörja sin nya tjänst, som personaldirektör i region Västernorrland. Fuskmisstankarna blev för mycket för politikerna. Foto: Halmstads kommun.

Karin Åhström fick sparken från sitt toppjobb inom Göteborgs Stad.

Nyligen utsågs hon till personaldirektör i region Västernorrland.

Men Åhström kommer aldrig att få påbörja sin tjänst. Misstankarna kopplade till hennes tidigare tjänst i Göteborg, blev för mycket för regionen. Det rapporterar SVT Västernorrland.

Göteborgs Stad sa upp Karin Åhström med omedelbar verkan i början av mars förra året. Detta efter endast lite mer än två år på posten.

–  Vi har haft diskussioner om förutsättningarna för mitt uppdrag och där har vi lite olika syn. Vi har kommit fram till den här lösningen, sa Karin Åhström i samband med att beslutet offentliggjordes.

Nu utses Karin Åhström till ny personaldirektör i region Västernorrland.

Från sin tjänst i Göteborgs Stad, har Karin Åhström rätt till avgångsvederlag och uppsägningslön enligt de direktörsvillkor som fanns då hon rekryterades 2014. 

Som mest rör det sig om två årslöner, men andra eventuella inkomster under den tiden samordnas med avgångsvederlaget.

LÄS MER: Sparkade toppdirektören Karin Åhström i blåsväder 

Hade sidoinkomster

Men i en granskning avslöjade GP att så inte gjorts. Enligt tidningen har Åhström, utan att berätta det för Göteborgs Stad, förra året arbetat som konsult för Alingsås kommun. De 430 000 kronor hon fått som betalning för det uppdraget, ska enligt GP ha hamnat i hennes mans kommanditbolag.

– Vi hade ingen vetskap om sidouppdraget i Alingsås. Det finns anledning att utreda situationen och se över avgångsvederlaget, har Göteborgs nuvarande HR-direktör, Tina Liljedahl Scheel, sagt till tidningen.

Karin Åhström har försvarat sig med att hon aldrig lyft någon lön ur bolaget.

Men Åhströms ekonomiska förehavanden har inte undgått hennes nya arbetsgivare, Region Västernorrland.

LÄS MER: Göteborgs personaldirektör får sparken 

Får sluta innan hon börjat

Efter att ha fått kännedom om misstankarna, ifrågasatte flera oppositionspartier tillsättningen av Karin Åhström. Under måndagen träffades partierna för att diskutera den uppkomna situationen. Det rapporterar SVT Västernorrland.

Och det skulle visa sig att misstankarna blev för mycket för regionen. Karin Åhström kommer aldrig att få påbörja sin tjänst. 

– Samtliga partier och regiondirektören var ense om att det saknas förtroende för Karin Åhström säger Per Wahlberg, moderat oppositionsråd i regionfullmäktige, till SVT.

Karin Åhström skulle ha tillträtt tjänsten som ny personaldirektör för regionen den första maj. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!