Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Misstaget som kan avslöja bilbrännarna

Under måndagen sattes flera bilar i brand i Västsverige.
Foto: LÄSARBILD

Bilbrännarna i Frölunda kan avslöjas av sina egna misstag.

– Det har skett en fadäs när man var på väg fram till parkeringen, säger åklagaren Mats Ihlbom.

Blodspåren de lämnade efter sig spelar nu en betydande roll i jakten på dem.

Tre misstänkta bilbrännare har gripits – samtliga är dömda sedan tidigare.

Ytterligare tre personer är misstänkta för inblandning, men har släppts på fri fot efter förhör.

På måndagskvällen sattes ett 80-tal bilar i brand och 30-40 skadades på flera platser i Västsverige, däribland Västra Frölunda i Göteborg.

För de anlagda bränderna på Frölunda torg har tre män gripits och polisens absoluta målsättning är att kunna få tag på ännu fler personer i det gäng på 8-12 personer som man tror var inblandade.


LÄS MER: Polischefen: Vi bör porta de kriminella


Något av det allra viktigaste i polisens försök att identifiera dem:

Deras eget blod.

– Det har säkrats blodspår på flertalet beslag, från personer som vi misstänker varit med i gärningarna, säger åklagaren Mats Ihlbom.

Skar de sig när de slog sönder bilarna?

– Det är väl en teori, när man slår sönder bakrutan.

Åklagaren Mats Ihlbom.
Foto: HENRIK JANSSON

Inget politiskt motiv

Samtidigt har något hänt redan innan man gick till attack mot bilarna, förklarar åklagaren.

– Det har skett en fadäs när man var på väg fram till parkeringen, så det är ett förlopp med blodspår på flera ställen kan man säga, säger Mats Ihlbom.

Har ni några tankar om motivet bakom det här nu?

– Jag kan säga att det inte finns någonting överhuvudtaget i utredningen som tyder på att det ska vara en gärning som sker inför skolstart, eller att det finns några politiska motiv bakom gärningen. Vi har andra arbetshypoteser.


LÄS MER: Misstänkt för bilbränderna flydde – greps i Turkiet


De tre misstänkta bilbrännare som gripits är 18, 19 och 20 år gamla. En av dem fick den turkiska gränspolisen tag i sedan han flytt landet. Denne ska nu föras tillbaka till Sverige för att höras.

De andra två sitter anhållna i Göteborg. 19-åringen försvaras av advokat Mia Sandros.

– Han förnekar brott och har inte haft någonting med detta att göra, säger hon.

Advokaten Mia Sandros.
Foto: ROBIN ARON

”Borde släppas ut”

Bevisningen som presenterats mot 19-åringen är tunn, anser advokaten.

– Min egen reflektion efter förhöret är att om det inte finns någonting mer än det som de har presenterat för oss vad gäller bevisningen mot just honom, borde han släppas ut. Sedan vet jag som gammal åklagare att man inte måste presentera allt på en gång, att man kan ha mer. Om det inte finns något annat så är det tunt, säger Mia Sandros.

Ett stort antal bilar förstördes i bränderna.
Foto: HENRIK JANSSON

Till Aftonbladet säger Dan Windt, chef över lokalpolisområde Göteborg Syd, däremot att polisen är säkra på att de tagit rätt män.

– Vi har film där man ser en av dem slå sönder en bilruta, en annan häller in något och en tredje tuttar på, säger Dan Windt till Aftonbladet.

Samtliga tre misstänkta har nyligen dömts för andra brott. 

Dömdes i juli

19-åringen dömdes så sent som i juli i år till tio månaders fängelse för bland annat rån. Tillsammans med fyra andra hotade och rånade han en kvinna och en man. Vid rånet viftades det med yxa och kniv, och dödshot uttalades. 

Straffet har han inte hunnit börja avtjäna.

– I de enda fallen man börjar avtjäna fängelsestraff omedelbart efter en dom är i mål där man redan sitter frihetsberövad. Annars är det upp till Kriminalvården att placera den dömde efter att domen vunnit laga kraft. Det är absolut inte ovanligt att det tar tid, säger rådman Fredrik Bohlin som sitter i Sveriges Domstolars mediegrupp till Aftonbladet.

I slutet av förra året dömdes 19-åringen också för bland annat grovt vapenbrott, efter att en skarpladdad pistol hittats i den bil som han körde.

Minimistraffet för grovt vapenbrott är ett år, men på grund av ynglingens ålder – han var 18 år vid tidpunkten för brottet – bestämde domstolen påföljden till skyddstillsyn och två månaders fängelse. 

Knivskar jämnårig

I juni förra året dömdes 18-åringen för en rad brott, begångna under 2016. Tingsrätten fann honom skyldig till rån, ringa narkotikabrott, övergrepp i rättssak, två fall av misshandel och grov misshandel.

Under den grova misshandeln slog han en jämnårig flicka upprepade gånger och hotade och rispade han henne med en kniv, som han höll under hennes haka.

Övergreppet i rättssak gjorde han sig skyldig till när han försökte skrämma flickan till tystnad.

Eftersom ynglingen inte var myndig när domen föll, undslapp han fängelse. Påföljden blev i stället fortsatt ungdomsvård i syfte att ”bryta X destruktiva beteende och utreda vilka framtida behov han har.”

20-åringen dömdes tidigare i år för ringa narkotikabrott. Påföljden blev dagsböter. 

– Det är våra gubbar allihopa som är inblandade i detta, de vanliga narkotikaförsäljarna runt torget, säger en polis i Frölunda, till GP.

Ytterligare tre personer är misstänkta för inblandning i ärendet – de har släppts efter förhör. 

Misstankarna där gäller förberedelse till våldsamt upplopp och för medverkan i våldsamt upplopp.

Två greps i Bergsjön och en i Hjällbo. 

Kritisk mot gripande-löften

Under onsdagen ska åklagaren bestämma sig om de anhållna männen ska begäras häktade, eller om de släpps. Polisens utredning är intensiv.

– Den pågår med enorma ansträngningar, säger Mats Ihlbom.

Han är samtidigt kritisk mot de uttalanden som gjorts där gripanden utlovas. Det är förhoppningen, men inte någonting som man kan garantera till hundra procent i sådana här utredningar, menar Mats Ihlbom.

– Vi gör allt vi kan och allt vad som står i vår makt, men det finns ingen garanti för att vi kommer gripa samtliga inblandade, säger han.